Nejste přihlášen/a.
Dobrý den potřeboval bych poradit ohledně předpěstování zeleniny doma v paneláků kterou potom budu sadit na zahradě ven. Předpěstování se mi moc v předešlých letech nedařilo , rostlinky byly tenké a dlouhé po přesazení buď nevyrostly nebo jim to trvalo dlouho. Mám koupené sadbovače s víkem a dávám je na parapet na sluníčko, Děkuji předem za radu.
Tady máte odkaz jak na to. Ráda bych to sem napsala, ale je toho tolik, že bych to přepisovala hodně dlouho. A navíc, Vy si můžete sám vybrat co přesně Vás zajímá. Také se koukněte na ratifikaci semen. Já jsem to neznala a je to moc zajímavé a důležité.
Děkuji za príma odkaz už jsem se na to díval a vyzkouším ty rady , chtěl bych si vypěstovat sazeničky i v pozdější době abych měl třeba salát i v Srpnu a ne jenom na jaře
Sadbovače s víkem, super dokud nevyroste první pár pravých lístků. Pak je třeba vyjednotit přesadit do chladnější místnosti (cca15st.C). V teple se právě děsně vytáhnou a pak to není ono. Nejsou otužilé a přesazení ven je pro ně šok.
Málo kdo má ale doma místnost s 15st.C a dostatkem světla.
No od každého něco jinak jezdím na trhy a tam kupuji flancky. Spíše jsem chtěl odstranit problém a pěstovat si je doma sám podle potřeby.
Je to tak jak píše kejikl, na vyklíčení teplo ale pak chladněji. Pokud to nemáte doma ani znovu předpěstování nezkoušejte a kupte si raději někde sadbu.
Mimochodem co je to "flancky"? Ještě jsem se s tím slovem nesetkala...
U nás ma Moravě je flancka nebo flancek sazenička kterou koupíte na trhu a je již připravena na přímý výsev ven do záhonku
Nojo, ale to pořád nic neříkáte. Třeba můžete pěstovat sazenice zelí, květáku, kedluben a tak dál a také rajské, papriky, dýně a okurky. A postup určitě není stejný, ani klimatické podmínky. A o tom to je. Něco se totiž vyplatí předpěstovat doma a jde to bez problémů a něco ne. Také netušímk co je "flancka".
no mám li to vyjmenovat tak alespoň okrajově Cukety , kedlubny , zelí jak bílé tak červené , papryky , okurky , saláty , kapusty, a tak dále vše mi vždy v pohodě vyroste na zahradě ale jen když koupím sazeničky (flancky) ale vím že jsou lidé kteří dokážou vypěstovat sazeničky i doma (v bytě ) jen mi se to nedaří
Na pytlíčkách jednotlivých zelenin je napsíno, který měsíc se seje,kdy přesazuje, sklízí a i jaké stanoviště to potřebuje. Nic víc není potřeba znát.
Teď v únoru to chce už začít s paprikama.Na jiné diskuzi se píše, jak na ně.
Mě se taky často sazeničky vytáhnou a jsou z nich "nitě", ale to bývá, když na ně nejdu včas je přesadit.
Jen mě napadá, jak ostatní radí v dalším stádiu je dát do nižší teploty, tak někde na chodbě/schodišti nemáte chladněji?
Pro případné kolemjdoucí zájemce tam pověste cedulku, že tohle se vykouřit nedá, aby to nechali na pokoji
Pro Vás bude jednodušší si sazenice koupit. V bytě vám vyletí, v miskách netrefíte vlhkost substrátu a začnou Vám některé druhy padat. Jiné trpět suchým vzduchem. V zahradnictví případně při výskytu škůdce či houbové choroby použijí postřik. Doma se to nedá. Cukety a dýně nemají rády předpěstování, nejlépe je vyset až v květnu na místo, jelikož rostou rychle. Asi neljíp Vám půjdou rajčata a papriky. Dejte těsně k oknu. Ty brukvovité / zelí, kapusta, kedlubny/, ale i celer, salát se nejlépe předpěstují v pařeništi nebo skleníčku. To, co bude na trhu v květnu, toho doma nedocílíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.