Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sušení vlaš. ořechů

Od: stanavaf® odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,
Ráda bych zkusila usušit ořechy v troubě, ale nevím na kolik, jak dlouho a jestli musí být vyloupaná
Diky za rady.
St.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Zdravím.
Vyloupám je.Stejně by mě to neminulo.
A potom pěkně šup do trouby.
Pozor,sušit velmi pozvolna a na úplné minimum.
Jak dlouho? Cca celé jedno odpoledne.
25.10.16 09:23
hodnocení

Díky.

lidus*
hodnocení

0x

Öřechy ve skořápce sypeme na náspa a necháme min. týden oschnout, pak loupu a jádra nikde nesuším, nechám je na plechu nebo na stole schnout a průběžně je prodávám. Další ořechy, nevylouskané dáme do dírkovaných pytlů a zavěsíme na sýpce, průběžně rozdám známým. Vylouskaných jader mívám 10kg i víc.

radkapod*

Dělám to jako vy lidus, vyloupané nechám na plechu nedaleko krbovek...stačí dva dny a jsou ok. Pak prodávám, pěkná jádra si nechávám do medu. Je to super dárek *palec*. Co bude pro mě skončí v krabičkách v mrazáku.

Prosím, můžu se zeptat, jaká je u vás cena za kilo suchých, vyloupaných ořechů? Nechci kupovat, mám dost, ale po tom co si nechám pro rodinu, mi přece něco zbyde. Byla jsem dotázána lidmi od nás z vesnice, jestli neprodám. Prodala bych, ale nemám tušení o ceně a neumím to. Je mi hloupé si říkat o nějakou částku, nejde mi to přes pusu. Vím, že údajně v blízké pekárně vykupují ořechy na vánoční cukroví, ale tam nabízejí prý nestydatě nízkou cenu (asi 110,- Kč). Jak je to u vás, prozradíte?

Budu mít k dispozici asi 10 kilo vyloupaných. Poptávala jsem se v okolí - v cukrárnách a pekárnách. Ceny: 90,-- Kč, 110,-- Kč, 120 Kč. To bylo nejvíc, co mi nabídli. Je to asi všude stejné.

Někde si ale přímo nestydatě poroučejí:

1/ Jedna firma má zájem pouze o loňské. Ty už jsou dostatečně vyschlé, tedy nezplesniví. Letošní nechtějí.

2/ Další firma by sice brala za 120 korun - ale: bojí se, aby jim ve větším množství nezplesnivěly, nebo je nenapadli moli. Proto chtějí, že přivezu menší množství, třeba 3 - 5 kilo, až to zpracují, zavolají a přivezu další. Vzhledem k tomu, že je to 20 km od nás /tedy 40 km obě cesty/, nemá pro nás cenu tam se 3 kg ořechů jezdit. A za 14 dní třeba znovu. To využijí tak leda místní lidé.

Asi si je nechám a postupně zužitkuji. Nedávají nikde mnoho. Ovšem druhým extrémem byl inzertní portál, kde někteří lidé chtějí za kilo třeba 380 až 400 korun. Ti asi spadli z višně. Kdo jim to dá?

Jinak ořechy sušíme tak: rozbijeme je, rozdělíme třeba na půlky a i se skořápkami je necháme na pečících plechách pod topením. 2 - 3 dny, občas promícháme. Pak vyschnou a jdou snadno ze skořápek ven. Do trouby bych je sušit nedávala, jak se znám, zapomněla bych na ně a pak splakala nad výdělkem. Pod topením je jim dobře a nehrozí, že zapomenu a že se mi spálí. :-D Jaga.

radkapod*

Já se před pár lety ptala v cukrárně (měli na výloze cedulku bez ceny), bylo mě řečeno 60,-/kg. Zcela naivně jsem se zeptala "To asi ve skořápce, že?" *smich* Ne, mělo to být vyloupané *zed* Jsou naprosto mimo realitu a nevědí jak dlouho trvá než se vyloupe kilčo suchých jader...

Prodávám za 200Kč/kg (to je taková normální cena), většinou mám už stálé zákazníky. Letom mám nového...vezme si vše co budu mít z našich třech stromů.

Otázka do diskuze: jakou máte letos sklizeň? Já tak průměr, loni bylo třeba ořechů hodně nad průměr.

lidus*

U nás je letos ořechů málo, známým nechávám každoročně za 160- 180,-, jiným za 200,- 220,-. Výkupna na vesnici vykupuje letos za 160,-, loni vykupovala za 100,-, V Brně cukrárna vykupuje za 180,-. V obchodě se 1kg prodává za 240,- 300,-. Neloupané na zelňáku za 160/1kg.

Za 200/kg nestíhám loupat. Zkušenost, za ty 200 loupete téměř zadarmo, z 1kg máte tak 30dkd jader. Máme 4 velké ořešáky, většinu ořechů rozdám, loupu jen z jednoho "křapák" jde to moc hezky a má velká jádra. Letos mám vyloupané 15kg a ještě tak 5 bude, loni bylo jednou tolik.

kolikrat

Tak to jich nebylo mnoho, když jich vloni bylo jednou tolik. Já jich měl vloni aspoň dvakrát tolik.

hodnocení

0x

Už jste zkoušela suchá jádra zavařit? Dělávala jsem to ještě do předloňska. Pak už jsem se k jádrům jen tak nedostala. ;) Do skleniček od přesnídávek, oliv tak na jednu porci, ale není to potřeba. Když ve větší sklenici v ledničce vydrží. Do skleničky nasypat, zavíčkovat a tak sterilirovat. Jádra pak, bez žluknutí a beze změny vydrží roky.

mecik*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Nevyloupané suším na ohřívárně měsíc, potom vyloupu a nasucho zavařím do menších lahví. Stalo se nám před lety, že jsme z jader volně ložených ve sklenici neměly nic, byly plné molů. A letošní úroda, nic moc, proti lonsku desetina, hodně plesnivěly na stromech. Obdobně tomu bylo na jižním Slovensku, odkud jsem si jich předloni přivezl spoustu, ořešáky jsou tam všude, letos nestálo ani za to je sbírat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma sušení ořechů

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]