Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Toto jsou zvrchu ožraná pletiva listů. Vypadá to jako ožer po invazi svilušky, která ovšem z nějakého důvodu zmizela, protože nevidím pavučinku. Průvan, nebo jste květiny osprchovala? Každopádně by měl pomoci postřik nějakým běžným insekticidem na pokojové škůdce. (Já jsem sice zastáncem podomácku namíchaných postřiků na bázi oleje, ale olej je potřeba po 2 dnech smýt teplou vodou a postřik tak 2x - 3x zopakovat s meziumytím. A to je dost pracné, pokud máte květináče velké a napadených kytek hodně). Proto radím vyjímečně chemii, kde je návod na použití. Hubení zdar. Ida
Já si myslím,že vaše květiny navštívila vrtalka.Ty světlé kresbičky tomu zcela nasvědčují.Pachatelem j jsou její larvy. Vrtalky jsou drobné, asi 2 mm dlouhé mušky, pouhým okem neviditelné opravdu mikrodrobounké beznohé a bezhlavé larvy vrtají v listech mnoha druhů rostlin, vykusují chodbičky mezi spodní a vrchní pokožkou listů.Napadené listy je třeba zlikvidovat, protože teď na podzim se larvy stěhují do půdy, kde se kuklí.
Pokud jsou tedy ještě v listech.Jestli jsou již zalezlé, rostlinám bych zeminu vyměnila
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.