Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podpěra pro ostružiny,aby se nevylamovaly

Od: jaraz® odpovědí: 3 změna:

Mám takový problém k řešení týkající se ostružiny.Protože je hodně obsypána plody a ty jsou těžké, dochází ještě před dozráním k vylomení větviček od hlavního výhonu a jejich uschnutí.Myslím si,že by stačilo je podepřít a tím zmírnit tlak na výhon - něco jako vodorovný žebřík. Nejjednoduším řešením by bylo na kovové sloupky nasadit objímku s bočními železy, na koncích natáhnou drát a tak vytvořit podpěru. Navíc by se to dalo po sklizni demontovat a instalovat až za rok. Na vebu jsem našel toto,ale umístění drátu od sloupku by bylo příliž krátké a také s vyšší cenou. Snad se admin nebude zlobit,ale bez toho označení jsem obrázek nenašel

Nejjednoduší by bylo asi vytvarovat pásovinu podle sloupku,ale za kým zajít? Nebo vás napadá jiné řešení?

.Děkuji za nápady

Podpěra pro ostružiny,aby se nevylamovaly

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tři trubky, klidně plastové - vodovodní a dvě svorky nebo poprosit instalatéra o dyfuzní navaření dvou kolínek. Tři desky a 4 hřebíky - svépomocí. Tři 1/2" trubky a u někoho v garáži nechat za cigára svařit. Myslím, že výkresovou dokumentaci s materiálovým rozpisem nebude potřeba ;)

hodnocení

0x
Já mám 30 let konstrukcí z coulových vodovodních trubek, které zbyly po stavbě domu. Dvě svislé zabetonované asi 4 metry od sebe, nahoře asi ve výšce 2,5 m spojené pomocí kolínek vodorovnou trubkou. Každých cca 40-50 cm od země trubky provrtané a vodorovně natáhnuté dráty, ke kterým přivazuji výhony. Nikdy jsem ale nepozoroval vylamování rodících výhonů.

Vytvoření vzdušné stěny a dobré osvětlení od východu po západ má za následek mnoho plodů, také mnoho práce, mnoho flašek se sirupem ve špajzu. Už jsem část ostružin zlikvidoval a nahradil vinnou révou. Žena přidala popínavé růže...
doplněno 07.09.16 14:45: Vypadá to, že máte ty minuloroční výhony - hlavní tahy - vedené vodorovně. Já je vyvazuji svisle. Tohoroční rodivý porost se mi nikdy nevylamoval.
V přírodě také většinou hlavní tahy rostou svisle, rodivé větvičky z nich rostou také "do kopce" a až potom se ohýbají .
Může to ale být i odrůdou.
.
Lépe loňské hlavní tahy vést svisle. Mezi ně vyvazuji letošní nové tahy při křížení volných vodorovných drátů.
Podpěra pro ostružiny,aby se nevylamovaly #2
hodnocení

Tak tady je vidět, jak se vylamují - je to focené po sběru a tyto už nedozrají,přitom by stačilo je jen podepřít.

Jak píše hejkal úroda je obrovská,takže celý rok vnoučata baští bublaninu z ostružin,kterou pro její mírně nakyslou milují.

díky za rady,mám rok na to nějak to vyřešit,

Podpěra pro ostružiny,aby se nevylamovaly #3
Podpěra pro ostružiny,aby se nevylamovaly #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]