Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo mi poradí jak ostříhat?

Od: ma* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, moc prosím čtenáře o radu.Koupila jsem zahrádku, kde je mladý stromek-3-letý švestky jménem Toptaste.Koruna se mi zdá poněkud divná, ale já nevím ,jak ji porovnat a možná ostříhat.Děkuji všem za případné rady.ma.

Kdo mi poradí jak ostříhat?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

1x

Takhle fotka je perfektní, ale mohla by jste ještě stromek vyfotit jednou? Stačí jedna fotka z boku, poodejít si o 90° na bok. Ráda bych si udělala lepší obrázek o postavení větví, které jsou z tohoto pohledu vzadu.

ma*
hodnocení

floro, nevím jestli to bude stačit.ma

Kdo mi poradí jak ostříhat? #2
Kdo mi poradí jak ostříhat? #3
floro*

No, moc mi to nepomohlo. Bohužel ten stromek takhle z obrazovky moc nedokážu přečíst, je tam toho nějak moc. Ale řeknu Vám pár zásad, dle kterých by měl se výchovný řez řídit. Ale v podstatě potvrzuji názor Manyho.

I u švestek terminál. Maximálně 4 kosterní větve ideálně každá směřující jiným směrem, z kmínku větvené ideálně každá v jiné výšce (tzn. ne několik větví v přeslenu). Čím míň řezů, tím lépe. Žádné zakracování. Řez se provádí postupně podle řádu větví, tzn. od hlavního k nejpodřadnějšímu - terminál - kosterní větve - obrost.

Takže vybrat jednu z vrchních větví jako terminál, přebít opěrnou tyč za vyšší a tak aby se k němu dal terminál vyvázat, Nemusí být v přímce s kmínkem, ale musí být jasně nejvyšší a mířit vzhůru. Větev která zůstane nad ní, tak vystřihnout až u vyvázané větve. Bohužel už jsou dost tlusté, nepůjdou tak ohýbat. Pak proberte počet hlavních větví na ty 4, tak jak jsem psala výš (směr a výška větvení). Ostatní větve zakrátit tak aby sahali max do 2/3 délky terminálu. Důležité ale je, aby ta zakrácená větev měla pokračování v obrostu, ideálně směřující ven od korunky, ne že ji střihnete někde v půlce na pahýl, pak zaschne. Tak jak je to již stříhané, ty malé tzv. čípky jsou OK. Ony peckoviny špatně hojí (proto se doporučuje řez v létě po sklizni, protože strom už nemusí nic živit a tak má čas i živiny na hojení ran), proto je dobré ten čípek, který jak si všimnete zaschne po obrost a tak uzavře ránu. Peckoviny moc nezavalují. Zkrácením těch větví podpoříte terminál, který bude ovlivňovat růst bočních větví, a poroste z něj pěkný stromek. Když není terminál, větve se jak říkám hádají o vedoucí postavení a navzájem se stále přerůstají a strom pak strašně zarůstá dřevem. Nic jiného nezkracujte. Všechny rány pečlivě zatřete, voskem nebo např. latexovou barvou.

Peckoviny by se měli stříhat v létě, ale udělala bych řez teď, protože ten stromek má příliš dřeva v korunce a může se stát, že zababčí (hodně pokvete, neco zaplodí, ale vůbec nebude tvořit mladé dřevo, prostě jako by měl 100 let). A pokud hodně pokvete, tak květy hodně proberte, alespoň letos, aby šel do dřeva, do kořenů a do ran.

mazuzseznam

floro,moc a moc děkuji,přečtu nejméně 10x, abych to konečně pochopila.ma

jabraka*
hodnocení

1x

Stromek nemusí mít terminální výhon,pokud jde o kotlovou korunu.Ovšem v koruně by stačily nejvýše čtyři kosterní větve.Ostatní bych odstranil.prodlužující letorosty zakrátil na 1/3.

JABRAKA

Neopouštěj se do toho moc na tvrdo. Peckoviny se mají řezat po té co odplodí. Jinak v plné míze hrozí klejotok který nezastavíš a stromek se vysílí. Udělej jen nejnutnější záchranný řez aby korunka nebyla příliš hustá ale vychovný řez nech na léto.
jabraka*

Také si to myslím.

JB

hodnocení

0x

Korunka nemá terminál, můžete si ale vypěstovat náhradní. Nejlépe hned ze sousední větve (která sousedí s ustřihnutým místem). Větev tahem vyrovnávat a z obrostu vytvořit nový terminál (který poroste co nejkolměji nahoru).

hodnocení

0x

Osobně bych ustřihl všechny větve, které vedou do středu koruny, nebo rovně vzhůru a ostatní zkrátil na dvě třetiny.

liska*
hodnocení

0x

Švestka se nemá stříhat v zimě, jinak bude trpět klejotokem. Peckoviny obecně stříhejte méně důsledně, než jabloně a hlavně, když je teplo. Už se na ní pracovalo, možná jen uberete v koruně jednu dvě větve, co by se křížily.

many*

Tak já mám užitkovou zahradu jako okrajovou záležitost i když několik slivoní tam mám.Já nepoužívám teoretiské zkušenosti ale praktické, proto švestky i jiné stromy prořezávám zjara, kotlová koruna se dělá pouze u broskvoní z důvodu většího oslunění plodů.U švestky zásadně nechat terminál protože časem bude potřeba pod stromem provádět údržbu a korunu je potřeba zvýšit.Osobně nejradši kupuji špičáky abych si založil větve a korunu kde chci.Tady je myslím dost názorný příklad.:) ireceptar.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]