Nejste přihlášen/a.
Dobry den. Prosil bych o jaky druh bodlaku, ci spis pchace se jedna? Rozsirilo se to k nam z pole a celkem mne zaujalo, ze semena maji dve barvy. Bohuzel jsem ho nevidel, kdyz kvetl, nejspise bude tedy fialovy kvet jako u vetsiny? A zda je nejak vyuzitelny jako napr Ostropestrec (i bez jaternich ucinku myslim, ze semena se daji zkonzumovat u vetsiny bodlaku, otazkou je zda to nejak prospeje :D), popripade jeslti se najde nejaky znalec a poradi jak se ma bodlak spravne spracovat. Suseny kvet do caje mi prijde taky jako dobra varianta co myslite..
Zdravím. Zcela jistě se jedná o mléč. U země má listovou růžici trochu podobnou pampelišce, ze které vyroste květní stvol s malými žlutými kvítky. Zelené lístky na stvolu i celá růžice u země mají ostré ostny, proto vám připomíná bodlák. Pokud rostlinu poraníte, objeví se bílé mléko - proto mléč. Není to léčivá bylina, ale hodně nepříjemný plevel, který se množí nejvíce semeny. Proto je potřeba nenechat uzrát, lépe vůbec nenechat vytvořit semena. Nebo se ho nezbavíte. Nevyplejete-li mléč včas, vytvoří statný kůlový kořen a špatně se vytrhává. Mívám ho, bohužel, občas taky. Roste tam, kde je v půdě dost vápníku. Tak aspoň víte, že nemusíte vápnit. Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.