Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám doma asi 3 roky starou rostlinu Aloe vera, myslíte ,že je to pravá aloe? Můžeme ji začít používat vnitřně, to znamená přidávat do smoothie?
Nedá, sama jsem to zkusila a je hrozně, ale opravdu hrozně hořká i v malém množství. Já jsem chtěla uctít kamarádku když jsem si koupila ten přístroj na smoothie a přihodila jsem jí do do nápoje kousek aloe a musela jsem to vyhodit a udělat nový. Sobě jsem tu aloi ani nedala a jí jsem chtěla přilepšit, protože vím že si kupuje ty hotové nápoje s tou aloí. Byla to sranda, protože se tvářila strašně divně a já se divila proč se tak blbě tváří a jenom usrkává, když já jsem ten svůj vypila skoro hned. A ona mi zase nechtěla zkazit radost z toho mého přístroje a v duchu si myslela, že to teda není nic moc, ale neřekla mi hned že to divně chutná. No nevypila to a já jsem jí to vzala se slovy "dej to sem, když v tom tak nípeš" a napila jsem se a musela jsem to jít vyplivnout. Chvíli jsem vůbec nepochopila proč to bylo tak hořké, protože jsem to dělala ze stejného ovoce, až se mi za pár vteřin rozbřesklo, že jí jsem tam na "přilepšenou" přidala tu aloi. A přidala jsem tu aloi pravou.
Dobrý večer suzy. A přidalas do smoothie jen vnitřní gel? Slupka totiž obsahuje latex, který má právě hořkou chuť. Při kontaktu s pokožkou může působit dráždivě a nedoporučuje se tedy vůbec k běžnému vnitřnímu uživání, může dokonce způsobit i silné křeče v žaludku.Nejcennější látky obsahuje pouze průzračná gelová tekutina a to vitamíny,minerální látky, antioxidanty, enzymy, aminokyseliny a polysacharidy.
Aleno, mám doma pravou aloe, koupila jsem takový jako hadr, který visel přes okraje květináče, protože mi ji bylo líto, v IKEA za 40 kč. Doma jsem ji postavila do dřezu s vodou a ona nádherně obživla. Šíleně se rozrostla a je těžká, musím ji opírat o skříňku, vyvrací se. Přiskřípla jsem ji koneček listu a z něho něco teklo. Nikdy jsem aloe nepoužívala pro svou potřebu. Co mám udělat, aby byla spokojená ona i já? Mám ji ořezat, ten největší keřík vydloubnout? A co pak s tím?
Prosím, poraďte mi. Když i někdo jiný bude vědět, přivítám každou radu.
Nejde mi vložit fotka. Pořád píše, že otázka nebyla nalezena nebo byla vymazána.
Ani jako doplnění odpovědi, ani jako samostatná odpověď! Proč?
babi, nejlepších léčebných účinků má aloe pravá, která se pěstuje alespoň 3 roky, čím starší tím lepší, protože i listy jsou větší a silnější.Podle vašeho fota je vidět, že o ní dobře pečujete, proto vám rychle roste a vytváří odnože.Vydržte do jara a určitě ji přesaďte. Buď oddělte odnože a zasaďte je do jiných květináčů, nebo ji celou včetně odnoží zasaďte do většího květináče.Počítejte ale s tím,že během roku odnože budou stejně velké jako ta původní(matečná).Zatím bych odřízla jen pár listů-postupně ( aloe tím neutrpí a listy ji po čase dorostou). List bych rozřízla, vydlabala gelovou tekutinu a přimíchala med.Užívá se 1 lžička denně,víc ne, protože při užití většího množství má silné projímavé účinky. Taky pozor, na případnou alergickou reakci, při první konzumaci tedy opatrně. Neužívá se dlouhodobě max.6 týdnů a pak by měla být 14ti denní přestávka.Pomůže při mnoha obtížích a posiluje imunitní systém.
hrdaalena:
Aloi používám mnoho let a dříve jsem používal A.arborescens, jenže ta má málo dužiny, proto jsem přešel na A.vera ve velkém.Mám jí dost, proto používám opravdu staré, letité listy. List utrhnu, umyji pod vodou a kousek odříznu, ten kousek po stranách asi 2 mm seříznu a odříznu vrchní slupku, gel zůstane na spodní slupce ze které ho pak odřezávám.Aloe se nesmí pojídat celá jak už tady bylo psáno, vrchní vrstva listu působí projímavě, až dráždivě, proto v domovině listy nejsou okousané zvířaty...Dužina se špatně přikládá na rány protože silně klouže, ale když se to podaří, je vyhráno a řezná rána sebevětšího rozsahu je druhý den krásně "zavadlá".Výhoda je ta, že gel se vstřebá a zůstane jen slabá blána po gelu, která se lehce smyje pod vodou, nic se tedy netrhá s obvazem. Opravdu mám vyzkoušeno a doporučuji všem, chce to jen praxi.Všude se píše použití na spáleniny a malé ranky, naopak, já to mám vyzkoušené na velké sečné rány které se mi občas tanou na zahradě, nebo v práci o plech.Však v dřívějších válkách Římané, Řekové vozili listy aloe do války,byl to jediný efektivní prostředek na zahojení a tam se jistě nejednalo o nějaké kousnutí čmelákem...
Alenko, děkuji. Udělám to tak, jak radíte. Všecko, ikdyž já se bylinek bylinných přípravků bojím. Za vyzkoušení nic nedám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.