Nejste přihlášen/a.
Zdravím, při letošním suchu nám již hodně opadává listí. Přestává mě bavit po troškách každý den hrabat. Taky je problém vybírat listí ze skalniček. Uvažuji o koupi elektrického vysavače listí. Raději menší, lehký, spolehlivý , listí z 8 stromů. Kdo máte zkušenost, podělte se, prosím, o ni. Děkuji.
Děkuji všem za informace.
Zdravím,
zahradní vysavač (elektrický) mám, používám a jsem spokojený, přestože jsem jeho pořízení dlouho považoval za zbytečnost. Koupil jsem ho (obyčejný, neznačkový, dnes už bych hledal jinak a lépe) v roce 2011 na podzim za zcela jiným účelem než na vysávání a foukání na zahradu - měl hlavně posloužit jako odsávací zařízení pro venkovní cirkulárku, protože prach z řezání létající mi do očí při špatném směru větrumi silně vadil. Odsávání vzniklo, účel plní, a tak mne napadlo odzkoušet ten zahradní vysavač i k jeho původnímu účelu. A ono to kupodivu opravdu funguje (jak už sem ale psal výše, na teto účel bych už dnes vybíral jinak a lépe), jen to vyžaduje používat při práci hlavu (je to přesně ten typ práce, kde platí staré vojenské okřídlené "když je blbá hlava, trpí celé tělo", takže když se u toho nemyslí, nadřete se víc než když se uklízí klasicky).
Kde a kdy je vysavač (hlavně tedy funkce foukání) vhodný
- členité plochy - typicky skalky, prostory s keři, místa, kde máte ze zahrady "skladiště" (složený stavební materiál, dřevo apod.) - listí místo pracného vyhrabavání prostě jednouduše vyfouknete (cca 10x rychlejší než klasický postup) na volnou plochu okolo, kde už si pak můžete vybrat, jak s listím dále naložíte (sběr sekačkou, shrabání hráběmi, zametení koštětem atd.)
- dvory s různými zákoutími, dlážděné a betonové dvory - sfouknutím listí třeba někom do kouta či třeba proti plotu na hromadu - pak je opět možnost volby dalšího postupu (úklid klasicky nebo vysátí vysavačem)
Kde a kdy je zbytečné používat foukání (existují rychlejší a efektivnější postupy)
- na trávníku, kde je neposekaná tráva - trávník musí být posečen na krátko - lze to ale zkombinovat, nafoukat na trávník a pak to sekačkou posbírat a zároveň posíct - nevýhoda je že sekačka posbírá, ale listí nerozemele, takže máte hromadu listí jako hrom
- pokud je listí mokré (přilepené) třeba na betonu či dlažbě - to je pak rychlejší ho spláchnout na hromadu hadicí nebo wapkou
Hlavní výhoda vysavače (kromě již výše popsaného foukání) je, že při vysávání listí "rozemele" - z hromady listí velikosti vysypaného trakorového vleku uděláte hromádku na vlek za osobní auto. Pokud tuto drť hodíte na kompost a zasypete třeba posekanou trávou, máte z listí na jaře hlínu (pro ortodoxní zahradníky "zem" - krásnou listovku) neplatí pro listí z dubu, ty mají dobu rozkladu postatně delší).
K čemu ještě vysavač používám - když třeba poseču křoviňákem či strunovkou okolo chodníků, tak rozhozené zbytky trávy na záhonech a či betonu nezametám, ale sfouknu vysavačem na trávník a pak seberu sekačkou.
Na co si je třeba dát pozor při koupi vysavače, je možnost otevření a dobrého čištění drtící komory a také aby drtící mechanismus (vrtulka) byl kovový. Pokud vysavač otevírací komoru nemá jako ten můj (to je právě to že bych dnes už vybíral lépe a jinak), pak nasáté drobné větvičky (u mne typicky větvičky z lísky), které se vzpříčí v komoře, zabrání vysávání a čisitit to je práce pro vraha (já už na to mám udělané spec. kleště - něco jako velkou dlouhou pinzetu, protože jinak se do té sací truby nelze dostat).
Z vlastní zkušenosti mohu říct, že díky vysavači a promyšlenému pracovnímu postupu mám na podzim listí z velmi členitého prostoru s obrovskou lískou a 4 ovocnými stromy nyní běžně kompletně uklizené za jedno odpoledne, kdežto dřív jsem to nejdříve 4 dny pod odpoledních vyhraboval z všech zákoutí a pak jedno odpoledne uklízel na kompost, kde z toho byla vždycky obrovská hromada a nyní je to jen hromádka.
Na nějaký zákoutí a plácky možná dobrý, ale vysávat zahradu s 8 stromy o 1600m čtverečných považuji ze svého hlediska vysavačem za bláznovství. Zahradu o těchto rozměrech mám shrabanou za dvě hodinky a v klídku s kafem za odpoledne. Navíc musí být listí pro vysavač absolutně suché a na podzim to zas tak často nebývá.
Vysavači tohoto typu.
