Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zjistila jsem doma napadenourostlinu Aspidistra (domácí štěstí) sviluškami a možná i Benjaminka. Mám napadené i jiřiny na balkoně a bohužel už i rajčata. Dá se proti ní nějak bojovat? Mám v bytě plno květin a mám strach, že mi svilušky napadnou i milované orchideje!
Děkuji za případné rady!
Postřiky v bytě jsou diskutabilní. Nakoupil bych tyčinky Careo a zapíchal je ke všem květinám, včetně ještě možná nenapadených jako prevenci. agromanualshop.cz/...
Zdravím. Možná vidím špatně, ale mně váš škůdce jako sviluška nepřipadá. Sviluška je pavouček, který obaluje listy jemnou, ale hustou pavučinkou. Mně to přijde spíš jako molice. Což je bílá muška. A oběma škůdcům vyhouje teplo a závětří, zatímco průvan nesnášejí. Takže v obou případech by mělo pomoct osprchování (opakované) a mezi tím použít postřik na bázi oleje. Taky opakovaně. Olej živé škůdce udusí, pro ty, co se vylíhnou z vajíček se musí opakovat. Já používám domácí postřik na pokojovky proti všem mšicím: 1/2l teplé vody + ½ dcl oleje + ½ dcl octa + 1 polévkovou lžíci saponátu. Vše smíchat a za tepla (kvůli oleji) postřikovat. Hubení zdar! Ida
Moniko, chemickými akaricidy pro pokojovky si nejsem jistá. Myslím, že se používají spíš ve vinohradech, chmelnicích a sadech. Já bych ve vašem případě osprchovala a po oschnutí aplikovala domácí postřik. A pak postříkala ještě 2x vždy po týdnu. A mělo by to stačit. Takovou mám zkušenost.
pckop - souhlasím. Tento postřik jsem použila i na orchidej. Ale radila jsem mezi postřiky osprchovat, aby se spláchli udušení škůdci i olejová vrstva. Ale určitě neoplachovat dřív, než, postřik uschne.
Moniko, taky se přikláním k tomu,že to jsou molice. Samozřejmě mohou napadnout i orchideje-vlastní zkušenost.
Pokud jste si jistá, že to jsou svilušky tak proti napadení rostliny sviluškou je důležité obírat staré listy, nenechávat ležet odkvetlé květy.Svilušky se velmi rychle množí.Patří k nejobtížnějším škůdcům mimo jiné i proto, že přezimují v půdě. Proto čím dřív začnete proti nim bojovat tím lépe. Rostliny omýt mýdlovou vlažnou vodou, případně namočenou houbou ve vlažné vodě, periodicky opakovat.Z chemie lze použít Omite, ale existují i bio preparáty, které působí na bázi čistě přírodních látek, třeba různých solí a olejů (např. Neudosan) Výhodou tohoto přípravků je, že jej můžete používat v uzavřených prostorách bytu bez obavy vedlejších toxických účinků na lidi či domácí zvířata. Pak také existuje dravý roztoč Phytoseiulus persimilis, je to ale dražší záležitost, ale zato velmi účinná..Svilušky jsou ale téměř mikroskopičtí roztoči,které lze rozeznat pomocí lupy a jak napsala Ida, vytvářejí pavučinky a ty na fotu nevidím, tak nevím.
Molice to určitě není, jednak je mnohonásobně větší a jednak má křídla což sviluška nemá...s diagnozou svilušky jsem si poměrně jistá Je tedy vhodné listy mechanicky očistit, postříkat výše zmiňovanou směsí a dokoupit nějaký vhodný akaricid?
Nemám zkušenosti se samodomo míchanými postřiky (max. s vodou s pár kapkami jaru), ale nedávno jsem na jiném servru četl, že podobný, a to mnohem slabší roztok, odrovnal papriku do tří dnů. Neříkám, že s tím nemá někdo dobrou zkušenost, berte to jen jako upozornění, že každá rostlina může reagovat jinak a nelze paušalizovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.