Nejste přihlášen/a.
Vážení pracovníci této poradny
V dubnu jsem si na svém pozemku půl metru od pozemku sousedky vysadil thuje Smaragd.Ještě týž den přišla že si thuje u svého pozemku nepřeje aniž by pro to měla nějaký důvod a oháněla se zákonem.Snažil jsem se sousedce vysvětlit že thuje budou pouze max .2 m vysoké a šedesát cm široké.Sousedce ale nejde o to abych jí nepoškodil plot ale pouze o dodržení zákona.Nechala si tudíž vypracovat odborný posudek který mi doporučeně zaslala v němž žádá abych thuje do 31.10 2016 odstranil.Odvolává se v posudku na paragrafy 1012-1017 .Snažil jsem se sní rozumně domluvit ale pořád si vede svou že zákon zní jasně.Nakonec mi jako svůj důvod uvedla že kvůli mým thůjím nebude na své zahradě jako v kleci.Chtěl bych ale podotknout že thuje jsou vysázeny 20 metrů za domem a tudíž by ji ani nestínili do oken a na zahradě kromě trávy v místě kde thuje jsou nic není a proto nemůžou ani stínem omezit produkci úrody .Chtěl bych se také zmínit že sousedka v zadní části zahrady netráví ani svůj volný čas a na zahradě si nechává dvakrát do roka pokosit přerostlou trávu a každý večer chodí po zahradě a v trávě sbírá exrementy od svých psů kterým slouží zahrada jako výběh. Dohoda se sousedkou jak jsem se již zmínil nepřipadá v úvahu protože naše vztahy nejsou dobré již přes 40 let.Chtěl bych se Vás proto zeptat pokud dá sousedka celý případ k soudu jak celý případ pravděpodobně dopadne?Jistě takových případů bylo více a proto třeba víte jak v takových případech soud postupuje.Hlavně mě zajímá jak velký finanční dopad pro mne bude mít naše pře u soudu.Předem děkuji za radu i odpověd.S pozdravem Petr Novák
Já bych Vám doporučila, přesadit je 3 m od plotu, protože přesně tak Vám to nařídí soud. A ještě zaplatíte všechny soudní poplatky. Je lepší udělat to dříve, než na soud dojde.
Thuje smaragd dorůstá výšky 7 metrů a na Váš příslib, že je budete střihat, nemůže nikdo dát. Co když se třeba odstěhujete, dáte do smlouvy o prodeji a na katastr nemovitostí věcné břemeno, že nový majitel musí thuje stříhat? Přesně tak to totiž dopadlo u nás. Původní majitel udržoval nízký živý plot a po prodeji s novým majitelem není řeč. Nechává tu hrůzu růst do nebe.
Sousedka má oprávněné obavy, kolem thují neroste nic, zahyne jí i ta tráva co tam má. Navíc kořeny se táhnou nízko pod zemí a dorůstají až 5 metrů. Vysají všechnu vodu v širokém okolí.
A ze všeho nejhorší je to suché jehličí, které lítá všude, kam zafouká vítr. Jejím psům se bude zapíchávat do tlapek a může způsobit vážné problémy. Budete jí platit veterináře? Sousedka je moudrá, že uvažuje dopředu.
Thůje smaragdová žádné jehhličí nemá a bordelu je z ní minimálně pouze pod tůjí. Pokud se nechá růst, tak výška je značná a na fotu 150 cm šíře. Na fotu zcela vlevo cca 15 let určitě.
Tak samozřejmě jsem myslel jehličí ve smyslu, že by si měl toto ploché, byť suché "jehličí" vrazit pes do nohy. To si může vrazit ledacos. Psa mám menšiho a nikdy si nestěžoval.
Promiňte Jofa, ale Thuje patří mezi jehličnany a jehličí samozřejmě má. I když jiné, než třeba borovice nebo smrk. Když sama nenarazí na pramen vody a nikdo ji nezalévá, prosychá a to hlavně uprostřed u kmínku. Vítr pak toto smetí vyfouká kam se mu zachce. U nás v ulici má Thuje snad každý a záplava suchého jehličí lítá po chodnících sem a tam. Z trávníků se toho zbavit vůbec nelze.
Vy jste snad paní uplně blbá.Na jednu stranu píšete že thuje dorůstají 7 metrů a na druhou stranu má thuje jehličí které by se zapíchlo psům do tlapek.Víte jak vůbec thuje vypadá?Kdybyste to věděla tak nepudete psát takové nesmysly.
