Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevadí doma tropickym rostlinám vyšší vlhkost

Od: violina odpovědí: 3 změna:
Chtěla bych v novém domě pěstovat exotické rostliny a palmy různých druhů. Zjistila jsem, že máme doma vyšši vlhkost vzduchu mezi 62-66%, jelikož bydlíme u lesa a ze stromů se vlhko odpařuje při sychravém počasí a navíc máme všude na radiátorách odpařovače. Někdy mám pocit, že máme doma vlhko jako v prádelně. Jinak teplotu máme mezi 27-30. Zajímalo by mne, jak při vyšši vlhkosti, dostatku světla skleníkové vytápěné verandny propojené s obyvákem a teplo by reagovaly tropicke rostliny, jestli by jim to nevadilo takové nepřirozené klima. V kvetinářství mi říkali, že ty exoticke rostliny napr. citrusy se přenáši na zimu do chladnějších místnosti s omezeným světlem a minimální zálivkou. A co např. Tropické kapradiny,banánovníky,palmy,avokádo, mango apod. Jak je to s tím klimatem a podmínkama pro zdárný růst? Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

2x

... a teplo by reagovaly tropicke rostliny, jestli by jim to nevadilo takové nepřirozené klima. V kvetinářství mi říkali, že ty exoticke rostliny ...62 - 66 % vlhkost...to myslíte vážně? Byla jste někdy v tropech, nebo v tropickém skleníku? nebo v subtropech, subtropickém skleníku?

hodnocení

2x

Vysoká vlhkost (65% ale není vysoká) a teplota budou víc vadit domu a peněžence ...

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Klima subtropů a hlavně tropů je vlhké teplo (kromě 3-4 měsíců), kdy rostliny odpočívají, to jim event. zařídíte snížením teploty. Proto tropické rostliny mají rády vlhký vzduch. Jelikož většina lidí žije v suchých bytech, většinou panelácích, vlhko se vytváří rosením. Z těchto důvodů se šlechtitelé celé roky snaží složitými postupy rostliny "otužit" tak, aby snesly větší sucho. Vy máte tu výhodu, že vám budou prospívat i ty druhy, které se bez vlhkého vzduchu neobejdou. Ty (a je jich málo), které preferují sušší vzduch, vlhko rády přijmou. Jen musíte přizpůsobit (omezit) zálivku a zvolit správný substrát (hniloba). Budou vám prospívat i epifyty jen na kůře, bez substrátu. Jak to tak píšu, skoro vám závidím. Jak by se moje orchideje radovaly! Jak by se ulevilo kytičkám, které napadají svilušky a puklice! :) Ida

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]