Nejste přihlášen/a.
Zdravím, bohužel mi už několik let otravuje růže černá skvrnitost, rozlezla se úplně po všech, i na opačné straně zahrady, buď někvetou vůbec nebo jen chviličku a postižené listy úplně opadávají, některé růže mám už holé.Rozhodla jsem se že je nahradím jinýma trvalkama,máte prosím typ na hezké vyšší trvalky, přípaně dřeviny které dlouho kvetou, jsou odolné a vypadají pěkně v řadě vedle sebe? Echinaceu, pivoňku a denivky mám, děkuji za typy
již dlouho mi krásně kvetou vysoké Floxy, mám tedy jenom dvě barvy, ale ještě pokvetou určitě v září. Pivoňky a denivky kvetou jen krátce, proto mezi ně vysazuji letničky a to ZINIE /Ostálky/, jsou vysoké a mají krásné květy. Nyní jsem dostala semínky Lupiny /Vlčí bob/, zkusím vysít, ale celé léto určitě nepokvete.Ještě velké bílé zahradbní kopretiny kvetou docela dlouho.
Děkuji, s těmi ostálkami máte pravdu,ty jsou opravdu nádherné,kopretiny jsem ještě neměla, ráda vyzkouším.
Mi se kopratiny ztratily po dvou létech
Já bych tam dala panašovanou Svídu je to krásný keř ozdobou jsou listy,Mám jeden,ale ještě si dokoupím ..oplatíse a není drahý
Nebo i Hortenzii Latnatou není kulatá ,ale jsou to nádherné květy tvarově jako pytamidy veliké a postupem kéta červenají.Pouze se na jaře zkrátí ,,ještě Ibišek americký velkokvětý má květy velké jako velké talíře,,,,nádhera
Růže jsem vždy 3x ročně stříkala proti skvrnitosti a byly krásné až do pozdního podzimu , kvetly celé léto. Musí se stříkat už preventivně a nečekat až to vypukne.A hlavně stříhat hned odkvetlé ,tím se podpoří násada nových poupat a kvetou nepřetžitě Růže ničím nenahradíš ta krása se snad ani nedá nahradit ...viz fotky- můe něco tu krásu nahdit
osvědčil se postřik přípravkem Baycor 25 WP... je dobré si o těch nemocech něco přečíst ařídit se tím pak jsou růže překrásné - navíc dneska už se prodávají druhy které jsou odolné a nepodléhají hodně nemocem -já tedy takové neměla nikdy - tohle jsou staré druhy a keře staré i 20 let- nikdy se nestalo, že bych musela růži vykopat nebo prostě vyhodit. Jakmile jí něco bylo, ostříhala jsem ji a stříkala - vyrostla zase pěkná .
Patrikusi, ještě si Vám dovolím doporučit růži "Fairy", která kvete neúnavně drobnými růžovými květy a docela určitě je velmi odolná. O ostatní se občas ta černá skvrnitost pokouší, ale o Fairy nikdy a to na svém místě roste už taky řadu let.
Velmi se přimlouvám za vysoké floxy, rostou samy, škůdci netrpí. Několik trsů v řadě vedle sebe vypadá pěkně, brzy na jaře se zazelenají a postupně jejich vysoké stonky se svěžími lístky tvoří velké a husté trsy. Nejlépe kvetou a nádherně voní ty bílé, proto je mám ze zahradních květin nejraději. Vydrží dlouho, ne na plném slunci a i po odkvětu až do podzimu vlastně nevyžadují žádné ošetření. Jen na podzim zkrátit a na jaře odstranit loňské stonky.
tiffany vysoké floxy jsou moje láska, nevím, čím mne tolik okouzlily, snad ta vůně, když se léto chylí ke konci, dělají mi na zahrádnce radost.
Maky, přesně tak, ta vůně... a taky mi připadají tak trochu "babiččiny", z takové té staré zahrádky pod okny chalupy, kde rostlo vše potřebné do kuchyně a taky v rozích nebo podle dřevěného plotu ty floxy . Staré časy, těžká práce, zahrádka hlavně užitková, ale pár květů nechybělo... prostě babičky vždy myslely na všechno
.
Souhlasím s hahanaj, růže jsou královny mezi květinami .Pokud zasáhnete hned, jak se skvrnitost objeví. nemusí být v takovém rozsahu jak popisujete Pokud jste nucena rostlinu téměř zlikvidovat, a zbude vám jen holý keřík bez listů, nevzdávejte to, stále se ještě dá zachránit, počkejte do jara, jestli obrazí.Růže zásadně nezalévejte večer,ale ráno.Odstraňujte napadené listy včetně i těch, co spadnou na zem a palte je. V každém případě je ale potřeba ošetřit je tak, jak píše doporučuje hahanaj..Existují přece růže, které jsou proti skvrnitosti odolné, takže je můžete za tyto odrůdy zaměnit.Holt růže jsou růže
Tak já mám ráda a také pěstuju růže i floxy. Není pravda, že floxy netrpí chorobami, pravidelně se mi na nich objevuje, na listech
i mezi květy, bílá plíseň. Budu muset také začít s nějakým postřikem, zatím navím čím.
