Nejste přihlášen/a.
Dobrý den švára ořezal merunku, co sní, mam jí ještě nák upravit.
Dobrý den, neuvádíte, kdy byl radikální řez proveden (v jakém období). No, myslím, že dělat už nemusíte nic - již je dokonáno . Zdravím!
Já jsem prořezával meruňku vždy jen málo (zkracoval výhony) a hned po sklizni. Ovšem, dlouho nevydržela a později zašla (na chorobu). Mám dojem, že Váš řez je hodně radikální, ale uvádí se, že je na podzim možný. Tak doufejte, že na jaře strom obrazí.
wamp - já bych si takový radikální řez nedovolil a také mám dojem, že to stromek nepřežije, ale naděje zůstává. To ukáže až jaro.
Připojuji se ke kolegovi "Benovi." Již je oprvdu dokonáno.Meruňka je seřezaná velmi neodborně a za další,je to teplomilná plodina.Ta se v listopadu neořezává !
Jak píší rádcové nade mnou, řez peckovin se provádí po sklizni. Nanejvýš do října. Řežou se větve nejvýš 3 cm v průměru a ka vždy ošetřujeme řezné plochy stromovým balzámem.
Meruňka je velmi citlivá. Razantní řez nesnáší. Pokud přežije, předpokládám, že na konci zkrácených větví vyrazí mnoho jednotlivých proutků a budete z toho mít na konci každého pahýlu koště.
Nechto již být, víc neřežte, může dostat mrtvici. Zamázněte řezy a vidím tam uloupnutou kůru, tu též zamázněte.
Vysaďte si někde další novou meruňku / až na jaře/ ať máte náhradu za tuto.
Jako příprava na kácení dobrý. Švagrovi dejte znovu pilu do ruky, ať nařeže polínka a postavte udírnu, dřevo se do ni hodí. Ještě vykopat pařez a pořídit meruňku novou. K ní však švagra už nepouštějte.
Soused má starou merunku, již několikrát ji zachránil ale opravdu brutálním sestřihem, vžd ykrásně obrazí ,obzvláště, když ten rok více plodila, my co jsme stromy spíše neseřezávali, nám již pravda mladší merunky odešly, takže některé merunky brutální sestřih může zachránit, několikrát na stromě měl i mrtvici , kdy mu odešlo třeba půl koruny nebo většina odřezal, a zbytek obrazil znovu, podle mě je pěstování peckovin ruská ruleta a je i na zvážení pěstovat z pecek, což sice trvá více let než začne plodit, ale zase není poškozená přesazováním a chorobami...pokud vím u broskví se často vyvinou nedobré plody, ale u meruněk bývá většina dobré chuti...
to je meruňka, to není jabloň - njn, švára má asi jabloně a myslí, že strom jako strom...
Meruňku jsem nikdy neřezal - max. ořezával napadené větve... Omlazující řez něky pomůže - ale toto je opravdu příprava pro vykopání...
Pokud nepříjdou krutý mrazy a dřevo od řezných ploch nevymrzne meruňka přežije. Naopak, strašlivě vyrazí těsně u řezu na koncích zkrácených větví a to velkým množstvím výhonů. Bude z ní velké koště, které bude husté, nijak je nezapěstujete. U meruněk klasická reakce na zkracování větví. Proto se u nich při zkracování používá tzv. Zahnův pahýl, protože jakmile výhon odstraníte, zase vyrazí další a stále oživujete řeznou ránu, kterou strom nezahojí a vysílí se tak, že ji nakonec zdolají houbovky ve dřevě a klejotok, k tomu se přidají beztak suchá léta a úpal a meruňku asi za tři až čtyři roky klepne. Plody nějaké budou na těch pahýlech, které tam zůstaly, takže ještě si užijete i příští úrodu. Ideálně, na jaře si zasaďte meruňu druhou, a radím vám, zapěstujte si ji klasicky na terminál a boční větve, nikoliv na dutou korunu.
Ještě přikládám upravenou foto, jak to bude příští rok vypadat.
Takto neodborně seřezaná meruňka je chudák, ale pokud na ni nebudete šahat, tak poté, co znovu obrazí, tak by tak do 3 let mohla mít znovu meruňky. Hlavně radši na nic nešahat! Jen by mě zajímalo, když vidím to prostředí kolem, kdo dostal ten hloupý nápad, tu meruňku tak zprznit.
Dobrý den, je to jen spekulace, ale skoro bych si tipoval, že strom bránil příjmu na satelitní anténu, která je na stěně za ním. Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.