Já thuje nemám a proto se k tomu problému nebudu vyjadřovat .Na tuto blbost akorát reaguji kvůli tomu že je podivuhodné jak někteří napíší komentář k něčemu o čemž neví vůbec nic. Že paní?
Jednoduché, na bazošu thuje prodejte (od dubna nejsou téměř zakořeněné, půjdou snadno vykopat a přesadit) a vysaďte si tam listnaté keře vhodné pro živý plot. Vhodných druhů je spousta. Vy budete mít živý plot a sousedce vemete vítr z plachet. Předpokládám, že chcete stálezelné tak např. Ligustru vulgare ´Atrovirens´ či ´Aureomarginata´, Prunus laurocerasus ´Caucasica´, ´Herbergii´, ´Rotundifolia´, Viburnum rhytidophyllum
Vzhledem k sousedským vztahům mám obavy, že paní už bude protestovat proti všemu, co tam zasadíte. Tůje není zrovna šťastný nápad. Tvoří stěnu, kvůli které neproudí vzduch, díky stínu se v nich často zdržují komáři, a hlavně: musí se stále tvarovat. Jak je ostříháte po delší pauze, hlavně zboku, je to pak nehezký pohled do těch usekaných kolíků.
Ale o to už nejde, jestli bude sousedka protestovat. NOZ jasně stanoví toto:
§ 1017
(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.
Túje je u nás botanicky považovaná za strom (bohužel nikoli keř ) a dorůstá až 20m, takže smůla.
Pokkud chce pan Petr sousedku naštvat, může vysadit k plotu keře, u kterých žádné omezení není, a nebo 3m od plotu šupnout řadu listnáčů, které budou opadávat na její zahradu...
Druhá věc je, jestli by soud opravdu nařídil odstranění tújí, které jinak sousední pozemek neobtěžují (něco jiného by bylo stínění apod), protože ochrana zdravého stromu má přednost před "já je tam prostě nechci a basta". Nevím, kolik má sousedka psů, ale pokud je jich víc, i ona sama balancuje na tenké hraně - možná že štěkají "nad míru v místě obvyklou" Možná by bylo fajn zeptat se sousedky, jestli opravdu na odstranění tújí trvá - že v tom případě ale budou nahrazeny ořešáky, zasazenými 3m od plotu (listí a ořechy budou její, pochopitelně
).
...ty Vaše stromečky jsou pěkní previti-soused si to nasadil celou řadu těsně k plotu a ošetřoval ze své a nakonec po upozornění i z mé strany..pak domek se zahradou prodal a nynější majitelka na to s prominutím s...e--takže si to musím stříhat sám protože mám tam chodník a roste to zběsile...jinak jsem zjistil pak zdravotní problém u hrušky,švestek a malin které mám na zahradě a nejsou u toho plotu ...a byly vysazeny dlouho předtím než soused ty thůje zasadil-vše bylo v pořádku..thuje rostly..a nastal problém... ony totiž ty thůje jsou nositely nějakých nemocí-jim to nevadí-ale chudáky stromky okolo-šíří sa to výtrusy-vzduchem...ten prorostlý plot thujemi je taky už pěkně zhnilý a rezavý-nějaké natření či udržba přes tu zeleň nehrozí-plot je už hodně špatný a její pejsánci se mi dostali na slepice-ale to už je další kapitola-no a paní jenom slibuje že se to změní a vše dá na pořádek a tak se to táhne už několik let...takže Vaší sousedce držím palce!
Ke komentáři výše: thuje není hostitel rzi hrušňové. Tím je jalovec a hrušeň je mezihostitel. Thuje si klidně vysaďte, ale vyvarujte se jalovců. Ty by měly být dále než 200m od hrušní.
A k sousedce jen malá poznámka " prudit bude stále, má to jako hobby " Znám z vlastní zkušenosti. Problémy ustaly s úmrtím souseda prudiče. S ostatními sousedy - pohoda.
Dobrý den, jako "pracovník" této poradny si myslím, že nemáte velkou šanci u soudu uspět.
Sousedka již investovala do vyhotovení posudku a dá se předpokládat, že bude investovat i do právníka a soudu. Vy zákon znáte a ten nehovoří ve Váš prospěch (i když zatím žádná škoda nevznikla, resp. stromky jsou malé). Náklady budou v takové výši, kolik bude soudních sezení, odvolání, posudků, advokátů apod. Vím, že Vás to hrozně štve, ale asi bude moudřejší ustoupit a sousedku si "vychutnat" později, kdyby něco potřebovala ona. Jo, to jsou sousedské vztahy. Zdravím!
