Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přesazení zimolezu

Od: hanys® odpovědí: 6 změna:

zdravím,mám asi 7 let starý zimolez o výšce cca 1,2m a potřeboval bych ho přesadit.nevíte někdo jestli to přežije?

doplněno 22.01.17 09:40:

se omlouvam,je to zimolez kamčatsky,netušil jsem ,že jich je vice.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jar*
hodnocení

2x

Přesazovali jsme 10 letý, každý nám říkal, vyhodit, stejně se nechytne. Chytl, roste jako by jsme ho ani nepřesazovali, jen je nutné přesazovat až bude trošku teplejší země, ale pozor, kvete brzy z jara, tak buď před květem, nebo až odrodí, aby jste nepřišel o úrodu. Nechat větší bal, vyrýt a hned zasadit. Prvních 14 dní hodně zalévat. Na podzim - po přesazení jsem je trošku prostříhala.

Přesazovali jsme 2, ty zůstali, ale máme další 2, z kořínků na původním místě narostly mladé odnože. Takže teď máme 4 :).

hodnocení

diky,doufam ,ze se uz do toho brzo pustim.

pohanka*
hodnocení

1x

okrasný keř - Zimolez - popínavý, či Lonicera. Množila jsem si ho sama. Stačí nechat volně šlahouny, zasypat, zatížit, přichytit nějakým háčkem a z paždí listů se zakoření. Tímto si namnožíte a pokud se po přesazení starý keř nechytí, máte dostatek mladých. Na jaře nahřižte a příští rok budete mít nové rostlinky. Když je starší keř, tak to rozrůstání jde samo a nakonec to máte jako plevel. Vlastní zkušenost se žlutozelenou variantou i vzrůstnější a voňavou růží z Jericha, té jsem se nemohla zbavit.

doplněno 22.01.17 09:14:

Píšete, že má určitou výšku, tak to ta popínavka nebude, ale jedlý druh kamčatský. Tak u toho přesazení nevím.

sebod*
hodnocení

0x

tak jestli ho přesadíte s pořádným kořenovým balem a ve vhodnou dobu, tak ano

hodnocení

0x

A to myslíte zimolez jako kamčatskou borůvku nebo okrasnou růži z Jericha? Každopádně 7 let stará rostlina je na přesazování háklivá. Musíte vybrat vhodnou dobu - nejlépe na jaře, ale nesmí být ani zima ani sucho. Vytipovat si den, kdy už je teplo - tak půlka dubna a hlásí, že má v příštích dnech pršet. Ale záruku ujmutí to nedává.

suchy*
hodnocení

0x

Bez pardonu ořezat 30-40 cm nad zemí,vykopat a přesadit a není problém,bude v pohodě a za dva roky doroste.Přesazoval bych ve vegetaci a ne moc pozdě,aby stihl zakořenit a pozor na krátkou vegetační dobu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]