Nejste přihlášen/a.
Jak nejlepe skladovat česnek...loni mi splesnivěl volně pověšeny...dostal jsem radu oloupat na dno sklenice vrstvu solli asi 5 cm zavičkovat Ma stimto spusobem někdo skušenosti
Vypěstujeme každý rok min. 400 paliček česneku, teď právě je ten letošní svázaný do kytic a visí pod altánem. Semtam paličku vezmeme a oloupáme, ale ještě jsou stroužky "mokré". Až pořádně uschne, asi za 2-3 týdny, přeberu vhodné stroužky na příští sadbu, něco dokoupím značkového, zbytek uskladním: do PVC kbelíků postavím česnek nahusto tak, aby paličky byly nahoře, uschlá nať dole v kbelíku BEZ VODY, BEZ SOLI. Kbelíky máme postavené ve skladišti, kde je okno, normální teplota - tam vydrží do další sklizně (poslední ze sezóny 2015 jsme dobrali asi před dvěma týdny). Vůbec neklíčil, byl stále pevný a dobrý. Fór je prý v tom, že česnek se musí sázet "směrem vzhůru", jinak neroste. A v tom kbelíku jsou všechny stroužky obráceně, tedy směřují dolů.
Já česnek zásadně už léta zpracovávám v té trojkombinaci šlehač, ponorný mixér a mixér a drtič v nádobce - takže v té nádobce mi to nadrtí česnek , je to lepší než umlít a rozmíchám to se solí v poměru 75% česnek a 25 % soli a používám to celou zimu, za prvé to má míň soli než kupovaná směs a zua druhé celé stroužky uložené v soli zežloutnout a stejně se časem zkazí.
Táta s maminkou, natřený česnek se solí, skladovali ve skleničkách a já jsem vždycky skleničku dostala. Česnek v té soli zezelenal a velmi silně voněl, čpěl. Neměla jsem to ráda. Přišlo mi lepší, na pastu namixovaný s olejem. V tom oleji nečpí. Voní.
Chlamaku, píšu že česnek byl se solí natřený. Vy ho skladujete celé, vyloupané stroužky. To je zase něco jiného. Nezměknul?
My nakladame cesnek jenom do soli a nikdy nezezelenal. A to ho mam doma pri normalni pokojove teplote. Tento na obrazku je dva roky stary, sul chytne uzasnou cesnekovou chut kterou pak pouzivam pri peceni domaciho chleba. Kminovy chlebik je pri pouziti teto sili vytecny ...
Cesnek chutna skvele a sul take. Mimochodem - nakladam nas cesky palicak koupeny na trzich s cesnekem. Nikdy ne chcemicky cesnek z obchodu
Vrstva soli, pak vrstva cesneku, zakryju zas soli atd atd... az do naplneni sklenice
Chlamák, ale to je spousta soli a navíc má ten česnek hnědou barvu. Už určitě nemůže chutnat jako čerstvý a pak, s takovým množstvím soli to je skoro k nepotřebě, protože bych jídlo měla hodně slané. Možná to čpí po česneku, ale určitě nevoní. Ale věřím, že ta sůl má chuť po česneku, protože veškeré aroma do sebe vtáhne. Takže jako výroba česnekové soli je to určitě dobrý nápad.
Jinak doporučuji tazatelce, aby se podívala zde do archivu, tenhle dotaz tady byl už několikrát položen a mockrát se na něj odpovídalo. Já sama jsem odpovídala několikrát a popisovala svou metodu. Vyzkoušela jsem jich několik a nejlepší byla to zmrazování. Rozmixovat s trochou soli, na jedno kilo vyloupaných stroužků stačí rovná polévková lžíce soli. Směs dám do mikroténového sáčku, uzavřu a směs dlaní rozplácnu na placku asi dva centimetry vysokou, dám do mrazáku a pak podle potřeby odlamuji kousky. Dříve jsem se s tím patlala přesně podle videa, ze kterého jsem to okoukala a mrazila rozestřené na hlubokém plechu a pak krájela na kostičky a ty pak sesypávala do pytlíků a tak jsem se s tím patlala tři dny. Až mne napadlo to dát rovnou do toho pytlíku a rozplácnout na tu placku. Výsledek je naprosto stejný, jenom je to bez práce. Česnek voní, není přesolený a nemění barvu. Posílám foto česneku co jsem mrazila loni a ještě jsem našla v mrazáku zapomenuté kostičky. Dělala jsem to nadvakrát, tohle je z první várky, pak už jsem to rozplacávala tou rukou a ten už je spotřebovaný. Letos se ho takto chystám uděla minimálně pět kilo, protože česnek miluji a s výsledkem jsem byla nesmírně spokojená.
suzymon. Minulý rok jsem pođle Vás zamrazil namletý česnek.Ještě dnes chutná jako čerstvý.Jen je trochu je cítit od něj mražák. Děkuji.
