Nejste přihlášen/a.
Na zimolez jsem zcela zapomněla a vzala jsem si do hlavy, že k obloukové brance pořídím trubač, avšak nyní váhám a zvažuji i zimolez, mám dojem, že mi kvetl celé léto, no a ted nevím. Z druhé strany branky mám pnoucí růži, ta však kvete jenom na jaře. Zahrádka je malá, všechno tam mít nemohu, škoda.Co mi radíte rádcové? ono je krásné oboje.
Můžete zasadit z každé strany 2různé klematisy, aby jeden kvetl na jaře a druhý pžes létro, nebo ten zimolez,ale je jich hodně druhů, hodně+ jich má krásné květy, ale jen některé voní a z nich jen některé velmi intenzivně. Na chalupě jsem ho měla a dělala s ním i různ= experimenty, např jsem snadno vypěstovala stromek spletením několika lián, s počáteční oporou a převislou bohatou korunu jsem zastřihávala do potřebné délky. Bylo to efektní. Na oblouk by taky šla, ale byla by dost neposlušná, neučesaná, musela byste sem tam něco ustřihnout, nebo přivázat. Mám na jednom oblouku akébii, vypadá úžasně, je to ozdoba sama o sobě pouhým listem,kvete zajímavými střapci vánovofialových květů, průměr as 2 cm, které jsou sice hezké, ale při té barvě nejsou moc vidět. Vyrostou z nich asi 4cm široké lusky, dlouhé cca 15 cm, které rostou většinou po třech spojené a jsou plné semen, dokonce jedlé, vyjma semen. Přisadila jsem k ní divoký plamének, který kvete až do podzimu, pne se po té akébii a vypadá to dobře a velice přírodně. Wistárii bych na oblouk nedávala, opravdu je těžká a dost divoká. Květy jsou krátkodobé. Pak mám a zbožňuju Podražec, má opravdu velké srdcové listy, květy nenápadné fialovo hnědé fajfky, ale je velmi vzrůstný, musela byste ho zastřihávat. Pak už mně napadá jen do něčeho zeleného, z toho, co jsem uvedla, zasadit třeba nvytrvalý hrachor, ten kvete až do zámrazu, sám se pne, mám nádhernou nkřiklavš růžovou, sytou barvu, to by vypadalo moc dobře. Otec má na oblouku obyč. loubinec a taky je to nádherný. Břečťan může růst i na slunci, jako mně, na jižní straně, ale záleží prý na druhu. Mám zelený, nikoliv zlatý, a jak frčí! Rdest je taky pnoucí, ale hodně hmoty, ten by na oblouk nebyl vhodný. Ten jsem mrskla přes vysokou zídku, jinak se vyšplhá do 8mi m. Trubač mám malý, ale sousedi ho mají už rozrostlá a krásně kvete, obzvláště ten velkokvětý. Oranžový je nejodolnější.
Nestačila jsem opravit pravopis. chyby.
blesíku, přestala jsem to řešit a na dovolené zašla do našeho oblíbeného zahradnictví ve Františkově. Měli pouze jeden poslední trubač a je oranžový, už pěkně trůní u nás na zahrádce a příští rok si přece jenom ještě pořídím i zimolez,děkuji moc za všechny rady
Zimolez se velmi snadno množí, jestli ho mají někde u sousedů, řekněte si o kousek větvičky. Stačí zapíchnout do země. Je jich hodně druhů, ale některé opravdu mají velké květy a kvetou celé léto.
annoo děkuji, mívala jsem červenorůžový a kvetl celé léto jako blázen, poptám se kamarádek, sousedi nemají
Dobrý den, ta branka je asi hodně široká, když Vám a ani příchozím nevadí pnoucí růže a její trny. Osázení pnoucí rostlinou z druhé strany branky průchozí otvor ještě zmenší. Trubač je krásný, ale když opadá, tak dlouho vypadá jako suchý (a není to zrovna hezké). Také vyhání dlouhé odnože a květy po opadu "sviní". Dle mého názoru na trubač je třeba prostor. Já preferuji na popínání břečťan. Roste rychle a všude, je hustý, je zelený celý rok, střihat ho můžete kdykoliv a také kvete (zvláštně). Ovšem, i břečťan "sviní"(ale, to bude dělat každá rostlina). Zdravím!
Aha, takže falešná branka, resp. oblouk. Já mám břečťan i na sluníčku a je mu to fuk. Trubač mám také, ale kvete až od srpna a už nyní květy částečně opadávají. A od podzimu do pozdního jara je to suchý keř bez života. Než trubač, tak snad raději toto viz odkaz.
bene děkuji, ta branka je velká, ale jen to tak nazývám, nikam se pod ní neprochází, naopak ještě pod ní uprostřed je drátěná věžička a na ní klématis. Chci, aby tam stále něco kvetlo až do podzimu, takže se stále rozhoduji, břečťan mám ráda, ale hodí se do stínu.
Tak já jsem zimolez úplně zlikvidovala, protože měl takové prťavé oranžové květy. A právě jsem si místo něho dala trubače oranžového. Ještě pořád kvete a mně se teda moc líbí, protože jsou květy velké a krásné. Nějaký velký svinčík z něho nemám. Na zimu samozřejmě opadá, ale to mi vůbec nevadí.
tak já uvidím, jestli ho budou mít, tak si sazenici koupím, byla to má původní myšlenka už před časem, ještě se poptám, jestli ho někdo ze známých nemá na zahradě, děkuji všem za rady
Jestli je to větší brána a je tam aspoň půl dne slunka, možná by se tam hodila Vistárie. Kvete nádherně, rychle se rozrůstá.
Balzerko děkuji, moje brána je sice taková větší, ale ze slabých trubek a Vistátii by neudržela, znám ji a obdivuji ji všude, ale potřebje hodn masivní oporu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.