Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zpracování Aronie

Od: zavinac® odpovědí: 11 změna:

Zdravím,,máte někdo s Aronií zkušenost?Co z ní děláte,?

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

72mona3*
hodnocení

0x
Všichni okolo jí nechávají růst bez jakékoliv péče.
Já ji mám druhým rokem - na kmínku - a protože ji mám jako součást (téměř)okrasné zahrady, trochu jsem letos zkracovala. Myslím, že zvláštní péči nepotřebuje. Je nenáročná. ;) M.
doplněno 13.08.16 14:25: Pardon, nějak jsem se překoukla "hi"
hodnocení

Mi nejde o péči,,ale o zpracování,,a jak

aronie

Je toho tady mraky

poradte.cz/...


doplněno 13.08.16 11:51:

Nejlepší je víno podle receptu trnky, nebo jeřabina

vino.kvalitne.cz/...

 

hodnocení

0x
avatar minda

já z ní vařila šťávu, fakt výborná... prý je dobrý i kompot, ten jsem nezkoušela - plody aronie jsou moc zdravé, mají spoustu vit.C

 

fialka*
hodnocení

0x

Roky dělám marmeládu, je vynikající. S tímto mám nejlepší zkušenost, je lepší než černý rybíz např. V parním hrnci propařit na šťávu, event. rozvařit a na mlýnku pomlet. Získanou šťávu dodělat v kastrolu jako každou marmeládu. Dělávám s Gelfixem, cukr a trochu kys. citronové.

Odšťavnit bez rozvaření /alespoň trochu/ jde těžko, má docela tuhou slupku.

Ještě někdy zavařuji jako kompot do malých skleniček, nebo v kombinaci s jiným ovocem.

Ovoce je docela zvláštní, každému nechutná.

Chutnala jsem od známých i likér, bylo to dobré, ale nikdy jsem nezkoušela. Na likéry u nás doma nikdo není.

hodnocení

,,Mohu ji rozmixovat a pak udělat džem?

fialka*

Rizmixovat jde, ale nejdříve bych povařila. Má docela tuhou slupku, ať se z plodu dostane co nejvíce šťávy a masy. Možná také přecedit /pasírovat/. Nám vadí i drobná semínka, pasíruji i maliny, ostružiny např.

To už záleží na Vás.

Jistě se dá udělat i pro dia s tím, jak jste zvyklí.

Takhle jednoduše bych to nedělal. Bude tam hodně semínek a hrubého, co bude kazit chuť. Lépe odstavnit a pak ze šťávy udělat marmeládu.
Když se to pomixuje s cukrem, nechá den stát, půjde to hezky vymackat.
doplněno 15.08.16 20:35: No, tak hurá do toho. Co se může stát? ;)
hodnocení

já to musím dělat s diaželírovacím cukrem,,dělala jsem z rybízu a pecky tam ani necítím

 

monika123*
hodnocení

0x

Ted jsem ji dovarila :) Na svickovou je super. Asi pul mensi igelitky jsem mela (ta co davaji napr v tescu). Oprat, prebrat. 300ml vody, 1dcl cervenho vina, 250g cukru (to davam odhadem), svarit, pridat aronie, povarit cca 3min, ony prasknou a pusti stavu. Scedit, naplnit sklenicky aroniemi, asi 3/4 sklenicky, doplnit nalevem a steriluji cca 10-15min. Otocit dnem vzhuru a hotovo. Sklenicky davam od presnidavek.

 

nikdo*
hodnocení

0x

A co tahle "šťávička":

LIKÉR Z ČERNÉHO BEZU
1l šťávy z aronie,
0,5 l rumu
0,5 litru vody
0,5 kg cukru
1 skořice
4 hřebíčky
badyán
½ lžičky kyseliny citronové
2kl kávy(možno i instantní)
Postup:
vodu a koření vaříme 30 minut, přecedíme, přidáme šťávu z Aronie, přecedíme přes jemné síto, přidáme cukr a vše provaříme až do jeho rozpuštění. Necháme vychladnout, přilijeme rum a přidáme kyselinu citronovou.
Plníme do lahví. Necháme odležet, čím déle, tím lépe.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]