Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak moc můžu ořezat ořech?

Od: mathys* odpovědí: 13 změna:
Ahoj.
Mam na zahrade vetsi orech, ktery se mi neza ve forme. Na kmeni ma mech a belejsi kuru. Hodne vetvi usycha... taky ma v kmeni zacinajici hnijici pozustatek z orezu vetvi predchozim majitelem. Jde to necim utesnit a vylecit?
Nerad bych o nej prisel, tak me napadlo jen jestli by ho bylo mozne orezat a tim revitalizovat.
Mate nekdo zkusenosti s radikalnejsim orezem pro revitalizaci orechu?
Diky
Mathys

Jak moc můžu ořezat ořech?
Jak moc můžu ořezat ořech? #2
Jak moc můžu ořezat ořech? #3

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

4x

Zdravím. Ořešák se řeže pouze na jaře, nejpozději do dubna. Snáší zásah i do staršího dřeva, ale je nezbytně nutné rány ošetřit, a to všechny. Já bych na jaře vyřezala nejdříve suché a nemocné větve. Teprve po posouzení množství odřezu bych řezala dál, větve co se kříží nebo překážejí. Nyní můžete pro strom udělat důležitou očistu. Pod strom rozložte velkou plachtu a ocelovým kartáčem a špachtlí pečlivě očistěte kůru všude tam, kam se dostanete. Od mechu a všeho, co se olupuje (bývají tu škůdci). Stromu hodně ulevíte a zmobilizujete jeho obranyschopnost. Vše z plachty zničte. Na 2. fotce máte klejotok, je z řezání ve špatnou dobu (na podzim). Pro tuto ránu už nic neuděláte. Ničím neucpávat! Jakmile se strom zmátoří, ránu si postupně zacelí. A nezapomeňte - ořešák není jabloňka. Je to stom hodně vzrůstný. Pokud má bohatě plodit, musí mít dostatečnou korunu. Ida

host*

idanova: kdybych mohl, také bych vám dal bod.

Jenom přidám zkušenost, že z řezů po větvích hodně dlouho vytéká "voda", řídká míza a skoro se nedá zastavit, furt to kape. Na mokré řezné ráně nedržel ani štěpařský vosk, teprve až bílá latexová barva udělala na řezné ráně takovou slupku, že to ještě trošku protékalo jenom na pár místech a pak i tam se to podařilo zakrýt a zabránit vytékání mízy.

Takže řezat jen to nejnutnější, větve které někde hodně překážejí, například v místech kudy vedou elektrické dráty elektrického vedení, nebo kde větve narážejí do domu, překážejí průchodu po chodníku, nebo hrozí ulomením a pádem do míst, kde chodí lidé.

idanova,,,,,,,,,klejotok jde odstranit třeba octem,,také jsem čistila broskev,,

floro*
hodnocení

2x

U ořešáků obecně se dělá pouze z počátku výhovný řez. V pozdějším věku obzvláště u větších ran dřevo ořešáku vyhnije dřív než ránu dokáže zavalit. Přesně to, co dokumentujete na obrázku. To není klejotok (ten mají jen peckoviny), ale buď míza nebo voda. Rána je starší bych tipovala více než 3 roky. Pak vzniká dutina (obzvláště u rány otočené vzhůru), co které teče voda a podporuje růst hub. Takou ránu vyčistěte od ohnilého dřeva a nad ránu udělajte jednoduchou stříšku, aby do ní neteklo, ale přitom větrala a byla suchá. Suché větve odstraňovat nemusíte, pro ořešák je normální, že nepotřebné větve uvnitř koruny odsychají, snadno se pak ale odlamují. Ani ten lišejník nebo mech ničemu nevadí, ale udržuje se tam, kde je vlhčeji - právě nad ranou ze které se vypařuje voda, škvíry mezi větvemi atd. Stačí jen trochu sledovat.

Ořešák vypadá, že má méně listí, může trpět suchem, obzvláště teď je vělmi sucho a už poslední měsic se stromy předčasně zbavují listí, protože mají nachystané zásoby i pupeny na přezimování a nechtějí ztrácet vodu. To by podporovalo i to, že je na vršku kopečku, kde voda spíš odteče než vsákne. Bylo by dobré v trávníku pod stromem udělat zálivkovou mísu, aby i voda, která zteče po kmeni vsákla ke kořenům. Nekopat příliš hluboko, stačí jen skopnout drn a vyhrnou do obvodu. Poloměr mísy alespoň metr. Příští rok klidně namulčovat trávou (zabraňuje výparu), co máte nahrnutou v keřích za ořechem, nebo klidně už teď na podzim a příští rok průběžně přihazovat. Ořešáku tím prospějete víc, než řezem. Dokonce mu tím přidáte potřebných živin zadarmo. Pracovně vás to výjde i jednoduššeji než řezání.