V jednom máte pravdu - ano, vysávat listí z 8 stromů na zahradě o rozloze 1.600m2 je nesmysl.To listí tam totiž není ani vidět.
Pokud ale trváte na tom, že listí musí ze zahrady zmizet, pak záleží na to za
A), jestli vás zahradničení baví a jestli to je zahrada s anglickým trávníkem
nebo
B) která se udržuje jen aby nezarostla
V případě B bych osobně použil rotační sekačku a zahradu s ní projel. Nejdřív bych ale obešel s křoviňákem (se strunovkou - podle podmínek a možností) plot, stromy a pod. kde se sekačka nedostane až na okraje a strunou bych vyházel listí a trávu od překážek na prostředek. Pak bych to projel tou sekačkou s otevřeným zadním výhozem a rozšmelcovanou drť bych nechal ležet jako mulč - do jara by se tento rozpadl a ještě by posloužil jako hnojivo. Za cca 2 hodiny hotovo a bez dřiny.
Pokud platí A), udělal bych to stejně, jen s tím rozdílem, že bych tedy použil na sekačce koš a trávu a listí bych posbíral Celkově při 8 stromech (pokud není zahrada příliš hrbolatá a ve svahu a tráva není vyšší než 20cm) práce na cca 3,5 hodinya zahrada by byla jako vyluxovaný koberec.
Že dokážete shrabat listí (byť jen z 8 stromů) ze zahrady 1.600m2 za 2 hodiny vám ovšem nevěřím ani omylem. Za celé odpoledne (od cca 15 do 21hodin) možná ano, ale to se u toho nezastavíte (myslím tím vyhrabanou zahradu, ne že to tak trochu stáhnu). Vím, že mnozí zahrádkáři jsou masochisti a že to takhle dělají, ale osobně si to neumím představit. Pro sebe hráběmi v nouzi nejvyšší tak kousek (2-3m2) než rozbalovat "vercajk", na "kšeft" už vůbec ne, protože ten čas a tu dřinu by nikdo nezaplatil. Na tohle je mechanizace zrovna tak jako na další práce. Kdysi dávno jsem samozřejmě dělal spoustu věcí ručně a tak mohu porovnat, jak mi to "rychle" šlo tenkrát a jak to vypadalo a jak to vypadá dnes s mechanizací a jak mi to jde rychle. Ano, uznávám, že sem "puntičkář" a práce za mnou musí vypadat.
Pro vaši představu - udržuji 2 pozemky (můžeme to nazvat že pro sebe).
A) cca 350m2, rovný, ale velmi členitý. Klasicky kosou to de facto nejde (aby to k něřemu vypadalo a ne jen "potlučená tráva" - není se jak rozmáchnout. Takže sem začínal elektrickou strunovkou. Posečení trvalo 3dny (tedy přesněji odpoledne) i se shrabáním a uklizením. A protože tady máme vysokou spodní vodu, tráva roste jako zběsilá i teď, když neprší (cca 10cm za týden). Po roce jsem to vylepšil o elektrickou sekačku s košem a se sběrem - už mi to trvalo 2 dny (2 odpoledne - cca 6hodin a to sem se nezastavil). To mi vydrželo 3 roky, pak jsem odmítl tomu věnovat tolik času a koupil motorovou sekačku 46cm šíře záběru. Nyní mi posekání trvá cca 1,5 hodiny i se sběrem, jednou za 14 dnů oběhnu okraje a slepé kouty s křoviňákem "aby to vypadalo" - cca 1hod. Když si na to vezmu el. strunovku, je to víc než na 2 hodiny, protože musím okolo domu přetahovat kabely. No není rozdíl dělat to 3 odpoledne každý týden neb to mít každý týden "zkrámované" za cca 2 hodiny?
B) cca 1.000m2, zahrada ve svahu, nerovná, několik ovocných stromů. Udržuje se jen aby nezarostla - seno nikdo nechce. Začínal jsem to dělat 2x do roka křoviňákem (dohromady cca 14 - 16hodin práce, přesněji spíš neskutečné dřiny), pak se to muselo shrabat na hromadu, kde to shnije - cca 4 hodiny ve 2 lidech. Když sem koupil před 2 roky motorovou rotační sekačku, dělám to s ní. Křoviňákem oběhnu okraje a kouty, pak nastoupí rotačka nastavená výškově na 7cm bez koše, s otevřeným výhozem (posečená tráva se nenechává ležet). Seču to každý měsíc, vždycky 2x rotačkou a při každém druhém sečení to vezmu i tím křoviňákem po krajích. Takže 7x sečení rotačkou po 2 hodinách na jedno sečení (celkem tedy nějakých 14 hodin), mezi to ty kraje - 4x po 1 hodině (celkem tedy 4 hodiny). Dohromady celkem cca 18 hodin práce. Klasicky to vyšlo na cca 24 hodin práce a to na hrabání jsme byli 2. navíc pak ta hromada hnijícího sena. Teď si stačím sám, nejsem udřený, protože za sekačkou jen chodím a ještě zahrada vypadá "k světu" (i dle mého názoru a to je co říct!).
