Nejste přihlášen/a.
Zdravím, uvolnilo se mi na zahradě místo na dva strmky, máte někdo zkušenosti se švestkami, jakou odrůdu švestky nebo pološvestky vasadit?
Já mám doma čačanskou lepotici, je to krásná velká švestka zrající koncem srpna a loni jsem si pořídil tophit.
Zdravím
je obrovská nabídka švestek resp, slivoní. pokud chcete na pálení tak samozřejmě prastará Durancie nebo Švestka domácí nebo odr Top taste ( cukr). Jinak podle zrání od Čanské skoré, lepotice až po Čačanskou najbolju (. Při svých cca 3x 5 cm velikosti plodu se dobře sklízí a jdou od pecky a jí se spíš očima a masitostí než cukrem a trnkovou chutí) až po odrůdu Pilot či President či jiné pozdní odrůdy . Nezklame ale samosprašná Stanley i jako opylovač pro ty ostatní. Samozřejmě je potřebné podle pěstitelské oblasti volit podle odolnoszi na virosu. Osobně doporučuji ( virosa u roslin nelze léčt - teda zákonnými prostředky) postřik mědí ( Cu ) a pak vápnem proti mechům. Skoro vždy je nutné provést jeden isekticid při dokvétání prroti pilatce ( i 2-3x , ale to nedělám protože první červivé spadnou nejdřív) a bohužel poslední roky i postčik proti mšicím ( pozor na pyretroidy za slunečního úžehu). jedna pozitivní informace, navzdory všem odborníkům píšu, že řez švestek provádím 1.- 3. rok ( pak je letní korece 4 - 5 rolem zaštípnutím ) tvarujte si korunu a tvar podle představy épe 4-5 větví zarovnanéch do stejné výšky jakoby pohár a dalších x let to mimo uschlých větví nechte na pírodě ( což nelze např. u broskvoní apod.) Hlavně ne hroboké řezy pokud nechcete živý pkot bez plodů ( vlky) . Povidla : stačí kotchan trošku octa švestky a trouba 180-200 st, Celsia a jednou zamíchat ( škraloup) No a sklenice atd.. i bez cukru aj.. Miroslav
Tak ta domácí asi bude dobrá ale prý je náchylná na šárku...
Mám tady ještě jeden poslední rodící strom švestky starý asi 60 let, je to pravá švestka která se množí odkopky, je dobrá a zdá se mi, že i málo červiví.
Pokud chcete zamrazovat, pak vám doporučuji durancii. Většina švestek v mražáku pak změní chuť a není to ono, např švestka domácí až bych řekla není dobrá. Durancie si drží konzistenci i chuť. Na přímý konzum doporučuji jak tedy durancii, tak odrůdu Gabrovská. Pak také Domácí,
Vyvarovala bych se odrůd Čačanek (lepotica, najbolja, rodná). Jsou sice v poslední době ve velké oblibě, ale především proto, že mají velké plody, které však chuťově jsou spíše podrůměrné, ve vhodných letech také trpí na moniliovou hnilobu, často se také v plodných letech velmi snadno láme (i když švestka obecně).
Zakrslé podnože jsou např. Ishtara nebo Torinel, normáně rostoucí je podnož myrobalám.
Odkopky se většinou množí durancie. Dříve se hojně využívala jako podnož. Je to ta švestka, jejiž dužina je přirostlá k pecce. Ta se teda pak nehodí na sušení, protože nejde zkonzumovat Ale ten vás strom bude naroubovaná většinou Domácí nebo Wangenheimova právě na oné Durancii.
Floro, musím s vámi souhlasit, pouze v jednom ne...že švestky které se množí odkopky nejdou od pecky. Tuto švestku máme desítky let, je to stará pravá švestka která vlastně přežila svojí kvalitou všechny ty turbulence zkoušek nových "osvědčených"odrůd které jsem už podřezal. Poslední záchvat je Tophit, jistě taky půjde.A ta Č.lepotica mi chutná...
Hm, psala jsem, že většinou se odkopky množí durancie. To proto, že se dřív (právě tak před 60 lety, jak píše, že je strom starý) používala jsko podnož. A pak tento odkopek je vlastně ta durancie. Ale samozřejmě. i když se pro dobrou množitelnost a nenáročnost pro podnože využívala hojně, nebyla to samozřejmě jen tado odrůda. Proto nemusí to být ona, proto jsem udala vlastnost srůstání dužiny s peckou.
Děkuji za uznání :D. Radím to, co mě učili ve škole a také to co mám v praxi odzkoušené. Zahrady jsou totiž nejen mé hobby, ale i má živnost
Taky nemám přeplácanou zahradu byť to je 11 arů i s barákem. Ale škoda ty odkopky vyhodit a tak je sázím do rigolů podle polní cesty. Ať si pocestný utrhne. Někteří co nemají zahradu projeví zájem si natrhat. Bohužel sem tam někdy švestku aspoň prořezat nemá zájem nikdo. A dva sudy kvasu ještě čekají.
Ty výmladky jsou podnož, záleží co je zač. Záleží jak starý storm to byl, to by mohlo být vodítko, jaké podnože se tehdy používali. Poznáte to až to zarodí.My koupili kdysi zahradu, kde byla pokácená švestka a zůstalo po ní několik již jak hůlka ke koštěti tlusté výmladky. Zapěstovala jsem je a máme teď plodný švestkový "hájek" Mají asi deset let.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.