Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kosatce - sázení vs přezimování

Od: babajaga® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, zase jednou jsem neodolala a v supermarketu si koupila pytlík se směsí irisů - kosatců. V sáčku je 10 cibulek, cena slušná. Ale co dál?

Sázení: /cituji/: Vysazujeme na jaře /březen - duben/, nebo na podzim /srpen - říjen/ od září do listopadu do hloubky 8 cm ve sponě 10 x 10 cm. /Už to srpen - září a k tomu od září do listopadu mě mělo varovat./

Dále se ovšem píše: Před zimou se doporučuje vybrat cibulky z půdy a uložit na místě chráněném před mrazem.

A teď jsem jelen. Chtěla jsem sázet na podzim, aby do jara cibulky zesílily a kvetly. Teď jsem ale v rozpacích. Zasadím je v rozmezí srpen - září, dále se píše září -listopad. No a pak je hned před zimou vyryju a uchovám na místě chráněném před mrazem.

Taky je někdo pořádné trdlo. Jsem to já, nebo dodavatel? Pochopila bych, že je mám sázet jen levou rukou, jen v modrých trenkách, jen za úplňku, jen za doprovodu skupiny Kabát... Ale nechápu tu podzimní výsadbu a následné vyrytí a uschování.

Ko je tady pitomec? Máte doma irisy? Kdy jste je vysázeli? Vyrýváte je před zimou? To jsem si zase nadělala do bot. Měla jsem si raději koupit kus masa na oběd a ne nějaké potměšilé cibulky! A tak mám, co jsem chtěla. Dobře mi tak!

Díky za rady. Jaga. *slunce*

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nasázel bych je koncem října, protože je stále moc teplo, tak aby do zimy nevylezly. Pro klid duše bych na ně přes zimu hodil pár větviček a víc se o ně nezajímal. Návod zahoďte.

annaa*
hodnocení

1x

Nezoufejte, psal to zřejmě obchodník, nikoliv odborník. :-D Tam popletli jen název.

Měli napsat: doba květu: Březen – Duben. Výsadba: Září – Listopad.

Irisů je víc druhů, některé jsou cibulovina a jiné se množí oddenky.

Cibuloviny které kvetou na jaře se musí sázet na podzim. Na podzim se nevyndavají, to už zase patřilo na obal k jiným cibulovinám. :-D

hodnocení

0x
Iris je mečík? Myslím že ano. Dej je do pytlíčku do vlkeho sklepa a těš se na jarní práce. Možná ti uschnou a půlku jich vyhodíš, ale furt ti jich zbyde víc než venku na záhoně. Tam co by náhodou nevymrzlo, vyžerou myši.
doplněno 13.09.16 09:45: A pardon už mi můj omyl došel. Iris je kosatec. Tak to jo. To v pohodě přezimuje.

hodnocení

0x

Iris je kosatec a vůbec se na zimu nevyndavají, mají takové oddenky a ne cibulky, iriskya jsou zajisté kosatce.

sebod*

maky. Některé irisy mají cibulky ;)

sebod to jsem nevěděla, zase jsem o něco málo chytřejší, díky :-D

radkapod*
hodnocení

0x

To je docela vtipné psaní na sáčku :-D

Jedná se o kosatečky (Iris reticulata), ty se sázejí na podzim...na jednom místě mohou zůstat několik let. Pěstování a doba květu je stejná jako u krokusů.

hodnocení

0x

Návod zahoďte a koukněte sem. Myslím, že se tam dozvíte vše potřebné. Příště nakupujte tam, kde Vám dokážou poradit. V supermarketu tak nanejvýš rohlíky.

hodnocení

Magdone, rohlíky jsem koupila taky - 30 kousků. Dělávám pro dceru občas domácí strouhanku a hlásila, že jí už došla.

Jinak je to pravda. Zasadím a na jaře se uvidí. Nebudu to nijak hrotit, nebylo to až tak drahé a něco mi z toho zaručeně vyroste.

Díky všem za to, že se mým problémem zabývali. Zdraví Jaga.

jabraka*
hodnocení

0x

Kosatce,obzvláště holandské(americké)se množí snadno.Původní hlíza se vyryje i s kořínky a rozdělí na několik dílů.Sází se tak,že zahrnuty jsou jen kořínky.Hlíza musí zůstat nepřikrytá.Zpočátku občas zalejeme.Do zimy zakoření,zimu přečkají vcelku dobře.Lze je zasypat malou vrstvou mulčovací kůry.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]