Nejste přihlášen/a.
O svojí se starám takto: zalévám 1x týdně do misky, je u okna s dopoledním sluníčkem, a není v průvanu )) daří se jí výborně ))
To určitě nestříhejte, když uschlé zbytky listů očistíte, ukáže se Vám pod nimi krásný kmínek. Tak právě ten kmínek přirůstá. A taky bych ale taky řekla, že ta nolina vypadá úplně normálně. Spodní listy vždy od špičky odsychají až uschnou úplně a na vrcholu dorostou nové. Listy jsou pěkně zelené, široké, i na množtví jich má hodně. Jak myslíte, že by měla vypadat?
Já mám noliny 3 jednu mám přes zimu v obýváku, jak v květnu poleví mrazy jde na balkón kde vegetuje na jižní straně do října kdy začnou noční mrazy větší jak -5 jde domu.Další dvě větší s několika výhony mám momentálně zazimované v suterénní místnosti s ostatními přenosnými dřevinami.Nolina potřebuje nárazovou zálivku, zkrátka nechat vyschnout a pak vydatně, já dávám asi 2 litry vody.Tato neduživá nolina je hnaná celoročně zálivkou při malé intenzitě světlaNemusím mít pravdu, ale moje kytky jsou spokojené.
Jestli vám tedy stačí mít noliny jako mám já, dejte jim maximum světla, žádný polostín, rozptýlené světlo a podobně.V letním období plné slunce co nejdelší dobu a tomu úměrnou zálivku, v zimním čase u okna na jih nebo východ a nebojte se nechat kytku proschnout.Přes léto hnojit aby povyrostla a narostlo jí dost nových, sytě zelených listů protože zimní růst je potřeba trochu utlumit.Moje noliny jsou staré 20 let a mají 1,30, přírůstek kolem 5 cm za rok.V Mexiku nerostou nikde jako podrost vysokých stromů protože tam sami vyrůstají do 10 metrů, dopřejte jim tedy aspoň v létě co nejvíc toho našeho sluníčka.
Určitě nezastřihovat, očistit kmínek od starých zbytků listů. Já bych odstranila čistou žiletkou i ty boční výhonky na kaudexu. Sama mám celkem 6 nolin různého věku (jednu starou 61 let, ta už i kvetla). Z vlastní zkušenosti mi nolina lépe roste v plastovém květináči, zalévám v zimním období 1x za 10 dní odstátou vodou, hnojím každých 6 týdnů.Ta vaše mi přijde jak kdyby byla přelitá a měla málo světla.
Já si myslím, že už máte po ní. Podle mě dostala šok z toho letního přesazování. Měla jsem podobnou zkušenost s palmou.
Nemyslím, že by bylo po ní.Nolina neni palma, takto se to přece nedá brát.U jedné noliny mi kdysi z přemíry péče uhnily kořeny.Také jsem si myslel, že už jí nic nezachrání, ale i tak stačí zbytek kořenů odstranit, nechat zaschnout a posadit kaudex na nový substrát, vyrostou kořínky nové a jede se dál.Palmě když uhnijí kořeny, má to sečtené.Noliny se tak honem nezbavíte
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.