Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem. Chtěl bych živý plot z listnáčů, které jsou téměř stále zelené. Uvažoval jsem o Ptačím zobu obecném nebo o Habru obecném. Jaké jsou výhody či nevýhody těchto. Nebo snad vybrat něco jiného? Živý plot je hned za klasickým plotem s betonovou podezdívkou (obava z kořenů) na slunném a suchém místě v bezprostřední vzdálenosti od středně frekventované cesty. Díky za odpověď.
Výběr máte dobrý. Ale ptačí zob obecný je opadavý. Musel byste si vybrat druh Ligustrum vulgare ´Atrovirens´ nebo L. ovalifolium. I když také nejsou plně stálezelené, ale mluví se o nich jako poloopadavých. Jsou to nejjednodužší keře na údržbu i pěstování. Jediný rozdíl je, že ptačí zob pěkně kvete, kdežto habr ne.
Kolik tam máte místa? Měl byste místo na zákulu, vajgelii, mandloň trojlaločnou? Jsou to kvetoucí keře, dosti výrazné. Nebo cesmína je zase stálezelená /píchá/.
Já jsem pro užitkové, tedy pro muchovníky.
Ty první tři jsou opadavé, to jsem přečetla nějak moc rychle zadání. Ale i muchovník opadává. Sorry.
Jabrako. Tak zrovna od Tebe, který se tady prezentuješ coby znalec zahrady , bych takovou odpověď nečekala. Víš co takový plot ze smrčků udělá za 10-15 let s okolím? Tím myslím např chodník v blízkosti apod? Budeš z toho mít díky kořenům tankodrom. A ani v případě, že tam je pouze trávník, nemáš vyhráno. Silné kořeny budou vylézat na povrch několik metrů od plotu.
Ten, kdo tam bude sekat, Ti bude stále děkovat
Já jsem si Ohraničil celý pozemek ptačím zobem.365m.Celkem asi narévkoval 54000 keříků.Problém byl akurát v prvních dvou létech.Musel přetrhávat od trávy..Pak už si jí duli sám plot.(to proto,že mi úřady nedovolili oplotit)Udělejte si zhruba 2x ročně zálivku z kravského hnoje,a budete se divit,jak poroste na očích.Mám ho tak asi 5 let a už je vysoký na úrovni člověka.A to jsem nezaléval,jenom na podzim krátil,aby se rozrostl.Ale v zimě opadává.Listy zustávají jako hnojivo.
jabraka ma pravdu,soused ma uz 20let plot ze smrku,perfektne strihany a zadny problem.proc by mely vylezat koreny netusim.
Kořeny časem vylezou a vytlačí všechno, včetně tarasu u plotu. Smrk je velký strom a stříhání ho nijak nezpomalí, naopak.Navíc terminál bude stále sílit a kořeny jsou za těch 20 let stejně silné, tj 20 cm...
Tady někdo píše o smrku Omorika, právě(tři) ty mám mezi domem a sousedním pozemkem, letos po dvaceti letech půjde první smrček k zemi a v kořenovém systému je omorika daleko bohatější protože netrpí vývraty jako naše smrky, takže pisatel nemá pravdu, píši ze své zkušenosti...
Lidi, neblázněte, smrk je obrovský strom a tak také vyroste ! Je spousta nádherných daleko méně vzrůstných dřevin a je potřeba přemýšlet...
Tak já nějaké kořeny slyším poprvé. Ostatně ne každému kořeny vyvracejí asfalt. Omorika se sází v Jizerských horách, protože je odolná prostředí. Ovšem vzhledově je stříbrná, je mnohem užší, takže při opomenutém střihu není plot samý klacek jako picea abies. Často ty ploty z picea abies vidím. Proschlé a zkrácené větve doslova klacky.
Již hore píší, že smrk je bída. Většinu k tomu vede chamtivost. Jdou do lesa a nakopou semenáčky. Je to zadarmo.
