Nejste přihlášen/a.
Asi máme octomilky mušky.Na listech orchidei se děla taková bíla vata .Co s tím dělat? Předem děkuji.Bergerová
Zdravím. Hrdaalena má pravdu. Určitě se jedná o červce, a to tropického. Pokud máte "jen" bílé chomáčky, jsou to teprve hnízda. Pokud je necháte v klidu, vylezou z nich běhen pár dní "broučci" - červci, taky bílí nebo šedí. Ti se rozlezou po okolí, a pokud najdou vhodného hostitele, usadí se i tam. Je potřeba okamžitě zasáhnout. Vhodné je vše na bázi oleje. Mně se osvědčilo dát (do vany) květník s kořeny do nádoby s vodou a poklepávat, aby vyšel vzduch, pokud je něco v kořenech, utopí se to. A na nadzemní část použít teplý (kvůli tomu oleji) roztok a na celou orchidku natřít štětcem, kterým se krásně dostanete do všech míst. Nezapomeňte na svorky držící stonek květu u hůlky, tam jsem měla taky hnízdo. Tak zničíte vajíčka i vylíhnuté škůdce. Nemohou dýchat (olej) a uhynou. Máte naráz ošetřenou celou kytku. Nechte uschnout listy (asi hodinu) a vyjměte. Mezitím dobře omyjte nejen ozdobný obal, ale i celou poličku či parapet, kde orchidku máte. Stačí 1 vajíčko a máte to znovu. Orchidku nechte do 2. dne ve vaně, okapat kořeny. A druhý den dobře teplou vodou osprchujte olej z nadzemní části tak, aby nestekl do kořenů. Kořeny pak dobře prosprchujte, kdyby náhodou. Já jsem se bála použít na kořeny chemii, ty jsou to nejdůležitější na celé orchideji a jsou velice citlivé. Po týdnu se mi objevil malinký chomáček ještě na květním stvolu za lístkem u kolínka. Vše jsem tedy zopakovala a je to 2 měsíce a mám vyhráno. Držím palce. Ida
Octomilky ne. Spíš vlnatka, ta vytváří chomáčky. Odstranit mechanicky z listů, ale myslím, že je na celé rostlině. I kořeny. Použít postřik na škůdce - Mospilan. Taky jsem ji měla, ale orchidej "odešla"
Snad vám ještě někdo poradí podrobněji. M.
@hrdaalena - 1,8 kg ?
A jsou ty chomáčky malé? Jestli ano, tak máte orchidej napadenou červci a jestli ještě mimo toho poletují mušky, tak se vám ze substrátu vyrojily smutnice. Na smutnice kupte lepové pásky, nechte je tam i když už by se smutnice neobjevovaly, mohou dospět ještě larvy zalezlé v substrátu a na červce si udělejte roztok 1/2litru vody, pár kapek saponátu a 1/2 lžíce oleje.,Vatou nebo tamponem mechanicky celou rostlinu omyjte.Pak si kupte Mospilan 1,8kg, celý jeho obsah vsypte do vody a pořádně promíchejte - vezměte orchidejku a celou včetně květináče ji ponořte do kyblíku s roztokem..Nějakým menším kelímkem nabírejte roztok a přelévejte ty části rostliny, které zůstaly nad hladinou
- roztok se musí dostat do každého záhybu, do zápaždí listů, taktéž polejte spodní strany listů.V roztoku ji ponechejte cca 5 minut a potom rorchidej vyjměte - nechte všechnu vodu z květináče vytéct a nechte ji do druhého dne oschnourt.Další den celou rostlinu i s květináčem řádně osprchujte vlažnou vodou, řádně prolijte i substrát, opláchněte spodní strany listů.Mělo by to pomoc a jestli ne, musíte postup zopakovat. Po ozdravění vám doporučuji koupit si tyčinky proti škůdcům a do každého květináče 1 zastrčit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.