Nejste přihlášen/a.
Zdravím vespolek.Prosím vás věděl by někdo,kam se mám obrátit,chtěla bych zjistit z jakého důvodu bylo vyškrtnuté uznané šlechtění jahodníku?Nějaký výzkumák v Olomouci,nebo jinde,nevím přesný název,kde to registrují?Jedná se mi o jednu konkrétní jahodu,byla uznána jako novošlechtění v roce 1979 a už v roce 1989 vyškrtnuta.děje se toto často,že prostě odrůdu vyřadí,když už ji uznají,Napadlo mne,jestli v tom nebyla politika,třeba se nelíbil šlechtitel v roce 1989.Třeba se to děje normálně běžně,nevím..děkuji
Je normální, že odrůdy plodin se zařazují i vyřazují z registru uznaných odrůd. Zkuste se zeptat na ÚKZUZu, kde by měl být registr povolených odrůd. Otázkou je, jestli se s tím bude někdo zabývat. eagri.cz/...
Držím palce, ať vám to vyjde a zamlouvám si sazenici.
Na uřad jsem volala,paní byla velice ochotná,samotnou ji to zaujalo.Jahoda zřejmě zanikla,že šlechtitel nepožádal o prodloužení registrace.Udaje už nejsou u nich ale v archivu.Ještě zkusím Genobanku.Moc ráda bych tuto odrůdu sehnala a požádala o obnovení jahodníku.Jsem přímá příbuzná šlechtitele,mrzí mne,že zanikla,nechal na tom spousty práce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.