Zdravím. Stálezelených listnáčů u nás plně mrazuvzdorných, není zase tak mnoho. Navíc je potřeba řezem udržovat velikost a tvar, takže je potřeba, aby listnáč dobře snášel řez. Proto by bylo vhodné vybírat mezi keři, ne stromy. Habr má sice své zastoupení i mezi keři, ale přes zimu nemá zelené listí, ale suché, špinavé, jen neopadané. To ztratí na jaře při rašení listů nových. Ptačí zob býval dříve hojně rozšířen mezi pěstiteli, jelikož nic moc jiného nebylo k sehnání. Vhodný je i Krušpánek, ale ten poslední roky trpí škůdcem, který devastuje celé porosty a delší živý plot vypadá smutně a roste relativně pomalu. Dnes lze zvolit atraktivnější: 1)Bobkovišeň lékařskou - kvete bíle a listy má větší, pěkně lesklé i po celou zimu. 2)Cesmínu - k výběru z několika druhů, je i bíle či žlutě panašovaná - list je lesklý, menší, zubatý a trochu pichlavý, přes zimu má zářivě červené krásné plody, 3) Photinii - Blýskavku. Tato fotínie je velice atraktivní. Řez nejen snáší, ale přímo ji prospívá, protože nové listy po řezu vyrostou krásně zářivě červené (nebo růžovo-červeně panašované - podle kultivaru), později zezelenají. Tuto fotínii lze zastřihnout 2x - 3x ročně (kvůli mladým črveným listům) a do přísně hranatého tvaru. Dobře se i množí, nemusíte kupovat tolik keřů, další si napěstujete sám. Fotínii moc fandím. Mrkněte na plot z fotínie sem: zkraceno.cz/... Ale nejlépe vypadá živý plot nakombinovaný z keřů stálezelených a opadavých na jaře kvetoucích - jsou parádní na jaře. Pro inspiraci mrkněte sem: zkraceno.cz/... Tak ať máte živý plot nejhezčí ze všech. Ida
Floro, zdravím. Většinou se v názorech sejdeme, ale tentokrát jsem asi já četla pozorněji požadavek tazatele. Tazatel chtěl pouze neopadavý = stálezelený a listnatý živý plot.
1) Tu bobkovišeň mám cca 12 let sama na jižní straně pozemku a v horách. Jakmile dobře prokoření (což ji dobře umožní tazatelem vystavěný plot s podezdívkou - slunko nevysušuje bázi a kořeny), roste velice dobře. Pouze 2x mi za ty roky mrazem zčernalo pár listů, když byl 3 dny fakt samec. Spíš se mi objevují sem tam žluté listy v dlouhodobých pařácích v létě.
2) Co se cesmíny týká, tazatel cenu neomezoval. Ani nezmínil, jak dlouhý plot míní vysázet, ani zda listy nesmějí být pichlavé (někdy je to výhodou). Navíc na to upozorňuju.
3) Fotínie snáší zimy až do - 21°C. Je pravda, že má nároky, a to na vláhu. Tu lze velice snadno doplňovat, lze i trochu namulčovat, pak tolik neodpařuje. Pokud přijde mráz větší, než -21°C a vršky namrznou, seřízne se zjara hlouběji a ona ochotně obrazí a zároveň to mladé zdobí. A možná tazatel ani nežije v horách.
A nakonec - habry i buky vyloženě miluju. Když na jaře obrážejí jasnou zelení a ukáží krásnou strukturu mladých lístků... Ale tazatel chce zelené listí, které zdobí i v zimě, kdy habr drží listí jen suché, hnědé a nijak ozdobné. Navíc má obavu z kořenů, takže stromy jsem vyloučila, ty mohutné kořeny časem vytvoří vždy. Navíc habr, buk ani javor nejsou ani keře (krom habru), ani stálezelené. Takže mi vyšlo to, co jsem doporučila. Navíc jsem dala link na živý plot z keřů sice opadavých, ale za to zdobících květy a vůní, může namíchat. Ať si tazatel posoudí sám. Navíc si lehce může dle názvu vyhledat jednotlivé kultivary a vybrat podle nároků.
Možná, kdybyste ještě nějaké neopadavé, u nás přezimující a ne úplně nízké listnaté keře ještě doplnila...
Idianova, ne ne. Nesouhlasím :D
1) Prunus laurocerasus je do plotů super, ale poměrně trpí zimním sluncem. Velmi dobře pak obráží, ale je to mínus, nutno s tím počítat.
2) Cesmina roste poměrně pomalu, není přliš hustá, ostnité listy. Sazeníce jsou drahé, do plotů určitě nejdražší.
3) Photinie je náročná na podmínky, vyžaduje teplejší rozhodně chráněná stanoviště - což plot na okraji pozemku rozhodně není.
A za 4) ze stromů jako je habr, buk nebo dokonce javor babyka jsou do živých plotů přímo ideální. Velmi dobře snáší pravidelný řez, jsou velmi nenáročné a vydrží i velmi razantní zpětný řez. A listy že jsou suché a špinavé? Ale no tak...
Habr není stálezelený. Sice na podzim neopadává, ale listy zhnědnou, uschnou a dost prořídnou. Na jaře pak opadají. V té době na pohled nic moc. Jinak je to ale téměř nezničitelný strom, který při pravidelné údržbě vytvoří dobrý plot. První roky sice roste pomalu, ale později poměrně rychle. Pokud Vám přeroste (když zanedbáte údržbu), vydrží i velmi radikální řez. Po něm sice vypadá strašně, ale brzo zase obrazí.
Nedaří se doplnit obrázek. Hlásí to, že příspěvek neexistuje. Proč?
Tak snad teď?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.