Nejste přihlášen/a.
S orchidejemi to vůbec neumím. Tu první, tu jsem měla v obýváku a vůbec se jí u mě nelíbilo. Téměř hadrovatou jsem dala druhé babičce, kde se za pár dní zvetila tak, že začala kvést a kvete dodnes. Tuhle jsem přinesla hodně zmordovanou, že ji zase dám druhé babičce. Ale než se tak stalo, začala vypadat, že se jí u mě líbí. V ložnici, vedle okna, nakukuje na západ, kde má v podvečer, asi hodinu, sluníčko. Zalévám ji vždycky v neděli a asi po 2 hodinách, z obalu přebytečnou vodu sliji. Ve vodě nikdy nestojí. Rozkvetla a já jsem se radovala. Jen jí uschnul list, z druhé strany, než je slunce, který jsem odstranila. A teď další listy také odumírají. Co dělám špatně? Prosím, poraďte.
Nešly mi vložit fotky, tak jsem je vkládala postupně. Trvalo to déle.
Zdravím. Babko, jak jsem měla možnost vás tady poznat, myslím si, že se o svou orchidej staráte pečlivě přepečlivě. A to jí příliš nesvědčí. Zálivka 1x týdně je dost. To žloutnutí listů může být z přemíry vody od kořenů, ale suchého vzduchu okolo listů. Zkušení orchidejáři po citu poznají kdy co a jak, ale jinak je nejlepší pomocník průsvitný obal pro orchideje, co má na středu dna vyvýšený "kolík", na který se dírkovaný květník (ve kterém se orchidka prodává) nasadí. Slouží k tomu, aby mohla na dně stát voda, která se odpařuje, a jelikož je celá rostlina vlastně ve vzduchu, voda ode dna zvlhčuje vzduch kolem kořenů i listů. (Měl by být tak 4cm prostor mezi obalem a květníkem s orchid.). Event + občasný postřik měkkou vodou. To imituje prostředí, odkud orch. pochází. Kořeny jsou pouze vzdušné, potřebují světlo a jen vlhko, ne mokro. Takže je vhodnější způsob dodávat vodu (nejlépe dešťovou nebo odstátou, ale nikdy ledovou) namočením do kyblíku s vodou (klidně skoro 2 hodiny tak za 10-14dní), nebo prosprchováním. Tím se kořeny a listy napijí a kůra nasákne vodu a pak ji odpařuje. Žloutnutí a odumírání starých listů je normální, ale ty mladé, poslední a největší mají být zelené. Nevím, jak ji máte dlouho, možná by chtěla přihnojit. Buď hnojivou tyčinkou (pro orchidky) píchnutou do substrátu, nebo tekutým hnojivem pro orch. do toho kyblíku, kde probíhá namáčení.
Ještě mě napadá připomenout, že orchidka musí stát stále stejně otočená ke světlu. Jinak se listy stáčejí za světlem, takže se vysilují, žloutnou a "hadrovatí" - odumírají.
A do třetice. Dobře prohlédněte rostlinu i kořeny, třeba i lupou, někdy si z obchodu přineseme tropické červce. Jsou v různých velikostech, většinou sněhově bílí nebo světle šedí. Držím palce Ida
Babko, jestli jsem trochu prospěla, mám radost a budu mít hezký den.
Phalaenopsis. No, ta zálivka asi není ideální. Je lepší rostlinu tak jednou za dva týdny ponořit do vody s malým obsahem hnojiva (podle toho jaké máte) a ponechat ji v lázni cca půl hodiny. Pak vyjmout, vrátit do obalu květináče a po chvilce přebytečnou vodu slít. Pokud najdu, přiložím stručné rady pro pěstování.
Je podstatné, v jaké půdě máte rostliny. My je máme spíš jen v kůře, která je částečně hrubě podcená, ale jsou tam i větší kusy. Protože se jedná o rostlinu epifitní a pralesní, je to prostředí pro ni idální.
