Zastanu se tazatele - zřejmě pochází z určité oblasti Moravy, kde se pod pojmem "hřiby" nemyslí hřiby jako takové, ale houby obecně. Taky mě jedna známá před časem tímhle pojmenováním drásala nervy .
doplněno 22.08.16 12:20:
Ogar - u nás jsou nejedlé houby "prašivky"
cervicek2008*
ano děkuji za pomoc...opravdu pocházím z Moravy.
ogar
A taky říkáte nejedlým "hřibům" plzaně nebo gemby? U nás se to užívá a přátelé z Čech moc nechápou, proč je les plný hlavně plzaní a houby nikde.
Jedná se o žampion, a podle mne jedlý být nemusí, připadá mi spíše jako pečárka zápašná - a ta je jedovatá. Jednak podle zvlněného klobouku... a pak zkuste do hlavičky rýpnout nehtem - pokud vryp zežloutne jako žloutek, pak do 20 minut zešedne a pak opět zbělá - nejezte to. Dále se můžete orientovat podle vůně - žampion zápašný smrdí po karbolce.
Samohřejmě, že jde o jedné žampiony. Není pisatel z Moravy, tam totiž říkají hřiby všemu, jednou mě nalákali známí na Šumpersko, že tam je plno hřibů, nenašli jsme ani jednoho, jen panské a babky, ale oni byli spokojeni, měli hřiby.
já su z valasska,takze je to hrib! vypadá,ze je ožraný od slimáka nebo veverky,takže je jedlý.
sebod*
štír. To nemyslíš vážně s tím ožráním od slimáka a tím pádem určením jedlosti houby, že ne? Co je pro člověka jedovaté, nemusí vadit slimákovi. Pozor na to!
emilka12*
Je to žampion .U nás toho roste letos hafo.Manža říkal že nejsou dobrý.Nejs
to nejsou hřiby, ale žampiony. Klidně bych je snědla.
sanyo*
Takže alespoň už vím, proč řada prodejců na Aukru a pod. nabízí k prodeji "sadbu" údajných hřibů a pod. Přitom každý znalý ví, že kupci, který toto koupí, žádný hřib nikdy nevyroste, ale na druhou stranu žampion, asi ano, ten má šanci velmi často..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.