Nejste přihlášen/a.
Z kompostu mi vyrostla dvouramenná Adéla, vyšplhala se až na strom a vypadá jak dýně, ale bez jakéhokoliv květu, natož plodu. Proč nekvetla, potvora?
Možná kvetla, ale nevšiml jste si. Dejte foto, ale není určitě dobré nechat dýni šplhat po stromě. Žádná dýně tohle nesnáší a jsou pak plané. Všimněte si, že má ten dlouhý stvol takové náznaky kořínků tam, kde jsou listy. Za normálních okolností se kořínky zapustí do půdy a těmi čerpá sílu a hlavně vláhu. Pokud je necháte ve vzduchu, živoří. Dýně není popínavka která se vyvazuje do výšky. Mám to vyzkoušené na vlastním kompostu. Také mi tam jednou vyrostla sama ze semena a plazila se po plotě. Nebylo z toho vůbec nic, i když měla asi tři plody. Zůstaly malé a nedozrály. Já ji tak nechala ze zvědavosti jak to dopadne a dopadlo to špatně. Nestačí vyživit pouze matečním kořenem až pětimetrové šlahouny s plody a hlavně jí chybí voda. Stačí to tak na ty listy, ale na víc nemá sílu.
Blesiku, nic Vám nebrání příští rok udělat experiment tentokrát cíleně a včas, aby došlo k opylování a věděla jste, že by tudíž plodit měla normálně. Já bych šla tak daleko, že bych květy opylovala i ručně. No a pak ji hoďte na ten strom a uvidíte. Já jsem napsala jenom svůj poznatek. Také jsem ji tam cíleně nevysévala, protože dýně pěstuji normálně na zemi. Ale zrovna tak jako Vy, vyrostla si tam, tak jsem byla zvědavá co z toho bude. Ta moje určitě opylovaná byla, protože normálně kvetla a i ty plody měla, ale byly malé a bylo jich málo. Tak to zkuste a pak napište jak se Vám to povedlo.
Blesiku, asi jsme si nerozuměly. Já myslela že třeba pěstujete hokaida, nebo ty máslovky. Ty totiž pěstuji já. Ty velké dýně co se z nich dělají kompoty a marmelády, tak ty já také nepěstuji, protože to také nejím. Já ty o kterých píši jím grilované, nebo polévku a tak. Prostě je jím celou zimu, ale upravené na slano. Nakrájím na plátky asi dva cm, posypu všelijakýma semínkama, pokapu oliváčem a dám trochu mého houbového koření a kmín. To všechno promíchám, chvíli nechám macerovat a dám do mikrovlnky na ten crisp talíř. Za dvacet minut mám strašně dobrou mňamku.Většinou si k tomu dělám takový majonézovo jogurtový dip s česnekem. Fakt je to moc dobré. Ale uznávám, že by to chlapům asi nechutnalo ti chtějí to maso. Tohle je spíše ženská záležitost. Ale jestli nějaké tyto dýně o kterých mluvím máte, tak to vyzkoušejte. Je to rychlé, za pět minut je to připravené v míse a pak jenom grilujete. Určitě by to šlo i v troubě.
Suzymon, jen mně to zajímalo. S dýněmi jsem už experimentovala a stačilo. U nás to jím jen já. Tehdy jsem nadělala kompotů, džusů i kandované dýně, na 10 let dopředu a pak to vyhazovala. To jen na vysvětlenou, proč nebudu pokusničit. Už taky nezvládám všechno, co dřív, spíš musím práci ubírat, než přibírat. Zdravím!
Suzymon - Jo´, to si někdo dopřává a není líný se najíst! Když to tak čtu, tak se mi sbíhají sliny, ale pak si vzpomenu na ty Tři kruté roky, kdy byl muž vegetarián a já mu musela vařit samé cukety a padá na mně tíseň... Ale jo. Každý rok dýně prodávají v Kaufu, tak koupím a vyzkouším. A já cestou z Chorvatska se v Rakousku pochechtávala, že ti Rakušáci snad nic jiného nejedí, než malé dýně, protože rostly snad na každém poli! Já už jsem na ty nové recepty nějaká líná. Od té doby, co jsme stavěli a přibyla mi zahrada, neexperimentuju, koukám mít navařeno rychle, ať můžu jít makat. V zimě zase nikdy nestihnu všechno, co mám v plánu přes zimu udělat (taky proto, že často marodím s růz. virózami). A co si budem povídat, roky přibývají a síly ubývá. Hold, lepší už to nebude...
My ji tam neseli, "to samo". Jen mi tam nevadila, tak jsem se o ni nestarala a čekala, co z toho vyleze. Šlahouny šly po zemi asi do půlky srpna, pak jsem pochopila, že nic nebude. Kus jsem ustřihla, aby nepřekážel a druhý hodila na strom, ze stejného důvodu. Viděla jsem právě dýni pnout se po stromě a měla dost dýní, Děkuji všem za odpověď, pravdu bude asi mít první rádce, že vyrostla pozdě a nebyla opylená.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.