Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Biologické přípravky k ochraně

Od: samurraj® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, zakímal by mě názor ostatních na chemickou vs biologickou ochranu rostlin. Osobně se mi nechce na zahradě k zelenině a ovoci používat chemické prostředky, ale podle mého jsou ty bilogické prostě málo účinné a tudíž neefektivní. Strašně rád bych dával něco přírodního, ovšem aby to mělo smysl. Jak to vidíte vy? Máte nějaké osvědčené přípravky na přírodní bázi třeba proti plísni na bramborách? Květopasovi na jahodách? Mšicím? Mandelince? apod. Děkuji za názor.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

balzerka
hodnocení

0x

Měli jsme doma takovou brožovanou knížku: "Co dědeček ještě věděl" . Byly ty knížky dvě 1. a 2. díl. Tam byly návody na biologickou ochranu a boj proti chorobám a škůdcům. Nálevy z bylin , rostliny, co odpuzují hmyz, jako aksamitník afrikán ap. Asi jsem knížku někomu půjčila. Mohla by být někde k dostání /?/ Jediné, co teď používám, jsou stroužky česneku v květináčích u kytek, co jsem dala z balkonu dovnitř.

hodnocení

0x

Já zásadně dávám na všechny rosltiny výluh z kopřiv, tři dny naložit a pak dát do ostřikovače a do domácích kytek dávám stoužek česneku do hlíny.

hodnocení

A proti čemu je výluh z kopřiv?

S bio ochranou neporadím, protože ji nepoužívám. Nedokážu si představit, že např. zjistím silné napadení brambor mandelinkou a půjdu natrhat nějaké lupeny, tři dny je budu louhovat a další týden zkoumat, jestli to zabírá nebo ne. V tu dobu už brambory mohou být totálně sežrané. Používám tedy přípravky k tomu určené, v rozumné míře a alespoň vím co jsem tam dal, v jaké koncentraci a jaká je ochranná lhůta.

hodnocení

Souhlasím s Vámi, bohužel to tak je.

Hlavněn proti mšicím,

A pokud jde o větší zahradu, tak sázet různé rostliny,,, abecedazahrady.dama.cz/... jo a taky není špatné nasypat do květináčů tabák

limetka*
hodnocení

0x

Celkem velkou nabídku má brněnská firma Biocont laboratory, používám jejich hlístice na slimáky Nemaslug nebo hlístice na smutnice v květináčích v zimě a funguje to. Zkuste se podívat, co vše nabízejí.

honzik*
hodnocení

0x

jak píše Limetka, biologické přípravky na bázi "živé" je velice zajímavá alternativa a jistě to funguje, pokud je to ověřeno. Různé výluhy apod. jsou podle mě nesmyslem s mizerným účinkem. Sám jsem vloni měl krásné pálivé papričky, ale mrchy mravenci mi tam pořád chovali mšice. Ani za nic jsem to nechtěl ničím chemickým ošetřit. Zkusil jsem opravdu hodně věcí a výluhů a nic nezabralo ani na mravence ani na mšice. Vlastně největší účinek, ale jen na chvíli, mělo to, když jsem tím výluhem ty mšice mechanicky smyl.

Asi 5 let nazpět jsem použil biologický přípravek na bázi oleje na ochranu hroznů před padlím. Nejenže neúčinkoval na padlí dostatečně, ale navíc celá úroda mnoha kilogramů hroznů šla do popelnice. Byly smradlavé a mastné a nešlo to umýt ani mýdlem nebo saponátem, což jsem v zoufalství zkoušel.

