Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy sklízet fazole?

Od: marecek® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den všem, prosím o radu.

Letos poprvé experimentuji s fazolemi, ovšem vůbec netuším, kdy bych měla začít sklízet.

Jedná se o fazole pnoucí belmonte,goldmarie a borlotto.

Přikládám foto současné zralosti fazole belmonte.

Kdy sklízet fazole?
Kdy sklízet fazole? #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud chcete na semena, tak až lusky úplně uschnou, takže někdy je to i v říjnu.

veronica
hodnocení

0x

Fazole se sklízí až po úplném uschnutí lusku a po vylouskání se musí skladovat v chladničce, jinak vám je sežere zevnitř zrnokaz.

balzerka

Pokud tam ten zrnokaz je, tak bude fazole žrát i v lednici. Pokud fazole ale pěstujete poprvé, je pravděpodobnější, že zrnokazem ještě nejste promořeni a být tam nemusí.

Zrnokaza jsem v životě na fazolích neměla, asi záleží na tom, kde jsou fazole pěstovány. Ale jednou se mi stalo, že jsem někde na výletě sebrala semena okrasného trvalého hrachoru a za nějaký čas jsem zjistila, že v komoře lezou nějací brouci - no nevěděla jsem odkud a pak jsem jednou viděla, jak se otevřelo semínko toho hrachoru jako soudeček a odtud vylezl černý brouk - bylo to jak z hororu, najednou se odklopilo víčko a kuk, brouci chudáci nevěděli, kam jít... Všechno jsem to vyhodila.

hodnocení

0x

Tyto fazole sklízím právě teď a už asi 14 dní. Ale já je nepěstuji kvůli fazolkám, ale kvůli luskům. letos jsem koupila právě tento druh, protože na obrázku a v popisu je to neprávně uvedeno. Zrovna jsem se před chvílí rozčilovala. tento druh dělá předčasně uvnitř fazolky a to nemá být. Ale letos jsem jiné nesehnala, všude měli jedno a to samé. Tyhle už rozhodně skliďte, pokud je jíte jako já. Tedy překrájené a uvařené v osolené vodě. Já si i je i mrazím na zimu. Nechám přejít minutku varem, pak propláchnu studenou vodou a nechám vystydnout a oschnout na plechu vyloženém utěrkou. Plním do sáčků a mrazím. Já zeleninu miluji a fazolky obzvláště. Ale letos spokoená nejsem, neboť semena neodpovídají faktu. Nejde jenom o tyto. Koupila jsem i jiné a nic není tak jak by mělo být. Já už si tady semena kupovat nebudu, raději to objednám u Číňanů. Letos jsem hodně zklamaná i s obyčejnou mrkví. Je namíchaná s nějakou bílou a žlutou.

hodnocení

0x

Fazole se sklízí,až když jsou úplně suché.Listy uschlé a žluté.Cca koncem září(záleží na době výsevu).Pak je vyloupu,nechávám cca dva tři dny na plechu a pak je dávám do sklenice ( okurkáče).Ještě se mi nestalo,aby zplesnivěly,nebo byly něčím napadeny :)

Wamp, ale fazolí existuje spousta druhů a některé se pro semena nepěstují. Já mám také ty popínavé, každý rok jsem pěstovala takové široké a dlouhé kolem třiceti centimetrů. velmi křehké a bez vláken. Skoro netvořily semena. Letos jsem je vůbec nesehnala a tak mám ty co jsou tady na fotce. Jsem zklamaná. A pozor, semena fazolí se nesmí ani ochutnat syrová, jsou jedovatá, musí se vařit. Já blbec jsem je snědla a bylo mi zle. A než jsem přišla na to, že to je od těch semen-fazolek, tak už jsem si myslela že jsem něčím záhadným onemocněla a že už brzy umřůů...*plac*

doplněno 21.08.16 19:39:

Právě jsem si přinesla večeři ze zahrady a jsou to ty fazolky. Také mám ty placaté žluté, jsou dobré, ale těm zeleným které jsem letos nesehnala se nevyrovnají.

Kdy sklízet fazole? #3
hodnocení

No to mě podrž, pěkná dobrota, takže pokud jsem to dobře pochopila, dají se jíst celé lusky dokud fazole uvnitř nejsou dozralé? A jak se připravují a jak se tedy neotrávit? *sok*

Já ty dlouhé co jsou na fotce nakrájím a vařím v osolené a okmínované vodě, dám třeba i celerovou nať pro vůni, nebo libeček. Vařím mírně, ne prudce asi 12 minut. prostě průběžně jednu vytáhnu a ochutnám, jestli je uvařená. nesmí být rozvařené, musí jemně chroupat. Také je někdy dávám na páru, tam je to o minutku dvě delší. Ale dělám to samé, prostě ochutnám. A pak je jím jako přílohu třeba k masu s omáčkou, nebo za studena smíchané s čerstvou okurkou a rajčatama nakrájenýma, opeřím, osolím, a dám trochu domácí majonézy a zamíchám. Posypu třeba pažitkou, nebo petrželkou, prostě co mám po ruce. Jo a také trochu nakrájené cibule. Pokusím se poslat fotku co jsem z těch fazolí jedla měla včera večer k večeři. Je tam kuřecí maso v omáčce a jednoduše jsem to promíchala. Byla to dobrůtka. Fotka je blbá, byla už tma. :-D

doplněno 22.08.16 10:13:

Já prostě zeleninová jídla miluji, protože se po nich vůbec netloustne a bude to dobré i pro zdraví, protože jsem až na to "stáří" zdravá a v kondici. Nejím k tomu žádný chleba, ani pečivo, ani jiné přílohy a úplně to stačí. Do toho salátu si třeba uvařím vajíčko a nakrájím do něho. Chleba jím pouze ráno a pak už ne. Ale nikdy jsem neměla problém s nějakou nadváhou, nebo s ranním vyprazdňováním. Všechno je pravidelné jako hodiny. ;) Ono opravdu záleží na tom, čím své tělo živíme. Proto pěstuji na zahrádce co se dá a mrazím, nebo konzervuji, abych měla na zimu zeleninu. V obchodech kupuji opravdu málokdy.

Kdy sklízet fazole? #4
hodnocení

Moc děkuji za rady a tip na recept, takže některé lusky sním dle vašeho návodu a některé nechám dozrát, jsem pěstitel začátečník s vařením problém nemám, takže už se těším. Jinak s Vámi souhlasím v tom, že Vaše stravování je určitě zdraví prospěšné. Jsem na tom podobně, zeleninu bych mohla stále, ale umím i hřešit nějakou tou omáčkou a knedlíkem.*hi*

Jo a foto je vydařené a jídlo vypadá lákavě !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]