Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se zelenými rajčaty?

Od: maky® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, mám na zahradě hodně zelených rajčat, co se vám osvědčilo, aby doma dozrály? Někdo věší celé rostliny do nějaké místnosti, někdo je balí do novin, někdo jen tak na misku. Děkuji za rady.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Věsíme celé rostliny za kořeny do altánu, postupně pak dozrávají. Pozor však na mráz!

lidus*
hodnocení

3x

Dělám to jako strejc, věším je na mlat a rajčata jsme loni měli ještě v prosinci. Bohužel, slunce chybí a tak chuť už není tak dobrá jako v létě se zahrady.

hodnocení

2x

Beru pouze plně vyvinutá rajčata, dám na lísku a na světlo a do relativního tepla. Rajčata nesmí být chycená mrazem nebo plísní. Taky se dají zpracovat, receptů je hromada. receptnajidlo.cz/...

hodnocení

1x

Já to dělám takto: rajčata normální velikosti (né tedy malá), která jsou leskle světle zelená ev. mají nádech do červena, vložím do bedýnky, sem tam někde vložím jablko(urychlí zrání rajčat) a mezi jednotlivé vrstvy proložím papír. Pravidelně kontroluji dozrávání , nakonec i jablka a zralá rajčata odebírám. Uloženo v komoře.Teplota rozhoduje o rychlosti zrání. Nechat viset celou rostlinu i s kořeny je taky dobrý nápad, ale jen v případě rostliny zdravé, je-li něčím napadnuta, to radši rajčata otrhat.A také ale musí být k tomu prostor na uskladnění, který já nemám, protože bydlím v bytovce.

A pro zajímavost.V Itálii sklízejí celé hrozny rajčat a nechávají je dozrát.viz abecedazahrady.dama.cz/.... Chcete-li zrání uspíšit, pověste je v blízkosti jablek či banánů ( obsahují v nepatrném množství etylen podporující vyzrávání)

hodnocení

Děkuji, vše jsem si přečetla a nějak si s tím poradím, hrdaalena, na to jablko mezi rajčata jsem také myslela.

hodnocení

0x

Tak já je nechám dozrávat každý rok a vždy jsem spokojena - naprosto suchá rajčata, pokud možno nechte u nich stopku, zabalte do novinového papíru a dejte někam do tmavého rohu pokoje,ne do chladu, já je dávám pod ústřední topení

balzerka
hodnocení

0x

Já jsem si podle receptu na internetu vyrobila čatní ze zelených rajčat. Zavařila jsem si pár sklenic. Výborné k masu.

alena*
hodnocení

0x

Všechny mě pěkně zčervenaly v papírové bedýnce pod novinami

hodnocení

0x

Já používám starý babkovský recept - zelená rajčata otrhat a dát doma za okno volně naskládaná ve skleněné zavařovačce. Za pár dní dozrají a zčervenají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]