Nejste přihlášen/a.
Krásný podvečer všem. Prosím o radu,podědila jsem 2 orchideje,teď po roce a půl mi konečně začaly kvést. Dnes jsem si všimla,že se na spodní straně listů tvoří malinké lepkavé krůpěje. Nevíte,co to znamená? Nerada bych o ně přišla,je to památka po mamince. Děkuji JISKRA.
Nenapsala jste jaké druhy orchidejek vlastně máte. Ony lepkavé kapky totiž nemusí ještě značit, že by měly být napadnuty nějakým škůdcem.Týká se to druhu Cymbidium a Cattleya. Předpokládám ale, že vy budete zřejmě mít nejběžnější druh Phalaenopsis, u něj ty krůpěje jsou vlastně medovice,kterou vylučuje některý savý hmyz např. červci, štítěnky a další.Jak napsala aja, musíte celé orchidejky důkladně omýt jemným hadříkem měkkou mýdlovou vodou. Především obě strany listů.Pak osprchovat a nechat je oschnout.Pak je potřeba aplikovat některý z chemických přípravků, určených k likvidaci savého hmyzu. Srdíčka orchidejek by měly zůstat vždy suché, přebytečnou tekutinu odsajte papírovým kapesníčkem. . Přípravkem jemně postříkejte i povrch substrátu. Abyste zlikvidovala všechna vývojová stádia hmyzu, je nutné celý postup přibližně po deseti dnech zopakovat. Napadené orchidejky nezapomeňte izolovat od ostatních květin! Teprve pak bych použila ty tyčinky jak napsala aja.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.