Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám na zahradě hodně zelených rajčat, co se vám osvědčilo, aby doma dozrály? Někdo věší celé rostliny do nějaké místnosti, někdo je balí do novin, někdo jen tak na misku. Děkuji za rady.
Beru pouze plně vyvinutá rajčata, dám na lísku a na světlo a do relativního tepla. Rajčata nesmí být chycená mrazem nebo plísní. Taky se dají zpracovat, receptů je hromada. receptnajidlo.cz/...
Já to dělám takto: rajčata normální velikosti (né tedy malá), která jsou leskle světle zelená ev. mají nádech do červena, vložím do bedýnky, sem tam někde vložím jablko(urychlí zrání rajčat) a mezi jednotlivé vrstvy proložím papír. Pravidelně kontroluji dozrávání , nakonec i jablka a zralá rajčata odebírám. Uloženo v komoře.Teplota rozhoduje o rychlosti zrání. Nechat viset celou rostlinu i s kořeny je taky dobrý nápad, ale jen v případě rostliny zdravé, je-li něčím napadnuta, to radši rajčata otrhat.A také ale musí být k tomu prostor na uskladnění, který já nemám, protože bydlím v bytovce.
A pro zajímavost.V Itálii sklízejí celé hrozny rajčat a nechávají je dozrát.viz abecedazahrady.dama.cz/.... Chcete-li zrání uspíšit, pověste je v blízkosti jablek či banánů ( obsahují v nepatrném množství etylen podporující vyzrávání)
Děkuji, vše jsem si přečetla a nějak si s tím poradím, hrdaalena, na to jablko mezi rajčata jsem také myslela.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.