Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám již asi rok palmu juku, začaly jí usychat listy, celkem dost za posledních 14dní, ostříhala jsem je a stále další usychají.
Zalévám ji 1x týdně již jen čistou vodou - trošičku, přes jaro, léto jsem přidávala extrakt do vody.
V místnosti je poměrně chladno cca 12-15 stupňů.
Přikládám fotku, co si o tom prosím myslíte?
Děkuji
Jabraka, pravdou je, že juka se svým hábitem podobá draceně, ale druh dracena marginata to rozhodně není,ta má tenčí kmínek a téměř trávovité listy (dlouhé úzké s ostrým zakončenímí).Ale v globálu to je jedno.Jedná se o rostliny s velmi podobnými nároky na pěstování, které jsou i botanicky příbuzné, řadí se do čeledě agávovitých.
Dobrý večer,dannaa, hlavně postrádám tu vaši fotku, nevím tedy jaký druh juky pěstujete, předpokládám,že juku obrovskou.Všeobecně mladá juka má podobu listových růžic.Později listy začnou opadávat z důvodu,že začne zesilovat kmínek.Nemusíte se tedy znepokojovat, pokud vám u juky vyrážejí( rostou) nové listy. Je to její přirozený jev. Jestli ale nerostou, pak bude nejspíš chyba ve špatné zálivce, jak vám již napsala babkazov - víte,ono částečné proschnutí substrátu ji nevadí tolik jako přemokření, pak rychle chřadne (žloutnou ji listy) a mohla by vám zajít.Pokud ji máte na kmínku, bezpečně byste to poznala podle jeho změknutí.Pak byste ji musela urychleně přesadit, případné hnijící kořeny odstranit, dezinfikovat ránu slabým roztokem hypermanganu a zasypat je práškovým dřevěným uhlím.Poté zasadit do trochu většího květináče v poměru 2: 1 substrát a písek.Zalévat spíš méně, jedině odstátou, pokud možno vlahou vodou. A v době vegetačního klidu ji zalévat opravdu málo! Jinak se ji daří při pokojové teplotě, pokud ji máte v chladnější místnosti,neměla by v zimě klesat teplota pod 10°C.
Dobrý den,
opravdu je to Palma JUKA, kupovaná asi před rokem v Ikee.
Dnes jsem byla v květinářství a tam mi poradili "substrát pro pokojové rostliny s hnojivem"
Palmu jsem tedy vyndala z květináče, prsty promnila kořínky a starou hlínu vyhodila. Z vrchu byla hlína suchá, ze spod mokrá. Nenašla jsem tam žádní kmínek?
Nasypala jsem substrát dospod květináče, vložila Juku a opět dosypala, trochu udusala ten substrát.
Použila jsem pouze ten substrát, byl celkem vlhký.
Palmu jsem raději nezalila.
Udělala jsem něco špatně nebo tak tak může být, případně co udělat?
Děkuji
danna,měla jste na dno květináče ještě dát drenážní vrstvičku budˇ z kamínků nebo třeba z rozbitého květináče, omlouvám se, to jsem vám bohužel nenapsalaPokud je substrát vlhký, zatím nezalévejte, ale vlhkost kontrolujte.Stačí když u kraje květináče zapíchnete špejli, jako se to dělá při pečení buchty.
Dobrý den,
děkuji za rady. Jelikož jsem žádné kamínky po ruce neměla, položila jsem na dno ubrousek, aby hlína nevypadávala, nevadí to? Hlína jak si sedne, tak po samovolném rozpadnutí ubrousků již nebude padat.
Děkuji
Ten ubrousek bude vadit. Voda bude stát v květináči a konce kořínku budou hnít. Zespodu ho prothněte. Nemusíte se bát, hlína propadávat nebude.
Dobrý den,
je to jemný ubrousek, voda myslíte že neproteče?
Mám zespod květináče protrhnout ty díry? Průměr těch děr je celkem veliký možná 1cm.
