Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem,
o Libečku toho bylo napsáno už hodně, ale chtěla bych vědět, jestli lze úspěšně vypěstovat Libeček ze semen. Jestli máte někdo zkušenosti, tak mi písněte.
Děkuji a hezký den.
O libečku v květináči jsem nikdy neslyšela, myslím si, že se mu nebude dařit, že chce do volné půdy. Jako když mám pažitku v petrželáku, jsou to nitky na rozdíl od té v zahrádce pod stromem, tam je silá a vysoká. Ale na druhou stranu, proč to nezkusit a mít ho pěkně při ruce na parapetu nebo v zimní zahradě.
Já nechci být špatným prorokem, ale myslím si, že libeček v květináči vypěstujete, ale slabounký. abecedazahrady.dama.cz/...
Měla jsem odkopek od kamarádky ze zahrady, ale půda byla spíše tvrdá,jílovitá, což je špatně, má to být substrát lehčí a ne tvrdá zem, zkoušela jsem ho zalévat trochu pokopat, květináč byl dost velký, ale byl na terase a nedařilo se mu ani trochu, libeček patří ven na zahradu, zkusit to můžete, ale nic moc z toho nevypěstujete, to si raději kupte, pak nasušte, sice to není ono, ale vůni to má. Zkusím to ještě letos, ale pochybuju, že budu mít pěkný libečkový stromeček, Jarmila.
Já to vyzkouším, už jen pro ten pocit, že jsem ho vypěstovala. Přinejhorším si skočím k nám do zeleniny pro rostlinku
předloni jsem to dělal. Ze semínek a nakonec jsem si nechal 2 rostliny. Na podzim jsem to vyhodil. Byl neduživý. Přestalo mě bavit to udržovat při životě. Místo rozrůstání mu listy žloutli. Absolutně se to nedá srovnat s listy rostliny někde z koutu zahrady. Dokážu si představit velkou nádobu, vhodný substrát a dobře a neustále hnojit se zálivkou, doma mám krystalon start ten by mohl být velmi vhodný. Ale i tak podle mě, je nádoba pro pěstování tak velké rostliny, jako je libeček, naprosto nevhodná. Zkuste, ale podle mě to za to nestojí.
Abych nezapomněl, vyséval jsem tuším koncem února, do pěstebního substrátu, za oknem. Koncem léta z toho byla velká rostlina.
Dobrý den, mám zkušenost s pěstováním se semínek i v květináči.
ad 1 - ze semínek lze v pohodě libeček vypěstovat, šla jsem do toho proto, že mým snem byl velký keř libečku /resp. více keřů/
ad 2 - lépe se daří libečku ve volné půdě, v květináči živoří a hnojit ho umělými hnojivy mi nepřipadá moc vhodné.
Dá se pěstovat i v květináči, ale jak tady výš někdo píše, ve velkém květináči, hodně zalévat a hnojila bych např. zákvasem z kopřiv nebo slepičinců. Ale zas to můžete přehnat s dusíkem. Kdežto když libeček roste ve volné půdě, líbí se mu tam víc, nemusíte tolik hnojit a on si bere živiny z půdy, kolik potřebuje. Je to pak taková nenáročná /na péči/ rostlinka.
Já většinou kupuji již malou rostlinku, ale ze semínek je to výzva..=) Určitě bych zkusila..=) Zasela bych, přiměřeně zalévala, dala na sluníčko a čekala co se bude dít..=)
teď si nejsem zcela jistý, že za to slunko by libeček poděkoval. Spíš si myslím, že bude radši za polostín. Nechápu proč odsuzujete průmyslová hnojiva typu krystalon, kde je více látek nutných pro růst rostliny v určitém poměru. Zrovna zákvas z kopřiv bude podle mě slabý na libeček v květináči a ze slepičinců ho udusíte dusíkem, který pak sníte. Mám veskrze špatné zkušenosti s pěstováním petržele, pažitky, libečku, kerblíku, kopru v truchlíku nebo květináči. Vždycky je minimálně 100x lepší mít alespoň malinkatý kousek volné půdy, než nádobu. Rostliny jsou o hodně vitálnější a mají kvalitnější list a o to jde především.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.