Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nolina,sloni noha spatne roste

Od: danca* odpovědí: 8 změna:
Proc tak spatne roste? Dlouhy, vytazeny ( jeste ani ne hotovy) kminek, listy zlomene, na konci suche...
Nolina,sloni noha spatne roste

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

O svojí se starám takto: zalévám 1x týdně do misky, je u okna s dopoledním sluníčkem, a není v průvanu )) daří se jí výborně ))

floro*
hodnocení

0x
Bohuzel nepisete dve dulezite informace a to kde ji mate umistenou(svetelne podminkyh a jak casto a kolik zalevate. Nolina obecne velmi dobre snasi stin, ale to neznamena ze vydrzi umistena nekde v tmave chodbe. Ale severni okno ji klidne staci, nebo zadni roh v jjiznim pokoji. Naopak bych rekla, ze jizni byt rozptylene svetlo nesnese - zloutne. Co je ale velmi dulezite, je zalivka. Protoze nepotrebuje mnoho svetla, tak nesmi byt prilis zalevana. Je na to uzpusobena, jinak ji hniji koreny, vyhnivaji rustove vrcholi a chradne. A to bych rekla, ze je vas pripad. Me osobne Nolina vyhovuje, protoze u me vydrzi jen takove, ktere vydrzi moji suchou peci. Idealni zalivka je tak jeden hrnek vody tak 1x za 10 dni.
danca*
hodnocení

Mam ji v mistnostni (vychodni strana) kde je cca 20 stupnu, primo naproti oknu. V lete venku na terase. Zalevam jednou za 14 dni nebo jak si vzpomenu, premokrena tedy urcite neni, spis by ji hrozilo sucho. Presadila jsem v lete, koreny byly v porsdku, nebyly uhnile. Premyslim, zda ji nemam zastrihnout v miste kde vyrustaji nove vyhonky z kmene. Protoze ona nad tim ani kminek nema, je to jen sloup uschlych listu.. Mam ji asi 15 let a za tu dobu myslim, ze by mela uz vypadat jinak.. :(
Nolina,sloni noha spatne roste #2
floro*

To určitě nestříhejte, když uschlé zbytky listů očistíte, ukáže se Vám pod nimi krásný kmínek. Tak právě ten kmínek přirůstá. A taky bych ale taky řekla, že ta nolina vypadá úplně normálně. Spodní listy vždy od špičky odsychají až uschnou úplně a na vrcholu dorostou nové. Listy jsou pěkně zelené, široké, i na množtví jich má hodně. Jak myslíte, že by měla vypadat?

skocec

Já mám noliny 3 jednu mám přes zimu v obýváku, jak v květnu poleví mrazy jde na balkón kde vegetuje na jižní straně do října kdy začnou noční mrazy větší jak -5 jde domu.Další dvě větší s několika výhony mám momentálně zazimované v suterénní místnosti s ostatními přenosnými dřevinami.Nolina potřebuje nárazovou zálivku, zkrátka nechat vyschnout a pak vydatně, já dávám asi 2 litry vody.Tato neduživá nolina je hnaná celoročně zálivkou při malé intenzitě světla:)Nemusím mít pravdu, ale moje kytky jsou spokojené.

doplněno 25.01.17 13:29:

Jestli vám tedy stačí mít noliny jako mám já, dejte jim maximum světla, žádný polostín, rozptýlené světlo a podobně.V letním období plné slunce co nejdelší dobu a tomu úměrnou zálivku, v zimním čase u okna na jih nebo východ a nebojte se nechat kytku proschnout.Přes léto hnojit aby povyrostla a narostlo jí dost nových, sytě zelených listů protože zimní růst je potřeba trochu utlumit.Moje noliny jsou staré 20 let a mají 1,30, přírůstek kolem 5 cm za rok.V Mexiku nerostou nikde jako podrost vysokých stromů protože tam sami vyrůstají do 10 metrů, dopřejte jim tedy aspoň v létě co nejvíc toho našeho sluníčka.

Nolina,sloni noha spatne roste #3
Nolina,sloni noha spatne roste #4

Určitě nezastřihovat, očistit kmínek od starých zbytků listů. Já bych odstranila čistou žiletkou i ty boční výhonky na kaudexu. Sama mám celkem 6 nolin různého věku (jednu starou 61 let, ta už i kvetla). Z vlastní zkušenosti mi nolina lépe roste v plastovém květináči, zalévám v zimním období 1x za 10 dní odstátou vodou, hnojím každých 6 týdnů.Ta vaše mi přijde jak kdyby byla přelitá a měla málo světla.

hodnocení

0x

Já si myslím, že už máte po ní. Podle mě dostala šok z toho letního přesazování. Měla jsem podobnou zkušenost s palmou.

skocec

Nemyslím, že by bylo po ní.Nolina neni palma, takto se to přece nedá brát:).U jedné noliny mi kdysi z přemíry péče uhnily kořeny.Také jsem si myslel, že už jí nic nezachrání, ale i tak stačí zbytek kořenů odstranit, nechat zaschnout a posadit kaudex na nový substrát, vyrostou kořínky nové a jede se dál.Palmě když uhnijí kořeny, má to sečtené.Noliny se tak honem nezbavíte*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]