Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plot z krušpánku nebo jiný přírodní?

Od: petik odpovědí: 3 změna:

ahoj, chtěla bych poradit nějaký přírodní plot... stavíme domek u lesa, z jedné strany lemovaný silnicí, kde je několik starých třešní. Je tam taky krásný výhled do okolí, tak ho nehci zrušit pomocí lajny jehličnanů nebo plotu ze stavebních materiálů. Tak jsem si říkala, že mezery chybějících stromů bych doplnila ještě kadlátkami - na slivovici bude obojí dobré, provoz tam velký není, tak snad i minimum splodin. No a podto jsem si říkala plot z krušpánku. Jak blízko ho sázet od sebe? Po půl metru? Nebo nějaký jiný tip?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

0x

Záleží, jak vysoko ho chcete mít, jak hustý, jestli chcete stříhaný, nebo volně rostlý, jehličnatý, nebo listnatý stálezelený, či opadavý. Teď vidím, že píšete přírodní.

Krušpánek - zimostráz - se většinou na ploty stříhá, dobře se tvaruje, ale víte, časem je tolika práce okolo domu a zahrady, že potom to ani nebaví. Pokud člověk chodí do práce, jsou děti, tak toho času nezbývá.

Volně rostoucí plot se více hodí do volné krajiny, tedy u Vás bych u lesa zvolila tento druh.

Nabídka keřů je velmi široká. Je potřeba vědět, kolik místa, jak široký pruh pozemku mu chcete věnovat.

Ještě je možnost mít plot volně rostoucí jednodruhový, nebo více druhů , ty můžete pravidelně střídat, nebo nahodile. Ten vícedruhový nahodilý musí být ale pečlivě vybrán, aby rostliny byly podobné výšky, aby nebyly takové zubaté přechody, potom plot vypadá neuspořádaně.

Jenom nadhodím žlutá Zákula, nebo Pámelník /červenoplodý, růžový, bílý, hroznatý/, Brslen opadavý - krásný na podzim, vyšlechtěný Černý bez, který je do fialova, červena atd., keř našich babiček - Klokočí, 4 metrová kalina, a na zobnutí třeba dřín a na marmelády.

Zplodiny od aut nejsou již takové, jako byly dříve z našich embéček.

doplněno 15.11.16 21:18:

Ten krušpánek, když necháte volně růst a nebudete ho stříhat, tak se může časem rozklesnout a pod tíhou sněhu se větve ohnou. Ale zase je vyšlechtěno více druhů, tak záleží, jak vysoký druh zvolíte. Jinak se mi jeví tento keř takový trošku smutný, stále stejný. Ale pokud občas zastřihnete, tak vytvoří hustou clonu od silnice a má docela velké přírůstky.

misoskamisoska

Souhlasím s "pohankou", také bych šla do přírodního živého plotu. Ten krušpánek mi přijde takový "umělý", i když ho mám u domu. Ale já nebydlím u lesa, leč v husté zástavbě rodinných domků na vesnici. Krušpánek stačí stříhat 1x za rok a je dost hustý, sázela jsem ho co 40 cm ve dvou řadách střídavě. Hustý, mokrý sníh je třeba z něj setřást, jinak se rozklesne, i když je hustý. Má výšku už 1 metr a je krásně zelený. Nicméně k tomu lesu mi tak úplně nepasuje. Pohanka zmiňuje zákulu, ta je moc hezká, ale lépe je, když je zasazená samostatně a je možné kolem ní sekat sekačkou. Já ji mám ve skupince se zlaticí, vajgéliemi a ibišky a prorůstá už všemi keři. Silně odnožuje... moc silně. Pokud chcete plot tak do dvou metrů - doporučuji i tu zlatici /forsytie/, různé druhy vajgélií, ibišky, tavolníky. Kvetou postupně a zbytek roku mají krásně zelené listy, pokud je po odkvětu ostříháte - hezky zhoustnou, ale pořád vypadají přírodně a přirozeně. A navíc v době květu září barvami. Začíná brzo zjara zlatice, pak tavolník, následuje vajgélie a končí až do mrazů ibišky. Přejí hodně štěstí při výběru rostlin.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Váš dotaz je moc obecný. Napište, prosím, jak dlouhý a jak vysoký by váš živý plot měl být. Chcete přísně seřezávaný motorovkou do pravých úhlů, nebo volněji rostoucí a jen udržovaný v určité šířce a výšce? Bude na slunci, nebo ve stínu? Zem je (když stavíte u lesa) kyselá? Nechcete jehličnany, to je dobře. Krušpánek ale není vhodný, ze 2 důvodů: 1) - roste pomalu a jako plot působí, když konečně naroste do velikosti "plotu", fádně a smutně; je krásný jako několik tvarovaných bochánků. 2). - poslení roky je doslova decimován zavíječem zimostrázovým = krušpánkovým. Je těžké se škůdce zbavit, jsou nutné postřiky, opakované a na celý plot drahé. Ideální je vysázet kolem pozemku řadu kvetoucích listnatých keřů, ty jsou opadavé a udržují se jen zastříháváním. Vybrat tak, aby vždy něco kvetlo a vonělo od jara do podzimu a sem tam vysadit některý neopadavý listnáč, který bude zelený celoročně. Mrkněte pro inspiraci tady: zkraceno.cz/... :) Ida

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]