Ono je otázkou, jestli by soud posuzoval stávající stav nebo předjímal stav budoucí, resp. měl obavu (jako sousedka), že thůje přerostou a nebudou zkráceny. Ovšem, pokud by na soud došlo, tak si vezměte schopného advokáta a ten to třeba soudu vysvětlí.
kornel - thůje není přenašeč chorob. Tím je jalovec (hostí rez hrušňovou).
Děkuji Karin a všem ostatním kdo mě napsali odpovědi ve kterých mi chtěli pomoci nebo poradit jak proti sousedce zakročit .Byli tu i odpovědi které se zastávali sousedky.U takových případů nechápu proč vůbec psali.Takovým lidem bych přál aby si vyskoušeli mít sousedku právníčku -přestárlou starou pannu která chce mít vše podle zákona a nechápe že zákon je jedna věc a a morálka druhá.Tyto problémy dělala i sousedům z druhé strany svého pozemku ale ti se podřídili.Nemají psa kočku jediný stromek u plotu jen aby neřešili spor se sousedkou.Někteří z vás si myslí že musíte souseda naštvat aby se Vám mstil ale když jsem kní přišel a chtěl jsem se sní domluvit a viděl ty její roztrhané záclony v kuchyni ale na druhé straně vydané peníze do posudků jen aby uškodila tak jsem si říkal že je ta ubožačka k politování .Paní Anno snad to nebudete brát jako špatnou věc kdy bych vám takovou sousedku ze srdce přál.
Dobrý den všem,
tento problém je v podstatě neřešitelný, pokud má někdo sousedku tohoto typu. I zasazení stromů 3 metry od plotu nikoho neochrání před útoky souseda, který je naprosto sebestředný a chce ostatním otravovat život. Máme stejný problém již desítky let. Pokud větve našich ovocných stromů přesahovaly k sousedce, nabízeli jsme jí, že si může očesat ovoce kolik chce (tj. i z naší zahrady). Povolili jsme jí postavit si garáž přímo na hranici pozemku, a nyní nám sprostě nadává, když jí naše listí napadá do žlabu nebo na dvorek před garáží. Všechny stromy, které byly blíže než 3 metry od plotu jsme postupně vykáceli (např. i krásný jedlý jeřáb). Ale listí a jehličí občas doletí na její pozemek i ze stromů, které jsou až 8 metrů od plotu, tomu nelze zabránit. Postavila si dům 3 metry od hranice našeho pozemku s výhledem do naší zahrady (tomu se nám zabránit nepodařilo). Pozoruje, co se u nás kde šustne a komanduje nás, co na naší zahradě smíme a nesmíme mít. Nenávidí veškeré jehličnany a jakékoliv stromy, ze kterých padá listí. Tedy stromy na cizí zahradě, na vlastní jí pochopitelně nevadí. Ze svého domu, který si postavila tak blízko hranice pozemku, jak jí to zákon umožnil, chce "oprávněně" mít především pěkný rozhled, a ne aby jí v tom bránily naše "zasrané" stromy a keře, jak říká. Její dům je vzhledově příšerný a de facto zničil hodnotu našeho pozemku, protože se na něj nedá koukat, a člověk je na zahradě jak pod policejním dohledem. A udělat si jakoukoli ochranou hradbu ze stromů či keřů nemůžeme. Pokud zasadíme cokoli, co se jí nelíbí, po čase to samo nějak záhadně zahyne. Zasadila jsem si dva keře trubače v naději, že keře by snad mohla akceptovat. Po roce najednou byly polity jakousi žíravinou. Ze dne na den byly úplné spálené. Nové mladé stromky, když dorostly do výše cca 2 m byly jedné noci zlámané. Růže, které, pravda, jsem si dovolila zasadit jen metr od plotu, byly rovněž po čase také něčím polity a zašly. Mé mamince, která na té zahradě hodně lpěla, udělala z posledních let života peklo na zemi, a nedalo se s tím nic dělat. Ani to, že maminka měla těžkou rakovinu, sousedku v nejmenším neobměkčilo, a maminku terorizovala svými nestydatými požadavky. Důkazy na to, že nám něco zničila, nemám. Nechci být nespravedlivá, ale kdo by to asi byl, že? Na zahradu už se snažím moc nechodit, abych nemusela poslouchat ty sprosté nadávky. Druzí sousedé, kteří mají stromy cca půl metru od našeho plotu, se najednou rozhodli stromy vykácet. Došlo mi, že dostali strach, abych se