Samozřejmě vám neberu pokud se chcete dřít - mám zahrádkáře v rodině, takže ty zdlouhavé zahrádkářské postupy znám. Pokud se tím někdo baví , nevadí mu, že na tom tráví veškerý volný čas a dře se zcela zbytečně, jeho problém. Ale pokud to sám nezvládá či nemá na to někdo čas, berte v úvahu, že se toho "nutného zla" snaží zbavit co nejjednoušeji a v co nejkratším čase, to ať už z ekonomických důvodů (co dlouho trvá je drahé) a nebo protože na tom nechce trávit mládí. I proto je pro některé lidi ten zahradní vysavač při dobré organizaci práce přínosem - každý nechce trávit volný čas s hráběmi v rukách jako vy.
ronyx. Vy mě chcete rozesmát. 60 let na této zahradě sázím, sklízím, seču, hrabu a nevěříte. A o přínosu tohoto typu vysavače na zahradě 1600 m2 se stromy, třešně, višně , jablka, hrušky budu i nadále pochybovat. Že tam není na podzim žádné listí, tak to musíte myslet opravdu z legrace.
Kdybyste pořádně četl, co jsem psal, pak byste viděl, že o zbytečnosti použití vysavače na té vaší zahradě nepochybuji - ano, tam je zbytečný.
Co se týká toho ostatního - to je přesně to, o čem jsem psal - vás to baví se o tu zahradu starat, takže děláte i věci, které nejsou nezbytně nutné (hrabete listí, přitom z ovocných stromů se opadané listí do jara v trávníku rozloží samo atd.). Sázíte, sklízíte... Připomínáte mi moji maminku, která je taky zahrádkářka tělem i duší, každý den sebere všechno ovoce, co spadne ze stromů (protože shnilé jablko na zemi je problém), vše pečlivě třídí a ukládá a prostě nechápe, že ne každého to ale baví tohle dělat. Že na té zahradě vaší rozlohy se listí z nějakých 8 stromů doslova ztratí myslím zcela vážně - na té zahradě ve svahu, co ji udržuji aby se z toho nebyla džungle (není moje, její údržbu mám výměnou za něco jiného pro mne) už nikdo nehrabe listí, ale ani nesbírá a netrhá ovoce už dobrých 20 let a vidět to není. A poseščenou trávu už taky nikdo 2 roky nehrabe a taky dobré. Předtím jsem to hrabal (seno) a tak vím, že se to prostě za 2 hodiny stihnout pohrabat nedá. Za 2 hodiny nepohrabu od listí na čisto ani tu zahrádku u domu (cca 300m2). Proto ta technika. Navíc mi technika pomáhá i jinak - sekačka rozšmělcuje na obou zahradách veškeré opadané ovoce (nikdo ho netrhá, co kde vyroste, to spadne a shnije, sbírám a vyhazuju do kontejneru jedině velká jablka, co už sekačka nevezme), takže opět ušetřená práce. Jediný problém jsou aktuálně závěje padajících švestek ( z celkem 5 velkých stromů), protože se to po nich klouže a sekačka je nesebere. Každoročně na podzim jen z té malé zahrady vyvážím do kontejneru 7- 10 vrchovatých stavebních koleček jenom jablek a už mne to taky přestalo bavit, takže to řeší sekačka, stejně jako listí (to dávám do hromady zvané kompost - na vyrovnávání terénu je ta hlína dobrá).
Vím, že pro vás jako pro zahrádkáře je to nepochopitelné zrovna tak jako pro mne je nepochopitelné "hrabání se v zahrádce". Protože se péči o zahradu a zahrádku vyhnout nemohu, proto ta technika - když už něco dělám, tak výsledek musí být dokonalý. Jak doma, tak jinde. Doma je to nutnost, proto to musí trvat co nejméně času, pokud je to někde jinde, tak když to někdo zaplatí, tak klidně na přání budu třeba dloubat pampelišky (nebo hrabat to listí hráběmi - to ale naštěstí zatím nikdo nechtěl, všichni jsou rádi za to, že je to levné (a rychlé, protože technika) a dokonalé - lepší než těmi hráběmi).
Mám to doma na půdě. Použil jsem to na zahradě jednou, taky jen asi šest stromů a raději jsem vzal hrábě a shrabal, než se s tím po troškách vysávat. Ale někomu to může vyhovovat se s tím bavit.
Mám pomětně výkonný ale ne zas tak aby to bralo drny , kamínky až kameny, to je pak už zase nanic. Já to přirovnávám asi tak, jako kdybych chtěl hromadu písku přemístit dětskou lopatkou jinam.
Vysajete si i zbytky všelijaké drobné trávy a hlínu, která je na zahradě potřeba jako hnojivo.
To, co píše jofa, mohu jen potvrdit. Pořídili jsme jej, ale skutečně nic moc, neoblíbila jsem si ho, na dvorku listí z viné révy zametu a zahrádku bud pohrabuji nebo při sekání se listí sezbírá do koše na sekačce. Vysavač má plátěný vak, ze kterého se stále práší...nemám ten vysavač ráda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.