Za mě už jedině uvážlivě chemii nebo přípravky zmíněné Limetkou.

hodnocení

0x

My už se doma na vše vykašlali, co má být, bude. Proti květopasovi - nic, aspoň ty zbylé jahody budou větší - i tak jich máme vždycky dost. Proti mandelince - chodit sbírat ty potvory ručně. Proti plísni na bramborách - téměř ji doma nemáme, až brambory nemají listy, tak je vykopeme - i rané odrůdy nám vydrží ve sklepě do jara. Proti plísni okurkové - používat semena, která jsou odolnější - nám se osvědčily Hollmanovy okurky, je to firma, která se na okurky specializuje, opravdu chytnou plíseň i o 14 dní později než jiné. Jinak už mě ni nenapadá, prostě každý rok něco sklidíme a něco nám nejde, ale to je život.

hodnocení

To je sice hezké, že něco bude něco nebude, ale když si dám tu práci s pěstováním, tak vyžaduji, aby i sklizeň (odměna za mou práci) byla nadstandardní. Kdybych uvažoval, jako vy, tak prakticky nesklidím žádný česnek, žádnou cibuly a minimum brambor. Letos zrovna jsem se vyprdnul na postřik brambor proti plísni a byla to katastrofa...Natina shnilá, jak blázen. A tak to je se vším. To, co děláte vy, dělá přesně můj otec. Prostě něco bude... a pak se diví, jak mizernou má úrodu on a jak velkou já.

honzik*

já si myslím, že to lidé moc hrotí. Když si to ovoce nebo zeleninu koupím, nebo si ji dám v restauraci, tak nemůžu vědět, co se během pěstování dělo. Když to pěstuju doma, tak si mohu sám rozhodnout, čím, jak a kdy ošetřím. Nepochopím lidi, které mám kolem sebe, co mají například 30 keříků rajčat a raději v určitém okamžiku celou úrodu vyvezou do popelnice, než aby 2x stříkli "chemií". A je také dost rozdíl mezi přípravky, zda jsou jen kontaktní nebo systémové. Ale naopak pochopil jsem, že velké části lidí nevadí ten vlastní postřik, ale fakt, že musí za to utratit peníze.

Nejdůležitější zásadou je pěstovat odolné odrůdy a podnikat vhodné pěstební zásahy, aby nemoc nebo škůdce měla co nejhorší pozici k uplatnění. A málo odolné rostliny bez milosti zrušit.

hodnocení

Já taky stříkám chemií, protože bez ní to prostě nejde. Ale snažím se myslet trochu ekologicky, abych do sebe chemie dostával, co možná nejméně, proto hledám alternativy (vím, že úplná náhrada zatím není). Jen mě děsí účinky chemických postřiků z dlouhodobého hlediska...proč je v posledních desetiletích takový výskyt autismu u dětí, neplodnosti párů, leukémií apod.?

Něco to musí zákonitě způsobovat. Netvrdím, že za to mohou stoprocentně pesticidy, ale Bůh ví...

rv*

Používám chemii a na webu se podívám, jak působí její aktivní složky. Nejen na škůdce, ale i na lidi, jakým způsobem se rozkládají a za jak dlouho. Podle toho pak volím vhodný postřik. A vlastně i velikost balení, protože ta supermalá balení na 10 l postřiku vyjdou superdraze. Na obalu máte "spotřebujte do 1-2 let", ale některé přípravky vydrží podstatně déle a pak je lepší sehnat větší balení. Bohužel někdy jedině od číňanů, nebo ebay.

balzerka
hodnocení

0x

Dnes bylo toto téma na ČR2. Mluvili ti, co biologickou ochranu rostlin provádějí. A vesměs zdůraznili, že efekt není naráz, ale opakovat, opakovat.

lidus*
hodnocení

0x

Tchán byl agronom, říkával "nepohnojíš,nepostříkáš, nebudeš mít úrodu", Snažíme se hnojit a stříkat co nejméně ale to pak jsou např, brambory menší, mandelinku musíte sbírat denně a o plísni bramborové raděj nemluvím. Naše nestříkaná jablka nikdo nechce jíst, každý chce jablko co vypadá krásně a to bez chemie neuděláte, začali jsme stříkat proti přezimujícím škůdcům, květopasovi. Proti vrtuli třešňové máme náletové pásky ale i ty jsou proto aby se zjistil nálet a v té době se postříkalo. Používáme na zahradě i v sadu chemii ale snažíme se to minimalizovat i za cenu menší a horší úrody a kvality plodů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]