Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fíkovník - dojdou nedozrálé plody doma?

Od: radkapod* odpovědí: 10 změna:

Mám na zahradě fíkovník (Brown Turkey), letos nestihnul dozrát, plody se už vybarvují ale jsou stále tvrdé.

Když je otrhám (hlásí na čtvrtek -1C) dojdou mi doma?

Děkuji všem za odpovědi ;)

Fíkovník - dojdou nedozrálé plody doma?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Plně vyvinuté doma dojdou, ostatní ne. Nechal bych je venku, -1 jim neublíží.

doplněno 30.10.16 22:38:

Až je otrháte, dejte je do igeliťáku a k nim zralé jablko, napomůže ke zrání.

hodnocení

2x

Minulý týden jsem na vlastní oči viděla opravdu obrovský fíkovník v jedné zahradě. Je to v Poděbradech. Osypaný fíky, ale jsou ještě zelené. Podle listí a tvaru stromu to vypadá na ten samý co máty Vy a já ho mám také. Letos jsem ho poprvé zakopala do země, krásně se rozvětvil, ale plody mi už dávno opadaly. Vykopávat ho nebudu,stejně ho nemám kam uklidit. Plody určitě doma dozrají, můj bývalý mažel je pěstuje v květináčích na verandě a kolem vánoc trhá zralé fíky. Jinak rostlina úplně opadá a zůstanou na větvičkách sedět jen ty plody, které postupně dozrávají. A to vím zcela jistě, že se o ně nijak zvláště nestará, kolikrát vidím, že je sbstrát úplně suchý a navíc ani ty květináče nejsou nijak velké. Vůbec nechápu jak je možné, že mu stále rodí.

Na ten strom co mají ti lidé venku se určitě budu průběžně jezdit dívat a sledovat ty plody. Já jsem tam i zvonila, abych se jich zeptala na druh a jak dlouho ho už mají vysazený, ale nikdo neotevřel. Proč tomu mému opadaly plody to nevím, ale asi suchem nebo co. A já ho přitom zalévala dost. Nebo mu něco chybí a já nevím co. No, uvidím příští rok, ale jestli se ten strom rozroste tak jak jsem viděla, tak se nedostanu do baráčku.

hodnocení

1x

Váš fíkovník patří k velmi otužilým odrůdám. Malý krátkodobý ranní mrazík cca -2 až - 3 st.by neměl vadit.Plody jsou zralé teprve tehdy, když se zbarví do čokoládově hnědé barvy. Pak jsou velmi sladké a dobře se dají i sušit.Pokud ho máte v nádobě( na fotu to není vidět),přemístěte jen na jižní závětrnou stranu,pokud fíkynedozrají,zachovejte je na fíkovníku do příští sezony, pak vám určitě stihnou dozrát. Ideální zazimovat při střední vlhkosti v místnosti s teplotou okolo 10 st.C.Podle mne nedozrálý fík po otrhaní nedozraje a i kdyby, tak nebude vůbec chutný.

hodnocení

0x

Zdravím:)Mám to přesně jako vy, 2 stromky asi metr a půl vysoké, mají plno fíků, které nedozrály. Už jsem je uklidila do verandy, kde mi dobře přezimují a taky jsem zvědavá, jestli doma uzrají. Tak se necháme překvapit.

radkapod*
hodnocení

boba když já ho mám vysazený na záhonu.

pckop vlastní zkušenost? Já se právě bojím že mrazík plody znehodnotí :(. Nemůžu o tom nikde nic najít, v pěstitelském praktiku píše p. Šamla pouze o tom jaká je mraz. celé rostliny a že z nedozrálých plodů se dělá vynikající kompot.

suzymon také vím o dvou zahradách u MŠ kde mají fíkovníky venku ;) a jsou to už slušné keře. Já ho měla po dva roky v květináči a v zimě na studené chodbě. Dvě sklizně za rok *palec* ale od lonského podzimu je ve sklepě nový kotel který vytápí i chodbu, takže konec zimování na chodbě. Dala jsem ho do sklepa (málem jsem umřela při stěhování 25l květináče do sklepa *uf*) ale tam neměl dobře podmínky. Už někdy v unoru začali růst nové plůdky i listy *bzum*, když jsem ho na jaře vyndala ven všechno opadalo. Takže putoval na zahradu ke zdi kam svítí skoro celý den.

hrdaalena mám ho "na volno". Vyčetla jsem ještě to, že takto velké plody to přes zimu nedají, jen ty úplně malinké.

Třeba pepíno které jsem také dnes otrhala a přestěhovala do sklepa (tomu sklep nevadí), tak tomu plody doma dozrají. To už mám ozkoušené z lonska ale ten fíkovník netuším...

Fíkovník - dojdou nedozrálé plody doma? #2

Radko, není nic jednoduššího, než pár fíků otrhat a vyzkusit.Příští rok budete již vědět.Podle vašeho fota(může zkreslovat) některé fíky už ale ke zralosti moc daleko nemají.

Radko, i já pěstuji to pepíno gold. Také mám na keříku plody a jsou dost velké, ale ještě nejsou zralé. Zrovna jsem si říkala, že je letos otrhám i tak, protože vloni jsem to neudělala a nemohla kvůli plodům keříky ostříhat a nakonec jsem o jednu rostlinu přišla. Ale ovoce je moc dobré, má chuť jako cukrové melouny. Takže jak to děláš? Plody otrháš ještě tvrdé a ony pak dozrají doma? Díky za odpověď. Suzy.

hodnocení

0x

Byli jsme začátkem září v Chorvatsku a natrhali jsme půár bzralých bfíků, mezi nimi i jeden zelený, nezralý. Nechala jsem ho v autě a po týdnu byl měkký, dokonce i chutný. Tak snad by dozrál i doma.

balzerka
hodnocení

0x

Ještě jedna možnost. Pokud je to malý keř, tak bych ho pokropila, pod ním hlínu či trávu taky a na něj přes noc hodila nějaké prostěradlo. Trochu sepnout kolíkama...

hodnocení

0x

Z vlastní zkušenosti nedozrají :(. Pokud jich máte dost, tak udělejte kompot či džem. Sama mám také fíkovníky obalené nedozrálými plody. Fík k dozrání a především k tomu aby byl sladký potřebuje sluníčko a teplo, no a to již není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]