Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak správně zastřihnout broskvoň

Od: hejdulka odpovědí: 2 změna:
Dobrý den, můžete mi prosím poradit,jak ssprávně zastřihnout broskvoň na fotkách níže? Broskvoň je mladá, koupená a nasazená vloni na podzim.Letos měla asi 13 plodů. Předem děkuji všem za rady a tipy ;)
Jak správně zastřihnout broskvoň
Jak správně zastřihnout broskvoň #2

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

0x

Popravdě řečeno bych skoro všechno ořezal a začal od začátku. Ovocný strom chci mít až na výjimky tak vysoký, abych ho očesal ze země, max. z nízkých štaflí. Proto chci, aby 3 hlavní větve vyrůstaly co nejníž, takže vyberu 3 letorosty rozprostřené po obvodu a výškově od sebe aspoň 5 cm a ty nechám. Ostatní nepotřebuju, jde to pryč, stejně jako terminál (to, co roste uprostřed nahoru). Ty tři seříznu na vnější pupen a tak, aby byly ve stejné rovině (pak porostou stejně rychle). Broskvoň je plevel, roste jako divá a je potřeba ji pořádně řezat, protože plody rostou jenom na loňských letorostech. A plody bych nechával, až trochu povyroste. Trocha inspirace - podívejte se, jak vypadá normální strom a takový se snažte řezem udržet.

hodnocení

0x

U broskve se tvaruje kotlovitá koruna (tj. taková, které je uprostřed prázdná, bez hlavní větve) - aby tam lépe prostupovalo slunce i vítr (menší šíření houbových chorob, lepší dozrávání plodů) + omezil se růst do výšky. Váš stromek nemá úplně šikovný tvar, ale řezala bych ho asi tak, jak jsem vyznačila na prvním obrázku (počítám tedy, že žádné ze zbývajících větviček nejsou odumřelé - odumírající). Popř. pokud byste chtěli vyšší kmínek, tak potom ořezat jak na druhém obrázku - ale to se mně osobně moc nezamlouvá. Větvičky, které jsem vyznačila žlutě, tam musejí zůstat - doufám, že jsem všechny uviděla správně (!).

Jak správně zastřihnout broskvoň #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]