Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám několik hlav stolní rezistentní vinné révy. Některé hrozny jsou napadeny. Přikládám foto i těch dosud zdravých. Můžete poradit? Děkuji.
typické padlí. velice dobré zkušenosti mám s Karathane New má kurativní ("léčivé") účinky, ale ten hrozen na 1. obrázku je do popelnice. Nicméně ochranná lhůta je 21 dní. Po tu dobu, byste to neměl jíst.
Pokud se na to vykašlete, tak si to kupte aspoň na příští rok a zkuste postříkat na začátku vegetace, protože to padlí i přežívá na letorostech z loňska. A proto je třeba něčím stříkat i začátku sezóny, abyste zničil alespoň přezimující padlí. To odkvětu si nemusíte ošklivit, že si hrozny, které budete jíst, něčím stříkáte. Lepší je pěstovat odolnější odrůdu.
jen bych se doplnil takovým "bonmotem", že rozdíl mezi běžnou a rezistentní je jen ten, že běžnou musím stříkat 5x, rezistentní 2x-3x. Dle mého jinak to bude na keři ve vinohradu, jinak na keři někde na dvoře u zdi. Na padlí se doporučuje udržovat keř vzdušný, čili nějaké odlistění zóny hroznů, vylamování fazochů atd.
např. tady si stáhněte situační zprávu a mrkněte, co tam doporučují na ochranu
Díky moc, stříkat budu hned, Jinak rostlinu provzdušňuji docela pravidelně. Těmi zprávami se rozhodně zkusím nějak prokousat.
ten odkaz jsem posílal spíš jen proto, že v té zprávě lze najít seznam doporučených přípravků. Jinak existují přípravky preventivní a pak i s léčivým účinkem. Pak kontaktní (je třeba dokonale smáčet povrch) a systémové, které působí tak nějak zevnitř a nemusí být povrch rostliny dokonale smočený. Takže je třeba dle počasí, zdraví rostliny a ochranné lhůty "něco párkrát stříknout". Vloni bylo hej. Bylo suché počasí, takže padlí mělo smůlu.
Měla jsem ve skleníku na révě, hrozny jsme vyhodili, nestříkali a tak jsem čekala, že příští rok bude kalamita. A ono nic. Od té doby se to neopakovalo. Pak zase matka čla do nemocnice a otec málo otevíral skleník a hodně zaléval. Katastroa na sebe nedala dlouho čekat. Historie se opakovala, vímo plesnivé, černé a bez postřiku. Další roky se to neopakovalo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.