Mockrát děkuji zolik a jsem moc ráda, že jste spokojený. Já mám také ještě z loňska a je pořád výborný. Podle mne to je ten nejlepší způsob jak dlouhodobě uskladnit česnek bez velkého rozdílu v chuti. Všechny ostatní metody co tady jsou popsané jsem také vyzkoušela, ale tenhle vyhrál a už to jinak nedělám. Ono je něco jiného uskladnit pár stroužků na pár dní, ale na celou zimní sezonu je to jiná debata. A také asi záleží na náročnosti toho kuchaře, někomu stačí málo, někomu ne. Patřím určitě do druhé kategorie. A pak, já jsem to nevymyslela, našla jsem tuto metodu na internetu v cizích videích. Už si ani nevzpomenu ze které země to bylo. Ale to je nakonec fuk, důležité je, že to funguje. Já ty pytlíky ještě balím do zvláštní igelitové tašky a tu pořádně uzavřu. Poradila jsem to sousedce, také to dávala do soli, ale nakonec to loni udělala jako já a také je moc spokojená. Už si se mnou domlouvala, že zase přijde abych jí česnek namlela na robotu, ona ho nemá. Tak ještě jednou díky. Vždycky mne potěší, že se někdo ozve a je spokojený s radou.
Našel jsem v jedné poradně:
Neubráním se přispět.
1) Zelenání je přirozená vlastnost česneku, kdy za určitých podmínek spolu reagují určité aminokyseliny v něm obsažené a vytvářejí pyroly (shluky oxidu dusíku)
2) Je to naprosto neškodná záležitost a je naprosto bezpečné takový česnek konzumovat
3) Ačkoliv nejsem zastánce dovážených potravin tak míra zezelenání je přímo úměrná síle daného česneku, pokud česnek zůstává bledý pak je velmi slabý.
4) Pár rad jak zachovat česnek bílý:
a) Po nakrájení udržujte česnek v chladu, nebo jej okamžitě tepleně zpracujte
b) Krájejte cibuli a česnek zvlášť aby se jejich silice nesetkali
c) Pokud přidávate nějakou kyselinu (např. citron) udělejte tak, až bude česnek "uvařený"
babkazov: A jo, zas jsem to zcela nepochopil ...
Zmekne, trochu ano... Je ale vskutku skvely.
Chlamaku, víte proč jste nepochopil? Protože jste kliknul při odpovdi na mě. A já odpověděla vám. Kdybyste kliknul a odpověděl tazatelce, já bych na vás nereagovala. A vaši metodu bych nijak nekomentovala nebo vám odporovala. To vůbec. Hezký víkend z Ostravy přeju
Nezkazí, jak jsem psala 3/4 česneku a 1/4 soli. A je to v lednici. To jak je na té fotce, tak to je samá sůl, to se dá použít tak max. trochu na maso.
Já se podle této rady zařídila a mohu jen doporučit. Asi to není na skladování roční úrody, ale já kupuji jen pár paliček. Na dno sklenice ( zavařovací ) jsem dal 1 cm soli, na to jsem vyloupala stroužky ze dvou paliček, zůstaly jen v nejspodnější nafialovělé bláně. Zavřela, dala do lednice a česnek je pořád pěkný
Mixuji ponorákem a skladuji ve skleničce, česnek v oleji, už několik let. Teprve teď mi došlo, že je to vlastně pesto. Česnekové pesto.
Suzy, to je naprostá pravda, co píšeš. Není nad čerstvý. A to pesto je z olivového oleje. Ale na mražáku, to musí být všecičko, včetně ovocných knedlíků, úplně česnekové. Měla jsem v krabičkách houby a ještě jsem je všechny naskládala do větší krabice a v ní si svobodně voněly. Kdo ví, jak by to dopadlo, udělat to všechno jak radíš, ale dát do sklenioce a vždycky si jen trochu uškrabat. Prozatím se mi dařilo kupovat čerstvý, ale je dobře mít doma po ruce, když příjde výpadek. Česnek já můžu!
Babko, ani to nemusí být špatné, ale jak říkáš, je to pesto a už je tam i chuť toho oleje. Kdežto ta metoda kterou uvádím, je taková, že ten česnek má chuť jako kdybys ho právě utřela se solí. Trochu se sice jeho chuť zmírní ale oproti ostatním metodám pořád vyhrává. Jenom ho dávám o trochu víc. A nakonec žádná metoda na světě nenahradí právě utřený, dobrý a čerstvý česnek. A i když se uskladní paličky, což jsem také vyzkoušela, protože mám pěkný sklep, tak už po čase chutná trochu jinak. Není nad čerstvě sklizený česnek který má silnou chuť a chřupe a není v něm ještě vytvořen ten vnitřní klíček. A tomu se u česneku skladovaného v paličkách nezabrání.
Já teda nic moc necítím, ale já mám pulťák, ten je prostorný a knedlíky nedělám, protože je nejím. Ale zato peču a když to nesním tak také dám do mražáku a načichlé to není. Ono to je cítit jenom když se to tam dá čerstvé zamrazit, tak to ano, ale pak už ne. A já dělám pastu ze třech až čtyř kil česneku, to bych měla mražák plný sklenic. Ale zkus to Ty, možná ho tolik neděláš. On se ani nemusí nijak klopotně škrabat, protože ta sůl v něm mu nedovolí zmrznout na kost. Je podajný a dá se krásně odlamovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.