Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkušenosti s pěstováním citrusů doma

Od: lola* odpovědí: 18 změna:

Zdravím všechny.. =) Má tu někdo zkušenosti s pěstováním citrusů doma?=) Myslím tím v bytě. Jestli jo, můžete napsat váš názor, jak moc jsou náročné a popřípadě zaslat foto jak se jim v bytě daří?=) Předem děkuji..=)

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cesmina*
hodnocení

2x

V současnosti mám už jen citroník.Nedávno odkvetl a teť mu začínají růst citronky.Přes léto je venku.Prostě od doby kdy už nemrzne do prvních mrazíků.Občas ho přihnojím hnojivem na citrusy.Přes zimu je na chladné chodbě u okna.Mandarinku jsem mívala vedle něj.Teť už ji nemám ,musela jsem ji zlikvidovat kvůli puklicím.Mě pěstování náročné nepřipadá.

Puklice se na mandarince či jiném citrusu dají zničit tak, že se stromek vynese ven, když je tak -1°C/ -2°C a nechá se tam třeba hodinu.

ohneta*
hodnocení

2x

V popředí citroník, ostatní mandarinky. Vše vyrostlo z pecky, nasazeno letos na jaře.

Zkušenosti s pěstováním citrusů doma
lola*
hodnocení

Naprostá krása..=) Ale nemám odvahu na to vypěstovat z pecky..=/ Zatím jsem zkoušela jen papriku..=) A byla taková zakrslá..=/ Můžu se jen zeptat jaký byl postup a zda byli pecky kupované a nebo z ovoce co jste měli doma?=))

ohneta*

Proč nemáte odvahu? Maximálně vám z toho nic nevyroste. Koupíte si v obchodě mandarinky, pecky nasadíte do substrátu do kelímků od jogurtu a sledujete, zda raší. Jakmile dorostou do 5-10 cm, přesadíte do květináčů. Já do květináčů použil substrát pro citrusy. Zálivka jednou za 3-4 dny (resp. jakmile je hlína suchá). Hlavně nepřelívat a nechat na jednom místě, kde aspoň půl dne svítí slunko. Mám je na okně směrem na východ. Tak 1x za 14 dní je postříkám vodou z rozprašovače, sic netuším, zda tím něčemu pomůžu :-D. Zkuste to, za zkoušku přece nic nedáte.

lola*
hodnocení

Tak jsem se dočetla, že takto vypěstované rostlinky budou plodit až tak za 25 let..=/ Tak asi nemá cenu je začít pěstovat..=/*nevi* Prý je lepší je koupit už narobované..=)

Ohneto, tazatelka touží po plodícím stromku. Ty vaše jsou sice hezké, ale pokud je nenaroubujete na plodnou podnož, tak nebudou rodit. Pořád to tady píšeme.

ohneta*

Suzy to přece vím, nikde ani nepíšu, že budou rodit.

doplněno 13.08.16 10:02:

Všechny nejsou moje, polovinu jsem měl "na hlídání" po dobu kamarádčiny dovolené. Mám je jen na okrasu a potěšení. Nicméně i z mandarinek z pecky můžou být plody, jedna taková mandarinka kamarádce rozkvetla a už má i malé plody. Sama je z toho překvapená, nicméně ale asi k jídlu nebudou.

Ohnetko, tak jo. Ale v tom případě nemá smysl aby zkoušela Vaši metodu, když ona chce rodící rostliny. A co si tím pak budete dělat Vy? Máte jich hodně. Asi to máte jen pro radost, že to vyrostlo z té pecky.

alice96
hodnocení

2x
Citrusy jsou subtropicke rostliny, potrebuji pravidelnou zalivku, nesnaseji prelevani, mit zeminu na citrusy popr.nejake hnojivo, vice svetla, nejlepe u okna, v lete mohou byt i na balkone,ale pres zimu by se mela omezit vyrazneji zalivka a s klesajici intenzitou svetla i snizit pres zimu teplotu,pokud mozno okolo 18C.Kdyz se chcete dockat i plodu,tak nechat naroubovat.Osetrovat postrikem proti skudcum.

lola*
hodnocení

No myslela jsem, že tu bude více lidí se zkušeností..=)

Moje zkušenosti s mandarinkou jsou totožné. Dvakrát plodila a třetí rok jsem ji musel zlikvidovat kvůli nesmrtelným nezničitelným puklicím. Respektive jsem ji postříkal, dal přes zimu do skleníku a doufal že puklice nepřežijí. Nepřežila mandarinka. Zapomněl jsem ji zalévat.
doplněno 10.08.16 18:20: Co se složitostí pěstování týče, tak hodně lidí dojede na to, že buď musíte zajistit aby stromek poznal že je zima a dopřát mu klid za teplot 5-10 stupňů nebo mu musíte v zimě svítit aby si myslel že roste někde, kde zima neexistuje. Jenže tam je i v zimě daleko víc slunce než u nás. Takže musíte svitit

hodnocení

0x

Z pecky se sice vypěstovat dá, ale pak se musí naroubovat na nějakou plodonosnou podnož, jinak nebude rodit. Takhle jsem to četla. Schválně si o tom někde pohledejte. Proto jsou asi ty rostliny tak drahé, protože kdyby to bylo tak jednoduché, každý by si doma zasadil pecky a nikdo by to už nekupoval. Já teda roubovat neumím a navíc musíte pak sehnat tu správnou podnož. Jinak budete sice pěkný stromek, ale plodit nebude.

lola*
hodnocení

Musím to všechno promyslet..=) Podmínky na to asi mám, ale potřebuji to zrealizovat..=))

Suzy, četla jsi to asi dobře ale podala jsi to malinko převráceně. Podnož je to co máš a na to se roubuje roub z plodonosné odrůdy. Kdybys roubovala svůj výpěstek na podnož, plodil by ti spodek pod roubem ale zbytek stromku bude dál pláně.

zz

To není tak úplně pravda. Citroníky z pecky plodí, ale trvá jim to údajně přes 20 let - proto se to řeší tím roubováním. Konec konců, tazatel si může vypěstovat podnož a když se mu pěstování zalíbí a bude se mu dařit, určitě si může sehnat i vhodný roub a roubovat ;)

lola*
hodnocení

Mě se pěstování líbí, ale nechce se mi čekat 20 let.. :D

hana*
hodnocení

0x
Myslím, že pěstování v bytě je možné, ale jsou náročné na světlo já mám zimní zahradu a nechce to je dát k radiátorů celé léto jsou venku v mírném zastínění některé jsem zdědila po taťkovi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]