Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odrůda malin bez trnů

Od: pckop® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den. Mohl by mi někdo doporučit vyzkoušenou beztrnou odrůdu malin. Je jedno, jestli jednouplodící nebo remontantní. Díky

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Řekněte nějakému majiteli a on vám určitě dá nějaké větve...Vyzkoušené nejsou ,jedině jak píši.

hodnocení

0x
Podpořím radu kolegyně výše.
Maliny mám 30 let.
Bezostné, rodí i dvakrát do roka.
Ovšem odrůdu nevím. Dostal jsem je, resp. vykopal jsem si pár kořenů, které původnímu majiteli "utíkaly" mimo vyhrazený prostor.
Za pár let už utíkaly i mně, hodně jsem jich vykopal a rozdal.
Vykopte si mladé výhony, nebo se dá rozdělit starý členitý kořen.
Na jaře vyřežte u země suché hnědé větve, které odrodily. Rodit v létě budou zelené výhony z loñského roku.
hodnocení

Problém je v tom, že jsem u nikoho beztrné neviděl, jinak bych si odkopnul. Maliny na zahradě mám, bohužel s trny, a budu je likvidovat. Nové chci dát na místo, kudy se občas bude muset projít, takže raději bez trnů. Nabídka v zahradnictvích nějaká omezená je, ale lépe osobní doporučení, protože co se dnes prodává je často otřesné.

rostlin*

Co myslíte tím slovem " otřesné"? Kvalita sazenic či chuť plodů? Zkuste třeba nodrůdu ´Ljulin´.

hodnocení

Tím otřesné, myslím např. to, že jsem zakoupil ostružiny před třemi lety na Zahradě Čech. Prodejce je vychválil až do nebe a výsledek. Výhon není delší jak metr, takže udělaná konstrukce je pro ně na ...Krásně sice kvetou, ale místo pořádného plodu se udělají dvě, tři kuličky místo pořádného plodu a nakonec je to nepoživatelné stejně. Vedle ostružiny od kamaráda rostou a plodí jak mají. Třem druhům převislých karafiátů zakoupených v zahradnictví zřejmě zapomněli říct, že jsou převislé, atd.atd. Takže něčí zkušenost z určitou odrůdou dá vodítko. Stejně není záruka, že v zahradnictví koupíte, co chcete.

rostlin*

Aha,no tak to je pech. To Vám prodal nějakou planou ne,podle toho co píšete, *smich* bych to prodejci omlátil o hlavu. Ono se toto hodně stává u překupníků. Všude po Čechách je spousta tzv. "zahradnictví" s masivním sortimentem.Je jasné,že toto vše nemůžou vyprodukovat,takže to samozřejmě překupují. Mnozí nemají ani znalosti k té které rostlině,takže nevědí pořádně co prodávají a nedokáží zákazníkům dát dostatečné info..Mají jen něco naučené,ale zkušenost s rostlinou chybí. Te´d na podzim byste mohl sehnat prostokořenné někde ve školce kde Vám budou garantovat odrůdu.

edyss*
hodnocení

0x

Doporučuji Bulharský rubín, ten je beztrnný a teď v září mi remontuje, pokud neostříháte konce.

maliny

Ostnaté stonky. Tak kdo má pravdu

atlasbotani.eu/...

hodnocení

Co jsem našel, tak bulharský rubín trny má a není remontantní.

edyss*

Máte pravdu, trny má. Ale mám více druhů malin Polka, Polana atd. a ještě nějaké žluté a bral jsem to vzhledem k těmto odrůdám. Jinak Rubín není remontantní, ale v dobrých podmínkách remontuje tzn. rodí ještě na nových výhonech pouze na jeho koncích. Mám to tak každý rok, začíná to v září a končí někdy v říjnu. Pak to ještě letos ty konce s plody ostříhám (hned jak nebudou díky zimě dozrávat) a příští rok rodí normálně na těch nových.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]