Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji zlikvidovat plevel před orbou na dlouho neobdělávaném pozemku, po marné snaze pozemek vyčistit mechanicky jsme použili Roundup Aktiv (běžný prostředek prodávaný v zahradnictví, ne profi na průkaz), bohužel ani po dvou postřicích se nám to nepodařilo, pozemek je zarostlý stále víc, i když skladba plevele vypadá trochu jinak. Přikládám fotky stavu v září, měsíc po posledním postřiku. Nemáte někdo nějakou jinou zkušenost s jiným postupem nebo prostředkem? Dovedu si představit, že si teď ekologičtí aktivisté trhají hrůzou zbytky vlasů, ale prosím o radu jak na to, ne přednášku o škodlivosti herbicidů
Po likvidaci roundupem musí pole vypadat úplně jinak.Asi jste namíchal špatnou koncentraci.Pro lepší účinek je nutno přidat do roztoku nějaké hnojivo,kristalon,ledek.Tím značně zvýšíte účinnost totálního herbicidu.
Mám vyzkoušený Dominator, nikdy nezklamal. Bere všechno nemilosrdně, pokud se dostane na dostatek listů. Pokud dodržíte návod, budete spokojen.
Pokud nemáte vytrvalé plevele, pozemek zorejte teď. Roundup a podobné přípravky neučínkují na semena, ale pouze přes listy. Je jedno, který postřik typu roundup použijete. Je to na jedno brdo. Nějaké hnojivo k postřiku nedávejte, jednak se dává pouze síran amonný a jednak je to kvůli snížení koncentrace postřiku. "Vyšší dívčí", s tím se nezabývejte. Pozemek teď posekat (máte tam již semena),posekané plevele odstranit a zorat. Takto budete stříkat do nekonečna. Co má na pozemku následně být?
Stačilo vám to tedy znovu vyrůst a vytvořit semena. Měl jste to stříknout ještě jednou. Tímto způsobem to neodplevelíte nikdy, naopak semennou zásobu stále zvětšujete. Být vámi, tak spíše schíním herbicid, který jde použít do vrby. Dotaz bych vznesl na ÚKZÚZ
Vím, že účinkují jen na listy. Stříkal jsem v červnu a v srpnu. Tak jak to radíte jsem to udělal minule a teď lezu 4 x ročně v řádcích s motykou a nestačím plevel likvidovat. Při pěstování mojí plodiny se orá jednou za 25 let (vrbové proutí). A protože vrba se sklízí kadý rok těsně u země, nejde herbicid použít během celé vegetace. Proto potřebuji začít s čistým pozemkem už před orbou. A mulčovací fólie tady není moc vhodná.
Na větší pozemek je vhodný malý traktůrek s příslušenstvím. Terra, nebo jak se to jmenovalo.
V zásadě je potřeba nenechat plevele vyrůst do výšky, vykvést a v žádném případě nechat vytvořit semena.
Nyní toto pole posekat kosou, nebo tím modernějším přístrojem, benzínovou kosou. Pohrabat a třeba založit kompost.
Poorat půdní frézou /podzimní orba/. Na jaře půdu přetočit a povláčet. Udělat hluboké brázdy a dát sadbu brambor. Na zelené louce a zatravěné ploše vyrostly vždy největší brambory, půda nebyla vyžilá.
Jakmile máte v řádkách brambory stačí řádky párkrát za sezonu, co rostou natě, řádně projet špičatou, širokou motykou. Likvidace plevelů a přihrnutí půdy na vykukující brambůrky.
Po sklizni brambor máte pole čisté.
Letošní zkušenost. Jenom jsem měla pozemek porostlý kopřivou dvoudomou, a jinými plevely. Půda po vybrání brambor /vyplatilo se/ čistá a kyprá.
Trochu práce, pouze platba za sadbu brambor, žádná chemie, pravda v létě ruční sběr mandelinek, vlastní, nehnojené brambory. U mne bio, u Vás nevím, nevím, snad i po té aplikaci by mohly být poživatelné, tak problematiku neznám. Ale prý se Roundap požívá v zemědělství běžně na plevel i na polích určené k pěstování plodin k výživě lidí, či krmení dobytka.
Děkuji za rady. Potvrdily mi, že jsem postupoval správně, jen jsem podcenil množství semen v půdě z předchozího období. Před každým postřikem jsem pozemek posekal, vyhrabal a počkal až narostou listy dostatečné plochy pro postřik. Je vidět že to budu muset udělat ještě několikrát, takže orbu odkládám na příští rok. Zkusím alespoň jednou ten Dominator.
Herbicid na listový plevel použít nejde, vrba sama je dvouděložní plevel a je v řádcích zpočátku stejně vysoká. Pro ty co reagují a nečtou předchozí komentáře - nepěstuji nic k jídlu, pole čistím a orám jednou za 25 let. Plodina musí mít po celou dobu vegetace absolutně čisté okolí, meziřadí čistím a kypřím rotavátorem. Bohužel vrba u nás byla zemědělskou plodinou naposledy v době, kdy se oralo a plečkovalo za pomocí koní, dnes je problém sehnat odbornou literaturu k jejímu pěstování.
Odplevelení pozemku: Postřik totálním herbicidem.Klidně můžete ten roundup. Počkat až to uschne a pak to vzít kultivátorem. pak to nechat oschnout a bránami stahnout eventuálně suché drny.Pak plochu přejet rotavátorem a stříknout selektivním herbicidem proti klíčivosti semen(STOMP). Plochu je však nutné udržovat.Nečekejte,že už to máte na pořád. Účinek stompu přestane působit po čase a semena létají vzudem. Také některé trávy dokáží přežít i Roundup,jako třeba svlačec,nebo přeslička.
Já Vám sice neporadím, ale nemohu se nezmínit, jak mě překvapuje, že se Roundap v Česku stále používá, když je jinde ve světě přísně zakázán pro rakovinotvorné látky, tkeré se dostávají pak z půdy do výpěstků.
Už je to tady Roudup není v žádné zemi "přísně zakázán", jen ve dvou zemích Evropy je použití omezeno nad rámec doporučený výrobcem. Mezinárodní organizace ho shledávají jako minimální riziko. Jinak je zařazen mezi pravděpodobné karcinogeny, např. vedle uzenin. Pokud by se nebezpečnost skutečně prokázala, byla by okamžitě zakázána jeho výroba a použití. Pokud by se skutečně dostával z půdy do výpěstků, tak by ty výpěstky asi okamžitě zdechly
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.