Nejste přihlášen/a.
Zdravím,,máte někdo s Aronií zkušenost?Co z ní děláte,?
Roky dělám marmeládu, je vynikající. S tímto mám nejlepší zkušenost, je lepší než černý rybíz např. V parním hrnci propařit na šťávu, event. rozvařit a na mlýnku pomlet. Získanou šťávu dodělat v kastrolu jako každou marmeládu. Dělávám s Gelfixem, cukr a trochu kys. citronové.
Odšťavnit bez rozvaření /alespoň trochu/ jde těžko, má docela tuhou slupku.
Ještě někdy zavařuji jako kompot do malých skleniček, nebo v kombinaci s jiným ovocem.
Ovoce je docela zvláštní, každému nechutná.
Chutnala jsem od známých i likér, bylo to dobré, ale nikdy jsem nezkoušela. Na likéry u nás doma nikdo není.
Rizmixovat jde, ale nejdříve bych povařila. Má docela tuhou slupku, ať se z plodu dostane co nejvíce šťávy a masy. Možná také přecedit /pasírovat/. Nám vadí i drobná semínka, pasíruji i maliny, ostružiny např.
To už záleží na Vás.
Jistě se dá udělat i pro dia s tím, jak jste zvyklí.
Ted jsem ji dovarila Na svickovou je super. Asi pul mensi igelitky jsem mela (ta co davaji napr v tescu). Oprat, prebrat. 300ml vody, 1dcl cervenho vina, 250g cukru (to davam odhadem), svarit, pridat aronie, povarit cca 3min, ony prasknou a pusti stavu. Scedit, naplnit sklenicky aroniemi, asi 3/4 sklenicky, doplnit nalevem a steriluji cca 10-15min. Otocit dnem vzhuru a hotovo. Sklenicky davam od presnidavek.
A co tahle "šťávička":
LIKÉR Z ČERNÉHO BEZU
1l šťávy z aronie,
0,5 l rumu
0,5 litru vody
0,5 kg cukru
1 skořice
4 hřebíčky
badyán
½ lžičky kyseliny citronové
2kl kávy(možno i instantní)
Postup:
vodu a koření vaříme 30 minut, přecedíme, přidáme šťávu z Aronie, přecedíme přes jemné síto, přidáme cukr a vše provaříme až do jeho rozpuštění. Necháme vychladnout, přilijeme rum a přidáme kyselinu citronovou.
Plníme do lahví. Necháme odležet, čím déle, tím lépe.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.