Mně se taky na floxech každoročně koncem července objeví bílý povlak připomínající plíseň, a do půlky srpna je po nich. Letos jsem první napadené listy odnesla odborníkovi a ten to identifikoval jako padlí. Doporučil postřik Kumulus. Zatím to vypadá, že zabral.
rybano, když už je řeč o plísních, u nás floxy plísní netrpí,ale v mísách na dvorku vždy koncem léta mají plíseń nízké afrikány, už to pomalu začíná, opravdu nevím proč...taková odolná květinka. Kdyby někdo měl radu, potěšilo by mě to, díky.
Děkuji za odpovědi, fotky růží úžasné, taky bych chtěla takové. Zkusím tedy na podzim růže přesadit dále od sebe, zkrátit, ale opět nevím čím je postříkat. V zahradnictví mi nebyli schopni poradit, v Obi jsem na skvrnitost nic nenašla, a Baycor už se prý nevyrábí.Ještě mě napadla Flora Olomouc Nechápu kde dělám chybu když je mám od různých prodejců, dokonce i z růžové školky
tak si kupte zafido-eshop.cz/...
a jakmile se začne skvnitost objevovat hned musíte listy odstranit- ale postřiky a stříhání tomu zabrání
Zdravím. Milá patrikus@, na vaši otázku je jediná odpověď - " růže ničím nenahradíš". Snad je nemáte pod jabloněmi, tam se jim nebude dařit, obě dřeviny jsou ze stejné čeledi. Černá skvrnitost je zákeřný protivník, ale lze s ní vítězně zabojovat. Nejdříve je potřeba posílit obranyschopnost. Růže obecně nesnášejí chlór. Proto nikdy nezalévát kohoutkovou vodou, není-li dešťová, napustit, nechat přes noc chlór vyprchat a ráno zalít (zároveň voda není ledová, ale odražená) klidně 2-3 konve k 1 keři, ale tak 1x za 2 týdny v největším suchu, nikdy ob den a málo, a to do důklu ke kořenům, ne na listy. Přestat hnojit chemicky; chemické hnojivo se může v půdě "nahromadit", nebo jeho některá složka a těžko poznáte, co se v zemi děje a jak to působí na růži. Každopádně po několikaletém chemickém hnojení je zasolená zem a růži se přestává dařit. (Spíš snese málo výživy než přehnojení některou složkou). Navíc, v návodu je dávkování, ne které růži prospívá, ale které ještě snese, aby vám nezašla okamžitě po použití. (Výrobce potřebuje, abyste kupovala a hnojila jak divá, ne aby vám růže prospívaly, ale aby on měl odbyt). Pozor - ve veřejných a výstavních rozáriích, kde hnojí chemicky, se zem po několika letech mění! Hnojit kompostem a 2 týdny zkvašenou jíchou z kopřiv (ředěnou) a na konci sezony hořkou solí. A pak jsou tu mšice - napadají konce výhonků a poupata. Po napadení je růže hodně oslabená. Zahradníci v zahradě anglické královny dle dostupných dokumentů používají jako postřik pouze týden starou jíchu z kopřiv. 3 dny je cítit, pak může přijít společnost. A také nemít růže hustě = prostříhat větve tak, aby mezi ně šlo sluníčko. A pokud vám nenápadně vzrostl strom, který začal růžím stínit po většinu dne, ořezat mu některé větve, aby stínil jen přes poledne. Též se doporučuje nasázet mezi růže česnek, ale to nemám vyzkoušené. A pokud výše uvedené nestačí, osvědčil se v růžařských školkách: postřik z mýdla (chrání proti padlí a černé skvrnitosti především růže) => 250g mazlavého mýdla řádně rozpustit v 10 l horké vody, nechat vychladnout a postřikovat neředěným roztokem. A jako poslední chemie: Proti černé skvrnitosti růží - přípravky: Baycor 25 WP, Discus, Syllit 65 WP, Syllit 400 SC nebo Dithane DG Neotec. Mrkněte ještě sem: zkraceno.cz/... Určitě si růže zachráníte. Věřím tomu. Ida
Já královny nemusím, ale doporučila bych hortenzii velkokvětou. Než začne kvést, můžete před nědát buď letničky, nebo trvalky, které kvetou dříve a než pokvetou hortenzie, už je odstřihnete. Je spousta krásných a nenáročných druhů. Mám ráda hezké květiny, ale nenáročné na údržbu.Chystám se zlikvidovat i oblouk pnoucích růžiček, taky pro pracnou údržbu. Mám hojně osázenou velkou okrasnou zahradu, to bych se z té práce brzy zbláznila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.