Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za plevel?

Od: magdon® odpovědí: 11 změna:

Houževnatý plevel (fotka bohužel nic moc), vyskytuje se prakticky všude, v současné době hojně roste na chodnících mezi dlaždičkami a u obrubníků. Co to je?

doplněno 15.09.16 10:18:

*palec*Jo jo, tak to bude ten truskavec. Snažím se ho zlikvidovat z chodníku (celkem neúspěšně). Údajně je to jednoletka, takže snad přes zimu zmizí a případně to chce příští rok nedovolit vykvetení.

Díky všem.

Co je to za plevel?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

5x

truskavec. Léčivka ;)

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, spíše to odhaduji z popisu a vlastní zkušenosti s tímto "neřádem"(než z obrázku).

Mohl by to být plevel truskavec (rdesno) ptačí (viz odkazy). Zdravím!

biolib.cz/... skalky.net/...

doplněno 15.09.16 10:22:

magdon - on jde ze spár špatně trhat, protože je značně pevný. Je dobré najít jeho střed, namotat všechny výhony na prst a zatáhnout. S podzimem zežloutne a začne se rozpadat - jde lépe likvidovat.

Ovšem, za rok tam bude znovu .

doplněno 15.09.16 10:39:

magdon - jo, on je to prevít houževnatý a krásně roste (a léčí chodník, když je léčivka) .

hodnocení

No jo, namotat na prst... Jenže já ho likvidoval na chodníku před panelákem, vydlážděném zámkovou dlažbou. Vyrostlo to do takových rozměrů, že v tom bydleli holubi (mimochodem neskutečně drzí, když jsem do nich dloubal košťetem, jen opovržlivě vrkli a popošli o 1/2 metru dál). Vytrhnout to nešlo, tak jsem to aspoň osekal zednickou lžící těsně u dlažby. Bylo toho na 2 velké pytle od brambor. Je to 14 dní a už to zase roste. Tak jsem to postříkal herbicidem na dvouděložný plevel a teď čekám, co to udělá.

doplněno 15.09.16 11:07:

"...stačí podrýt motyčkou".

Teda nic ve zlém, ale zkoušela jste někdy něco podrývat motyčkou uprodtřed takového chodníku?

doplněno 15.09.16 18:59:

Ben - Špachtli jsem neměl a ta zednická lžíce má výhodu, že se její hranou dá docela dobře sekat (což špachtlí tak docela nejde. Že bych dokázal vytáhnout s kořenem i dlaždici nehrozí ani náhodou *smich*. Je to profesionálně dělaný sídlištní chodník, dusaný "žabkou".

Co je to za plevel? #2
sebod*

magdon. Musíš ho likvidovat hlavně PŘED tím, než se vysemení. Herbicidem. A potom jde dobře odstranit na jaře. To vyrůstá ze semen a bývá ho pořádný "koberec". Ale v té době ho stačí podrýt motyčkou. Nemá ještě hluboké kořeny.

sebod*

magdon. Těžko můžu tušit, jakou máš dlažbu :-D. Dost dobře nechápu, jak si můžeš takovouhle dlažbu nechat zarůst natolik, že má plevel dlouhý kořen a pak je obtížné se ho zbavit. Tak Ti poradím další věc. Na jaře, jakmile se začne objevovat (poznáš ho, neboj, má načervenalý stonek), tak vezmeš konvici s horkou vodou a poleješ ho. Musíš ale opravdu v ranném stadiu, ne až bude velký. Počítej s tím, že to budeš muset udělat několikrát, protože semena klíčí postupně. Nebo pak je další možnost - chemická. Existují roztoky, které působí na semena v zemí. Tím, když zaleješ spáry mezi dlažbou, tak nic nevyklíčí (pozor, neplést si s Travexem)

hodnocení

Že jde o chodník se zámkovou dlažbou před panelákem jsem psal už v příspěvku v 10:33 ;). Plevel jsem nenechal vyrůst já, já jsem jen dostal za úkol ho zlikvidovat, za což jsem byl odměněn. Takže teď nemůžu připustit, aby vyrostl znova!

sebod*

Bene, léčí nejen chodník. ;) Něco málo si o něm laskavě přečti . sportuj.com/...

ben®

Dobrý den, Vaše podrážděná (vztahovačná) reakce je nadbytečná. Já o tom, že je to léčivka, vím. To doplnění nebyl útok na Vás, ale pokus o humor, že když je to léčivka, tak to tazatel může brát tak, že mu léčí i ten chodník. Ovšem, když tazatel použil tu chemii, tak o léčivku asi zájem nemá - potřebuje jen zlikvidovat plevel. Zdravím!

doplněno 15.09.16 11:11:

magdon - jde to lépe nabroušenou špachtlí (ta zednická lžíce asi ostrá nebyla). A když ten plevel taháte, tak je ještě dobré nohou si přišlápnout kostky nebo dlažky, protože je můžete nadzvednout.

hodnocení

0x

Ta fotka opravdu za moc nestojí. Myslím si však, že se ten plevel jmenuje Ptačinec žabinec.

Co je to za plevel? #3

balzerka
hodnocení

0x

Rdesno ptačí. Do čajů na ledvinové kameny. Uváděno jako truskavec. Těžko se tahá ze spár v chodníku.

Dva až tři postřiky přípravkem typu Roundup podle vzcházení rdesna a máte celoročně pokoj.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]