Nejste přihlášen/a.
Chci se zeptat, jestli se mám znepokojovat a něco s tím podniknout. Hrubá kůra, kterou máme na geotextilii kolem pierisu, je na spodní straně každého kousku bílá. Jak tu kůru rozhrnu, z té plísně se zapráší . Je to normální? Při kraji plochy pokryté touto kůrou jsou vysázeny půdopokryvné klikvy, kanadské brusinky. Některé jejich plody jsou plísní také už chycené.
Zdravím. Pokud máte pod kůrou textílii nebo fólii, je to normální, bylo by divné, kdyby k tomu nedošlo. Jakmile klesne teplota a je poněkud vlhčeji, nastoupí plísně. Vím, že se dávají tyto "pokrývky" a navrch kůra nebo kačírek, protože se tak vytvoří rychlý estetický efekt, ale jinak je to špatně. Plíseň na povrchu je vidět, ale co se děje pod těmito vrstvami, to vidět není. Plísně zachvacují kořeny a ničí mykorhizní houby, které žijí v symbióze s kořeny dřevin, kterým se bez této houby nedaří a hynou. Navíc toto prostředí milují slimáci, kteří tu rádi kladou vajíčka, jelikož tu jistě nevyschnou a ježci se k nim nedostanou. Tady je jediná rada. Balzerko, nelitujte času a co nejrychleji odstraňte jak textílii, tak napadenou kůru. Ta se může dát do kompostéru a zasypat, protože odtud se spóry plísní nedostanou ven. Povrch pod keři nechte vyvětrat, pozaschnout a před mrazy zazimujte chvojím. Zbytky plísní určitě zůstanou, nová kůra by zaplesnivěla taky. Je mi líto. Ida
Já už bych to nechala na přírodě. Pokud přijdou mrazíky, ty vysouší, plísně se zastaví a pod chvojím všechno dýchá a plísním se nedaří. Na jaře uvidíte.
Díky moc! Tak se mi vysvětluje, proč má najednou prosperující pierisek fialové tečky na listech. Tak si máknu a zas to nebude pěkné, ale nedá se nic dělat. Už když jsem kůru navážela, tak tam byly kousky s plesnivými fleky. Slunko v létě to udrželo zdravé, teď je té plísně moc. Stáhnu to i s tou textilií. Hodím tam kýbl rašeliny a seženu chvojí. I když Pieris by měl přežít zimu snad i bez toho. Neměla bych ho něčím protiplísňovým zalít?
Bílé "plísně" na spodu kůry nebývá plíseň,ale mycelium hub.Dost často i vyrostou plodnice různých hub.
JB
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.