Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dracaena marginata a Falaenopsis

Od: keezlab* odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

jsem v pěstování rostlin poměrně začátečník a rád bych se zeptal na pěstování těchto dvou rostlin (Dracaena marginata a Falaenopsis). Viz. moje fotky v příloze.

Chtěl bych se zeptat jak řádně pěstovat a jak u Dracaena marginata docýlit zvedných listů (při koupi měla). A u Falaenopsis jestli se vzpamatuje. Konec úplněě uschnul.

Děkuji za rady.. *palec*

Dracaena marginata a Falaenopsis
Dracaena marginata a Falaenopsis #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Vaše orchidej vypadá v pořádku, jen odkvetla. Nyní ustřihněte květní stvol asi 2-3cm nad 3.-4. kolínkem (počítáno odspoda od listů) a máte velkou šanci, že z toho 3. či 4. kolínka vyžene stvol a znovu vykvete. Se zálivkou to nepřehánějte, klidně stačí 1x za 7-10 dní. Ale lepší než zalévat, je namočit falenopsis tak na 2 hodiny do kbelíku s vodou (nejlépe měkkou, dešťovou) a znovu vrátit do obalu pro orchideje. Tam přebytečná voda odteče na dno, a pokud nedosahuje ke spodku květináče, kde je rostlina vsazena, nechte ji tam. Voda se bude odpařovat a dělat orchidce vlhký vzduch. Pokud nemáte obal přímo pro orchideje (z fota to nepoznám), vodu vylejte. Zahnívaly by vám kořeny. A hlavně pozor! když vracíte orchidku zpět na stanoviště (hodně světlé, ale bez přímého slunce) neotočte ji jinak, než byla. Listy by se musely otáčet za světlem, mohly by se vysílit, sežloutnout a uhynout. S nimi i celá květina.

A dracena potřebuje dost zálivky. Zem by měla být stále mírně vlhká. Jinak svěsí listy. Máte ji dost velkou na květináč, je potřeba i trochu přihnojovat. Ale pokud ji máte někde nahoře na skříni, může listy ohýbat dolů ke světlu. Ida

doplněno 23.09.16 20:09:

Orchidej můžete nechat na okně (pokud slunko dopadá jen krátce večer), ale dracenu spíš do polostínu. Kousek od okna. Tam jí bude líp.

doplněno 23.09.16 22:41:

Obal je nejlepší průsvitný (kořeny jsou vzdušné, potřebují kromě vlhka i světlo) a ten přímo vyráběný na orchidky - má na dně vystouplý "kolík". Namáčení do vody stačí tak za 10-14 dní. Klidně ponořte i listy. Ale květy ne. Podle fotky nedokážu dobře spočítat kolínka (místo s náznakem lístku), ale přijde mi, že 3.-4. od spodu -od substrátu- znamená ustřihnout větší kus, než těsně pod suchým koncem. Čím je stvol tlustší, tím silnější je ten nově vyrostlý a tím víc květů může vytvořit a udržet. Počítání je na vás. ;)

keezlab*
hodnocení

Takže by stačilo orchidej ustřihnout kolínko pod tím uschnutým koncem? Zalévat tedy budu méně a ohledně namáčení do kyblíku. Jak hodně orchidej ponořit do vody?

Obal na orchidej nemám, ale napravím a zakoupím. Orchidej je v původním průhledném květináči, ale bohužel jsem ji měl ještě vloženou v tmavém květináči. Obal na orchidej by měl být průhledný? Se světlem snad problém nebude. :)

Dracaenu tedy přesadím do většího květináče a začnu více zalévat a snad zase dostane listy nahoru..

doplněno 24.09.16 09:52: Ano i ten originální květináč (obal) má na spodu "kolík", viz. obrázek. Lze k tomu dokoupit i nějaký hezčí květináč (lze ho sehnat), nebo jak docílit toho aby přebytečná voda odkapávala? Při namáčení do vody, mám celou orchidej z květináče vyndat, nebo mohu ponořovat i s ním? A opravdu až po listy na cca. 1-2 hodiny? Četl jsem, že pokud se orchidej často přesazuje, nebo vyndavá z původního květináče tak poměrně rychle umírá.
Dracaena marginata a Falaenopsis #3

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Vy máte vyfocen květník, ve kterém jste orchidku koupil, a ten má, jak ukazujete, ve dně prohlubeninu. To celé lze nasadit na kolík okrasného obalu, který si dokoupíte. Je průsvitný, pouští světlo ke vzdušným kořenům. A jelikož je kytka vlastně ve vzduchu (na kolíku nade dnem obalu), můžete nechat na dně okolo kolíku trochu vody (ale ne až ke kořenům) a ta se odpařuje a tvoří vlhké prostředí kolem kořenů i listů. A o to jde. Falenopsis se namáčí i s tím květníkem, s kterým jste ji koupil. Pak vrátit do okrasného obalu. Namočit listy nevadí. On je substrát stejně samá kůra, takže se vám celá kytka nepotopí úplně. Jde o to, aby si i kůra nasála vodu a tu pak odpařovala. Přesazuje se teprve až se kořeny nevejdou do původního květníku, třeba za 4 roky. Tak ať se zadaří. Ida

Okrasný obal: zkraceno.cz/...

doplněno 24.09.16 19:26:

Já bych přesadila až na jaře. Jestli ji máte nově koupenou, potřebuje si taky zvyknout na své místo. Polostín, žádné slunce, bez průvanu. To není kytka na okno, ale dekorace místnosti. Celou ji osprchujte, ať nasaje i listy a zkuste víc zalévat. Aby byla zem stále mírně vlhká. Uvidíte tak za 2 týdny. Taky může reagovat na škůdce. Dobře prohlédněte. Nic jiného už mě nenapadá.

keezlab*
hodnocení

Moc všem děkuji za rady. *palec*Ohledně orchideje už snad vím vše.