Děkuji moc
dannaa, asi jste zcela nepochopila smysl těch kamínků, te není kvůli vypadávání zeminy, plní funkci takovou : semena-rostliny.cz/... A ten ubrousek radši protrhněte, jak radí babkazov
Dobrý den,
ubrousek jsem protrhnula, nová hlína (substrát) je stále vlhká, zase pár listů usychá, od přesazení cca týden jsem jí raději nezalela.
Je možné s tím ještě něco dělat? Nezalila jsem ji.
Děkuji
Vstávají mi tady hrůzou vlasy na hlavě...
Rod Yucca, patřící spolu s agáve a dracénami do čeledi Agavaceae, čítá přes 80 druhů rostlin, jejichž domovinou je především severní a střední Amerika. Palmae, patří více než 3000 druhů palem zařazených do zhruba 200 rodů.
Buď tedy mám palmu, nebo juku (yucca).
Ta Vaše juka se jmenuje Yucca elephantipes a je běžnou pokojovou kytkou, největší hřích je přelévání rostlin, což je i Váš případ...
karelka, sice nevím, proč vám vstávají hrůzou vlasy, protože jste de fakto napsal to samé co my.Yucca je přelévána, o tom žádná.Urychleně tímto způsobem přesadit jsem ale radila jen v případě změklého kmínku.V tomto stavu totiž Yucca velmi rychle chřadne a záchrana musí být okamžitá a to tak, že se přesadí do nového substrátu.jinak zcela uhyne.Bohužel tazatelka již nenapsala, zda kmínek měkne, ale přesto rostlinu přesadila.Vámi popsaný způsob přesazovaní je běžný, kdy nemusí být problém řešen ihned.Také nevím, proč se podivujete nad rosením o kterém píše balcerka. Pravdou je, že Yucca rosení vyloženě nevyžaduje, ale pokud je rostlina pěstována stabilně v teplé místnosti, rosení je velmi prospěšné, hlavně v suchém panelákovém bytě.Určitě je lepší rosit než přelévat.Souhlasím s vámi, že rostlině se daří celoročně na slunném místě.A ještě k názvu. Ano, je toYucca elephantipes, čili Juka obrovská syn.Yucca guattemalensis, běžně ke koupi v každém květinářství.
Když je v takovém chladu, tak tolik nezalévat! Pak jí hnijou kořeny. Nejde ji dát do tepla? Při přesazování na dno drobný štěrk.Vrstvu asi 5cm.
Jestli jste ji přesadila v tuto nevhodnou dobu, tak ji aspoň přemístěte do tepla.To se spíš kořeny vzpamatují. Na přímé slunce ne, ale na světlo a lépe je jí, kde je vlhký vzduch.
Do tepla a nepřelívat, taky s tím mám problém. Jinak ohledně názvu, jak tu bylo napsáno, čert aby se vyznal v tom, co se prodává. Já jsem jednou v Bauhausu koupila sazenice goji - kustovnice. Těšila jsem se na plody, několik let nic a pak to mělo 3 hnusné plodíky. Dodatečně jsem zjistila, že to byl nějaký planý druh a přitom to stálo 300. Škoda mluvit. Navíc to má dodnes odnože a nemůžu se jich zbavit ani 4 roky od vykopání rostliny.
Tato otázka se tu opakuje, řadě lidí se dařří, řadě ne, můj názor je, že může třea od počátku jít o špatnou rostlinu, mě se to stávalo taky, zkoušela jsem všechny rady a nakonec jsem ji vyhodila, protože květiny mám pro radost a ne proto, abych se s nimi pořád trápila. Za sebe mohu říci že to je nejhorší kytka, kterou jsem kdy měla a to mám doma kytek dost.
Tak jako to je u meruněk, nebo broskví, jsou druhy rané a pozdní.Rané druhy kustovnice i u nás můžou dozrát, ale ty domácí, zaručeně původní druhy zde nemají šanci.Na větvičce přirůstají postupně nové plody, ty nejstarší dokáží u nás uzrát, ty další už zůstanou zelené.Taky mi rukama prošlo za život hodně dřevin, ať okrasných nebo užitkových a fakt nemá cenu se trápit s něčím co neroste tak nějak samo nebo s minimální péčí...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.