Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je ta houba jedlá?

Od: artusa odpovědí: 12 změna:

Ahoj, tohle mi vyrostlo pod jabloní během desetidenní dovolené. Nevíte někdo, co je to za houbu?

doplněno 15.08.16 13:38:

Konečně jsem se dostala k tomu, udělat další fotku. Velká plodnice už není použitelná, zato se objevilo asi 20 nových. Pozná někdo, o jakou houbu se jedná? Dík

Je ta houba jedlá?
Je ta houba jedlá? #2
Je ta houba jedlá? #3

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Holubinka to určitě není.Podle mě to je běločechratka obrovská.(ˇvšechny znaky tomu nasvědčují) dorůstá až do průměru klobouku 45cm od července do října a jestli vidím dobře, tak na 1.fotu je vidět průměr klobouku cca 40cm. Patří mezi pečárkotvaré, čeleď čirůvkovité.Je sice jedlá, ale podřadné kvality, protože zapáchá,lze použít jen mladé plodnice. Žádný kulinářský zázrak to ale není. Většinou roste skupinovitě.

Nejspíš máte pravdu - já jsem si na první fotce nevšimla toho metru. Holubinky takové velikosti nedorůstají.

artusa
hodnocení

Děkuji, to bude ona. Větší houby jsou opravdu nepříjemně cítit.

albatros498022*
hodnocení

0x

Chtělo by to víc fotek takhle to jednoznačně nejde.

jabraka*
hodnocení

0x

Dosti podobné je to krásnoporce mmlynářce.Ale ta roste více v trsu.Je potřeba fotku z více stran

JB

hodnocení

0x

Mně to tedy přijde jako nějaká houba z čeledi holubinkovitých (ať už přímo nějaká holubinka, nebo nějaký druh ryzce). Přesněji to určit asi nejde - bylo by potřeba ulomit kousek klobouku, dále přiložit i fotku zespodu.

hodnocení

0x

Při takto předloženém fotu to budou jenom spekulace o jakou houbu se jedná.Je potřeba vyfotit houbu tak, aby byla vidět plodnice z rubové strany i třeň..

hodnocení

0x

Podle mě je to holubinka bílá, nebo nějaký ryzec. Pokud po odlomení kusku klobouku roní "mléko", je to ryzec.

doplněno 15.08.16 14:19:

Tady jsou popsány bílé ryzce:

houby.atlasrostlin.cz/...

Možná je to hned ten první - ryzec plstnatý?

artusa
hodnocení

Rozlomila jsem klobouk. Nic z toho neteče, ani to nemění barvu.

Tak potom holubinka bílá. :) Ta by sice měla být jedla, ale není prý chutná - alespoň tak to píšou. Já holubinky nesbírám, takže osobní zkušenost nemám.

mykologie.net/...

doplněno 15.08.16 16:37:

Anebo také holubinka akvamarínová; jedna z nich.

doplněno 15.08.16 16:40:

Spíš ale asi ta bílá, pokud se na lomu nemění barva.

rokycanka
hodnocení

0x

jde o ryzec peprný a rusové ho nakládají na mléčné kvašení jako my okurky - kvašáky

hodnocení

0x

Je to holubinka bílá nebo holubinka akvamarinová, jsou si velmi podobné, obě u starších plodnic od středu trochu nalezenalý nádech, bílá má širší lupeny a obě jsou nejedlé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]