Dnes jsem byl v Ikee a koupil jsem si další Dracaenu. Jak docílím aby teda zvedla listy? Přesadit do většího květináče, novou půdu a držet ji vlhkou?

Dracaena marginata a Falaenopsis #4

hodnocení

0x

Dračinec v mém případě nestačilo zalévat 1x týdně a nebo jsem zaléval málo. Usychal.

Tu orchidej, té stačí zalévat 1x týdně, prolejt to vodou ale mám dojem že by neměla stát ve vodě. A nebo může stát ale jen třeba pár hodin, den možná. Orchideje mají asi různé nároky na světlo, bývá u toho ceduka, vy ji tam také máte. Přímé světlo asi způsobí že mají lepkavou tekutinu na listech. Ohledně hnojení nevím.

hodnocení

0x

Dracenu zalovám jednou týdně, nikdy nehnojím, orchidejímmkupuji tyčinky proti parazitm a na hnojení, dávám jednu jednou za tři měsíce, zalévám je dole do misky, mám je na slunečném okně. Jinak pokud ten stonek není suchý, časem vám znovu napučí a bude kvést.

keezlab*
hodnocení

Zkusím všechny přehnojit (nehnojeno cca. 5 měsíců). U toho Dracaeny dostanu v nějaké fázy ty listy nahoru, nebo už zůstanou takto povyslé? Neměl by se přesadit i do jiného květináče (většího)?

U orchideje zkusím pozměnit zalévání a co přesně mám udělat s tím koncem? Na lístečku píšou u toho černého oka zastřihnout. Opravdu se mi zdá, že ten konec usychá.

Nevím zda mám mít obě květiny na okně (slunce svítí pouze chvilku večer), nebo je mám mít v místnosti pouze při lehkém denním světle. Děkuji..:)

keezlab*
hodnocení

0x

Zdravím,

obnovuji téma a potřeboval bych radu ohledně orchideje.

Od září jsem ji ustřihl stonek, jak jste mi radili a pravidelně (1x týdně) zalévám/prolévám.. Dostanu z toho stonku vůbec někdy květy? Zdá se mi, že konec je zase suchý. Za těch pár měsíců (od září), kdy byla pořízena fotka nahoře vyrazila nové listy, ale stonek stále nic.

Prosím o radu jak se k ní lépe chovat?

Dracaena marginata a Falaenopsis #5
Dracaena marginata a Falaenopsis #6

hodnocení

0x

Phalaenopsis patří mezi nejméně náročné orchideje na pěstování.Je přirozené,že po zastřihnutí konec výhonu zaschne.Vytvoří si tím obranu proti pronikání patogenů.Stvol se obvykle znovu aktivuje a vyraší z něj další výhon s květy, ale také nemusí.V tom případě může uschnout celý, ale nezoufejte. Časem vyroste zcela nový květní výhon. Je jen potřeba,aby orchidejka byla umístěna na místě s dostatkem rozptýleného světla (vadí ji pouze přímé slunce v pravé poledne)Pokud by měla světla nedostatek, rostly by pouze listy,ale nevykvétala by.Já je mám např.bez problémů umístěné na okenním parapetu na západní straně a kvetou mi stále.Ve volné přírodě(ve vlhkém pralese) rostou na větvích stromů tzn. epifyticky a živiny spolu s vlhkostí přijímají vzdušnými kořeny, které volně splývají v prostoru, proto je tumu potřeba přizpůsobit zálivku.Mně se třeba osvědčilo často rosit pouze vzdušné kořeny přesahující přes květináč nebo je na 20min ponořím do vody a 1x za týden zaleji odvápněnou vodou (ideální je voda dešťová ) přiměřeně přímo substrát.Hlavně nepřelít,mohly by začnout hnít kořeny prorostlé v substrátu.Pozor na průvan nebo na časté změny teplot a taky pozor,aby se voda nedostala na srdíčko.Vaše orchidejka vypadá zdravě,nevidím jediný důvod ji přesazovat.

keezlab*

Neměl jsem v plánu ji přesazovat, spíše mě zajímalo zda je nějaká šance, že zase bude mít květy.

Už je takto se stonkem hodně dlouho a rostou jí pouze listy. Jinak na přímém slunci není nikdy (mám ji na okně a slunce na ní svítí jen časně ráno a večer když zapadá).

Zalévám pravidelně 1x týdně ponořením do vody, popř. občasným postřikem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]