nechovala stejně, a chtějí předejít problémům. Snažím se jim kácení rozmluvit, protože mně samozřejmě nevadí, když mi jejich listí a jehličí padá na zahradu, natož ta trocha stínu, kterou stromy v létě poskytnou. Vysvětluji jim, že i kdyby vichřice shodila na můj pozemek nějaké větve (už se to stalo a neřekla jsem ani popel) nebo i celý strom, že jim nebudu nadávat, a nebudu po nich chtít žádnou náhradu případné škody. Tak snad je tam nechají. Ale bohužel, ta psychóza proti spadanému listí a jehličí se šíří jako mor. Když napadá listí na chodník (my ho zametáme, ale ne každý den), lidé se rozčilují a nadávají. Jsou to titíž lidé, kteří tam nechávají venčit psy, aniž by po nich uklidili, odhazují pet lahve, plechovky od nápojů, obaly od jídla, krabičky od cigaret, mikroténové sáčky, igelitové tašky, posmrkané kapesníky apod. Za den posbíráme před domem více odpadu, než sami vyprodukujeme za týden. Sami psa nemáme, ale výkalů se nauklízíme více, než mnohý majitel psa. A posloucháme při tom nadávky na jehličí, které zasvinilo chodník. Obec nás v žádném směru nepodpoří, prý nemá jak. Na průběžný úklid nemá finance. Kdybychom tam my neuklízeli, tak se v těch odpadcích budeme za chvíli brodit. Respektive, když už je jich moc, protože my jsme je třeba několik dní neodklízeli, někdo "pořádný", komu ten binec vadí, nám je nahází na zahradu.
Takže všichni, kteří máte slušné sousedy, važte si toho, protože proti těm druhým není šance. Když se snažíte bránit, vyvolá to válku, ve které slušnější většinou prohraje. Zažila jsem to na vlastní kůži. Každá obrana totiž vyvolá silnější protiútok, protože lidé tohoto typu nemají žádné zábrany, jsou bezohlední a mají představu, že se všichni musí podřídit jejich zájmům. Dnes už mi táhne na sedmdesátku a z letité snahy o nějaké zlepšení situace se cítím k smrti unavená. Občas se ještě o něco snažím, ale výsledky jsou nevalné.
Přeji všem slušným lidem, aby dopadli lépe než my.
A jestli existuje nějaký recept, jak na ty bezohledné, tak sem s ním. Třeba to někomu pomůže. Pochybuji totiž, že mé zážitky jsou ojedinělé.
S pozdravem
Alka
Reagujete již na starý komentář. Být na Vašem místě, tak si pořídím stromek a k němu fotopast nebo kameru s tím, aby natáčela jen Váš pozemek. On by se ptáček téměř jistě chytil . Mám také "super" sousedku, ale s tím nenaděláte nic. Už jí neustupuji, protože to nemělo cenu. Pořád otravovala dále a jestě byla na koni.
Dobrý den,To je tak smutné jak se lidé k sobě chovají...Já si koupila s manželem parcelu jenže ještě jsme nestačily postavit dům...Vedle sousedé se začaly chovat zvláštně...Svůj dům postavily 2metry od plotu,jezdily přes náš pozemek,který tím zdevastovaly a zničily obrubníky,materiál skladovaly na našem pozemku,píchly si schránku na náš pozemek a pokácely 3 stromky,které byly vysoké asi 3metry a byly od nich min 15metru...JEJICH ODPOVĚD dokud nemáte zkolaudováno můžeme váš pozemek užívat podle libosti ...NO PARCELKU ASI PRODÁME JELIKOŽ VEDLE TYRANŮ ŽÍT NECHCEME...
...JEJICH ODPOVĚD dokud nemáte zkolaudováno můžeme váš pozemek užívat podle libosti ... na základě jaké logiky je možné užívat cizí pozemek, pokud není jejich stavba zkolaudovaná... myslím, že colt 45 by to vyřešil. Nejsem apriori přítelem násilí, ale někteří lidé slovní argumenty vzhledem ke své inteligenci zřejmě nechápou a tak je na místě vyšší level. Jen si vzpomínám na svá studia, kdy jsme s kolegou přecházeli na zelenou a odbočil do nás "frajer" se škodou 110R / je to necelých 40 roků/, do kolegy mírně narazil a ještě se začal "vysírat" - na sedadle spojujezdce seděla nějaká kočka tak se chtěl předvést. Jenže to narazil- kolega ho vytáhl z auta, z každé strany mu přistála jedna poctivá facka a bylo vše vyřešeno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.