Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu,mám už velký starší /asi 7let/ fíkovník v květináči.Na zimu jej mám v kolně, kde nemrzne a v létě u zdi na jižní stranu. Nikdy neměl ani jeden plod. Nevím, co dělám špatně? Děkuji za radu.
Snad Vám toto pomůže
Aleno,pardon
To je divné, že nerodí, měl by už tak 3-4 roky plody mít, pokud má zajištěny veškeré podmínky pro pěstování. A kde jste jej vlastně získala? Nebo víte jaký druh máte? Ptám se proto, ale je to na dlouhé popisování a myslím si, že to málokdo ví, tak si přečtěte toto plnazahrada.cz/...
Hlavně rozdělení skupin
Jakou teplotu máte přes zimu v kolně? Fíkovník potřebuje vegetační klid, nízká teplota, během zimy, mírně nad nulou je nutností. Stačí 300 hodin, ale pokud neproběhne, nezarodí. Fíkovník rodí jak ze semínek, tak z řízků už druhým rokem - vlastní zkušenost.
Fíkovník je samosprašný a dokonce nepotřebuje opylení ani oplození, vyvine se parthenokarpicky.
Nejspíš máte fíkovník tzv. smyrenské skupiny, tedy vyžadující opylení Blastrofágou - žlabatka fíkovníková, která u nás nežije. Většinou si lidi dovezou tyto rostliny z dovolené. U nás se dají pěstovat fíky Adriatické skupiny, tam plodí již roční rostlinky (1-2fíčky). Mám to vyzkoušeno, sama pěstuji fíky cca 15 let.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.