Takže moje rada zní - neřezat, ale nakrmit a napojit :)

doplněno 18.09.16 23:02:

Pckop, jo jo. myslím větve tloušťky cca prstu nebo trochu tlustší. Takové odpadnou při větším větru. Když ořech není přímo na obytné zahradě, tak bez problémů. Toto vypadá na nějaký sad za vesnicí nebo za domem. Větší suché větve je dobré odřezat na pahýl ne přímo na větevní kroužek.

hodnocení

0x

Mám zkušenost, že ořech je nezmar. Mám podobný strom a řezal jsem ho zhruba tak jak na obrázku. Moc mi na něm nezáleželo, ořech mám ještě jeden a lepší, tak si říkám, buď přežiješ nebo půjdeš. Jsou to dva roky, strom obrostl a krásně prosperuje.

Podotýkám, že nejsem v zahradnictví odborník, tak jen popisuji svoji amatérskou zkušenost.

:)

Jak moc můžu ořezat ořech? #4
floro*

Radíte největší zhova..lost, co můžete udělat. U staršího stromu klivně na pokutu od žívotního! Toto je to nejhorší, co můžete udělat. Teď po dvou letech vám obrostl, za dalších pět let vyhnije a obrosty (vlky) se vylámou. Ořech nesnáší razantní řez, pak udělá to, co vidíte na obrázku od zadavatele. Větší rány vyhnijí dřív než zarostou.

Uplynuly skoro tři roky - můj tehdy razantně seřezaný ořech výborně prosperuje, žádné vyhnívání ani vylamování se nekoná. Příští rok se bude řezat znovu, potřebuje trochu prosvětlit korunu. :)

jabraka*
hodnocení

0x

Idanova řekla vše důležité.Jen bych krátce doplnil,že platí,čím víc se odřeže,tím větší bude snaha odřez nahradit.Takže,nemocné větve a překážející.Spíše mrozložit prořez na několik let-.

JABRAKA

Mech na kmeni ničemu nevadí, bělejší barva kůry je normální. Osobně bych ořezal jen suché větve a hlavně ho na jaře pořádně přihnojil. Jestli chcete mermomocí řezat, udělejte to v době, kdy na jaře je už narašen. Seřízněte kosterní větve na nejspodnější větvení. Nedělejte pahýly. Všechny rány musíte ošetřit.

doplněno 18.09.16 22:58:

Floro, za ty suché větve bych se přimlouval. Suchá větev na hlavě, zvláště silnější, není nic příjemného. Jinak souhlas s vámi.

hodnocení

0x

Správné prořezávání je věda, zajděte do knihovny a půjčte si na to knížku. Dost záleží, jaký tvar koruny chcete a je to většinou naprosto proti logice, protože strom prostě reaguje jinak než by člověk čekal. Konkrétní radu vám ale nedám, nejsem odborník, jen jsem jednu takovou knížku zahlédl nedávno.

Marek

asd1
hodnocení

0x

1. ořech se prořezává na jaře, když má nové přírůstky ca 5 - 10 cm dlouhé.

2. to vyhnilé jě špatně provedený řez. Ničím nevyplňovat, to jen uzavře vlhko v dutině, nevětrá a hnije to mnohem rychleji. = z tohohla vyškrabat všechno shnilé, zatřít např. Sanatexem, můžete šikmo zespoda vyvrtat díru aby se v dutíně nedržela voda. Nad velké dutiny se dělá stříška aby do ní nepršelo, ale takové tam nemáte. Nejhorší je zafouknout montážní pěnou a úplně nejhorší je beton (dřevorubec vás pak bude honit po sadu)

3. opižlat to "na vrbu" ala Jethro je prasárna, strom obroste, ale za 10 let se nové větve začnou vylamovat z vyhnilého dřeva.

= teď vyřežte jen suché větve, ošetřete díry (vyškrabat, ošetřit, díra pro odvodnění). Prořez živého nechte na jaro, jestli má dost místa, tak bych zdravé dřevo moc neřezal...

Všichni se tu shodujete že když už řezat, tak na jaře, tak se s váma nebudu hádat. Je vás moc.Starší literatura, kde jsem to čas od času zahlédl ale tvrdí, že když už se ořech musí řezat, nejmiň mu to ublíží v první půli srpna. Je největší sucho a vysoké teploty takže šance že rány zaschnou je daleko větší než na jaře v plné míze.
floro*

Kde pak, já jsem zastánce neřezat. Pokud ano, pak je nejlépe jak píšete. Na jaře se oslabuje, rpotože velmi roní mízu. A oslabuje to především vetve nad ranou, protože do nich pak teče málo mízy, která vytéká právě řeznou ranou... jde cestou nejmenšího odporu.

Ale jak říkám, ořech není vhodné řezat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]