Dobrý den, asi před dvěma roky jsem od kamarádky dostala malinkou agave (alespoň mi bylo řečeno, že to agave je), mám jí na okně, krásně se mi rozrostla, takže z ní už jsou vlastně tři a nedávno mi všechny vykvetly a teď jsou u nich malinké odnože, mám je každou přesadit do nějakého malého kelímku? A také se chci zeptat, jestli je pěstuji správně, mám je na okně, takže přímé světlo a zalívám je minimálně, občas vespod uschne pár listů, tak nevím, jestli je to nomální nebo dělám něco špatně. Děkuji za odpověď.
Ano, je velmi dobře množitelná právě odnožemi. S tím kvetením je to trochu divné, u nás je to jev dost vzácný. Určitě během léta slunečné okno nebo venku, během zimy mají raději vzdušné a chladnější místo - ne však mráz. Během zimy téměř sucho, jinak mírné vlhko (v hlíně). Zde doslova platí: příliš málo vody a živin je lepší než příliš mnoho... Pokud se během léta přihnojuje, pak velmi mírně a jen hnojivem na kaktusy.
sheila*
Ty květy jsem si vyfotila, ale momentálně nemohu najít ty fotky, až je najdu, tak vám je pošlu, třeba mi řeknete, že to vůbec není agave
Hledej, pokud nebudeš úspěšná, popiš je - hlavně barvu, velikost a tvar.
al bunda*
Jsem dost skeptik v tom, že by šlo o agáve. To kvete jednou za život, květy jsou třímetrové.. Viz tady letinka.bloguje.cz/.... Spíš se domnívám, že jde o čínský oves (Bilbergia nutans).
Agáve je mnoho druhů, některé jsou opravdu malé (Ferdinandi, Parrascana, Stricta nebo Victoriae-reginae). Většina jich ale kvete až po mnoha letech (i 50 let) a pak uhyne. Dají se množit pak odnožemi...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.