"babi", nevím, co je špatně, ale já neměla orchidej přímo za oknem a šla dobře, také se mi objevil sem tam takový zažloutlý list, tak jsem ho odstřihla a kytka žila dál...
V koupelně, na severním okně, jich mám asi šest a kvetou stále dokola. Po pár letech jsem je dokonce už i přihnojila, květy začala být menší. Nejsem přes orchideje žádný expert. Nejprve jsem je pěstovala v pův. substrátu. Po pár letech jsem jim dala drť borové kůry s kousky molitanu, jak kdesi radili, občas jsem je, i s květináčem, ponořila do vody. Po dalších letech mi to už lezlo na nervy a rozhodla jsem se vyzkoušet, co to udělá, když jim dám zeminu. Rostou a kveto stále, jsou nádherné, nemusím je máčet ve vodě, stačí jen týdně cvrknout trochu vody, ale začaly narůstat kořeny, které jdou vrchem ven z květináče. Mám to už pár let a asi je budu muset časem ušmiknout, nebo jak to vyřeším netuším. Práci ale teď nedají žádnou a jsou výstavní. Asi ne úplně správný postup, ale to jsou mé osobní zkušenosti. Ve vodě být ne chtějí, pokud jsem máčela květináč ve vodě, nechávala jsem ho pár hodin v umyvadle zase vykapat, než jsem dala do podmisky zpět. Dařilo se jim dobře. List mi zežloutne jen když to přeženu a nezaleju déle.
Zdravím. Blesiku, jste si jistá, že máte můrovce? Ty v zemině uhynou. Jsou to epifity, takže v domovině nerostou na zemi v hlíně, ale v rozvětveních dřevin, kde se usadí trochu humusu ze zetlelého listí, odloupaná kůra a mech. Víc živin nepotřebují. Ale nedokážou žít bez teplé vláhy a rozptýleného světla. Kořeny mají vzdušné, dužnaté. Proto potřebují i kořeny dostatek vzduchu, světlo a vzdušnou vlhkost. Takže tu zeminu vám nevěřím. V zemině se daří třeba nejmenším květem kvetoucím ludisiím, to ano. Ida
Děkuji za rady. Prozatím se té mé rozvily ještě 2 květy a já jsem celá happy. Říkám ji, jak je krásná a listy sleduji. To žloutnutí stále postupuje. Nabudu zalívat a věřím, že právě v zalívání byla chyba. Třeba?!
Ido, chtěla bych vám dát bod, ale už jsem všechny rozdala, ale děkuji. To, co píšete, to všechno dělám, kromě rosení. Našla jsem, že rosit moc nemusí, že to nemá ráda. Tuto neděli, nezaliju a uvidíme. Bylo by mi líto, přijít o ni. Máte pravdu, stála tam, odkud jsem ji přinesla, špatně a je celá pokroucená. Proto i stonek s květy jakoby padá.
Ahoj, diskuzi jsem nepročítala, ale phala. nesnáší vápník a protože většina domácností má kohoutkovou vodu více či méně tvrdou, používala bych v takovém případě vodu dešťovou, nebo balenou. Jinak má tazatelka dle popisu zajištěny dobré podmínky, vsadila bych na tu tvrdou vodu .-)
Bubu, nene, v Ostravě máme vodu měkou. Mám to od vodohospodářských inspektorů. A zalívám skoro týden odstátou voudou. Ajo, máte orchidejky moc krásné. Dokonce ta úplně vpravo má nahoře, místo květu, úplně novou rostlinku. Druhá babička tomu říká miminko.
Třebas, když ji nebudu zalívat tak často, bude ta má také tak pěkná.
Já se teda s orchidejemi nijak nepářu, mám je 5 let, kvetou několikrát ročně, jsou na západním okně, nikdy je nestavím do kýble s vodo, pravidelně jim naleju jednou týdně vodu do misky, některá to nevsákne hned ale až třeba druhý den a nic se neděje. Jednou za dva tři měsíce je dám do vany a celé osprchuji,aby se zbavily prachu. Jednou za tři měsíce jim dávám dvě tyčinky na hnojení a proti škůdcům.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.