Nejste přihlášen/a.
Prosim, jsou tohle opeňky měnlivé nebo jak se houbičky jmenují? Chutove jsou ta syrova dobre
Foto neni kvalitní, bohužel.
Podle vašeho fota se houba nedá se 100% jistotou určit., jsou špatně vidět některé znaky, ale přesto si myslím,že to opěnka(starší název šupinovka) měnlivá není.Nejdůležitéjší znakem této houby je třeň,který je hnědě šupinatý s blanitým prstenem,což z pouhého fota není patrné(Chybí prstenec a třeň je spíš podélně vláknitý).Dužnina hnědavá, lupeny ořechově hnědé,chuť příjemná ořechová. A POZOR! Je lehce zaměnitelná s jedovatou čepičatkou jehličnanovou.Proto ,jestli opěnku bezpečně neznáte, nesbírejte ji.
Dekuji za vstricnou odpoved! Uz jsem, po peclivem zkoumani, take zjisitla, ze to openka neni a krome toho ze to vypada na cepicatku. Houbicky uz jsou v popelnici. Nejsem sebevrah a co se hub tyka, jsem hodne opatrna! I proto tady ten dotaz i kdyz velice spatne fotografie. Jeste jednou dekuji!
balcerko,já bych řekla,že to je Třepenitka maková, to podle těch šedavých lupenů. A je jedlá.
Škoda,že jsem si to neuvědomila dřív, nemusela je wydra vyhazovat.Jsou dobré jak na dušení tak v houbové polévce.
Alenko, to já jsem zas šupinatku/ šupinovku kostrbatou naložila před týdnem do octa. A než jsem se ujistila, neb též nestojím o otravu, tak jsem si právě v těch malých houbičkách dělala jasno.
balcerko, teď si musím udělat zase jasno já. V mých odpovědích se přece nikde o šupinovce kostrbate,, nezmiňuji
Opěnka měnlivá = šupinovka opěnka (starší název).
Nezlob se, asi jsem tvoji odpověd nepochopila.
A penízovka dubová má poměrně husté bělavé lupeny a třeň je hladký s dužninou vodnatě hnědavou tenkou, proto si myslím, že na fotu je třepetnatka maková.
Je to samozřejmě jen moje spekulace.Na 100% lze houbu určit jen pokud bych ji viděla na vlastní oči a držela v ruce.
Já bych si tipla, že asi penízovka dubová. Neotrávíte se, ale má prý nepříjemnou chuť. Ty druhy se liší tvarem a barvou výtrusů, a to se jen tak nedá určit.
Kloboucky chutove dobre, ale nozicka byla hladka, odspodu tmava, na me to delalo dojem cepicatky. A nez bych mela mit problem, radsi jsem je vyhodila. Az budu mit moznost houbu hned dat k prozkoumani mykologovi, pak je zacnu sbirat. Znam houby celkem dobre a dost druhu, ale dokazu si odrict, kdyz si nejsem jista. Krome toho fotky udesne.
Ale diky za snahu!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.