Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s vyrašeným hyacintem

Od: lumyska odpovědí: 15 změna:
Dobrý den, nevím si rady se svým hyacintem. Je to cibule, co mi zbyl po odkvětu z loňska. Po opadu listů jsem ji nechala v suché rašeině ve tmě. Byla celou dobu na balkoně, takže se snižující podzimní teplotou došlo, předpokládám, normálně k vernelizaci. Někdy začátkem prosince se objevily na cibuli výhonky, nechala jsem je v chladnu, temnu a suchu až do ledna. Pak jsem je zasadila do propustné půdy, dala k oknu na světlo a zalévám. Čekala jsem, že to bude rychlovka a po probuzení cibule zaltím to pojede, ale už je to 14 dní a mám dojem, že výhony nevyrostly ani o milimetr. Co je špatně?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jaja28*
hodnocení

1x
Zkuste si pročíst tenhle článek: chovatelka.cz/... Podle článku od odborníků jste u rychlení hyacintu postupovala opačně než by se mělo. Prostudujte návod a třeba se podle něj ještě zadaří. *ua*
lumyska
hodnocení

IMHO jsem postupvala přesně dle toho návodu - ve tmě a teplota taky odpovídala. Akorát tedy nevím, co jsou to preparované a nepreparované cibule.
jaja28*
preparované cibule jsou ty, které jsou v průběhu léta vystaveny teplotním šokům simulujícím průběh vegetačního klidu. Biologické hodiny se ošálí a hyacinty vykvetou dříve.Postup u preparovaných cibulí: cibule se při teplotě 9-15 stupňů zanechají ve tmě např. pod černou fólií jeden týden. Další týden se zvedne teplota na 15-18 stupňů a v posledním třetím týdnu se zvedne na 20-24 stupňů. Po vytvoření puku květu je lepší udržovat nižší teplotu, květ vydrží déle. Nepreparované cibule se rychlí na světle při teplotě 18-20 stupňů a v závěru při 15 stupních. *tanec*
lumyska
hodnocení

Na té chovatelce to ale píšou přesně naopak - že nepreparované vyžadují tmu a preparované světlo, teď už v tom mám tedy vážně zmatek. V létě byly cibule na balkoně, takže asi žádné extra šoky neprodělaly.
Problém u mne je ale ten, že ty cibule už obrazily, tzn. už musely prodělat nějaké rychlení/vernalizaci, jinak by ještě pořád spaly, ne? pokud ne, tak jak mám rychlit již vyklíčené cibule - mám je zalévat, nebo zcela za sucha?

hodnocení

0x
Nějak nevím, co znamená vernelizace. Jinak je ten stav dost podivný, pokud byla cibule při přesazování čistá, myslím nepoškozená či nahnilá, měl by se růst projevit. Možná byla moc rychlá celková změna prostředí z hlediska vlhkosti, světla i tepla... nejlépe tedy počkat.
lumyska
hodnocení

Vernalizace je to rychlení - prostě projití chladným obdobím, aby se zrušila blokace kvetení, tedy jakmile pak přijdou vhodné podmínky (což by snad měla být ta vyšší teplota, světlo a vlhko), nestojí už kvetení nic v cestě. Mně se tu cibuli už nechce vyndavat, abych se mrkla, jestli lezou alespoń kořínky, nechci ho šokovat. Asi ještě zkusím vydržet. Ale co jsem všude četla, tak jakmile jsou výhony 2-3 cm (což jsou), tak se prý dává na světlo a zalévá se, tak nechápu, proč neroste. Jinak cibule byla naprosto zdravá a čistá.
Aha, vernalizace, ten termín opravdu neznám, je už to skoro archaismus (prozradil mi to slovník). Pokud rostlinka dostává co jí patří, květem se nakonec určitě odmění. Až pokvete, písněte... :)
lumyska
hodnocení

Archaismus, to mne docela pobavilo. :) Protože v rostlinné fyziologii se celkem používá. Tak snad se nějak rozroste, mám v něj víru, napíšu, jak to bude dál vypadat. Děkuji za odpovědi.
No, zdá se že se z maličkosti stává velká, zgruntu z netu vyčtená diskuze. Jsem rád, že již vím, co je vernalizace, vím nyní i co je preparace. Vaše kvítko vyroste i bez těchto informací, pokud mu dáte to, co chce. Je pravda, že to není ideální, ale v tuto chvíli by mu níže (možná výše, netuším řazení odpovědí) navrhované postupy asi již neprospěly...
jaja28*
Jó strejci nikdo není dokonalý a nemůže vědět všechno. Od toho ten net je, aby se na něm získávaly informace. A určitě je tam nacházíš i ty. Pro tebe možná maličkost, pro tazatele podstatná věc, když se pídí po odpovědi a čeká na rady ostatních.
No jasně že ano. A nestydím se za to. Pokud jej použiji, poukáži na zdroj... ale ten za mne musí už tu odpověď dát opravdu precizně. Líp, než bych ji prostě podal já...
lumyska
hodnocení

A co podle vás moje kvítko teď vyžaduje? Mně je spíše záhadou, proč vyrazilo a teď neroste! Btw. milou vernalizaci mám z dob studií, z netu ne-e.
Nechte jej už kde je, jen rostlinu přikryjte nějakým záklopem nepropouštějícím světlo vysokým asi 15cm. Rostlina ho pak výhonem sama nadzdvihne, pak jej odstraňte. Zalévat normálně...
lumyska
hodnocení

Ale vždyt ona byla do teď právě celou dobu ve tmě, to jí to nestačilo? Myslíte, že to rychlení tedy neproběhlo?
Rychlení v květináčích - Rostliny se vysazují od října do květináčů s písčitou zahradní zemí. Špička cibule má vyčnívat 1cm nad povrch zeminy. Květináče se pak uloží do chladu a tmy. Asi po deseti týdnech, když se objeví květní puk, rostliny se ještě několimk dnů ponechají ve stejném prostředí a pak se pomalu začínají přivykat na světlejší a teplejší prostředí...
...tolik z knihy 1000 nejkrásnějších rostlin pro zelený domov

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]