Nejste přihlášen/a.
Po 7 letech jsem si přesadila "vlastnoruční" dvacetiletou bonsajku borovice černé opět do větší nádoby a umístila ji na balkon. Stejná svět.strana - JV. Nevím, jestli to není vynecháním zálivky a následným přelitím, když byla několikrát v péči jiné osoby během mé delší nepřítomnosti, ale za poslední půlrok hodně jehličí na ní zrezivělo, odešly i některé větvičky. Dosud celých dvacet let byla krásně zelená. Chtěla bych vědět, jestli se sypavka projevuje něčím charakteristickým . A jestli na ni existuje postřik. Děkuji.
Sypavka u borovic - je to houbovité onemocnění. Jehličky usychají, žloutnou a mají na sobě takové tmavší příčné proužky, příp. flíčky. Ty flíčky jsou plodničky hub. Postupně se to rozšiřuje a celá větvička usychá. Pomáhají na to fungicidní přípravky např. Dihane, Champion, Kuprikol a Ortiva. Postřik by se měl několikrát opakovat.
Děkujííí. Všechno rezavé jehličí jsem do mrtě obrala. I to popadané. Postudovala jsem to pod lupou.Zdá se, že sypavka to nebude. Na vině bude nejspíš ono přeschnutí a následné přelití. Zkusím to přes to ošetřit pro jistotu nějakým tím fungicidem.
Další možnost schnutí mohou být mšice (korovnice). Postřikem nic nepokazíte. Smíchal bych fungicid a insekticid a stříknul.
Hmyz tam nevidím,ač mám velkou lupu. Dík za radu. Mám Mospilan, ten mohu hned. Co kdyby přeci jen.
balzerko,mšici byste viděla i bez lupy.Sypavka je houbové onemocnění, možná vám pomůže přečíst si o tom tento článek:
Já si ale myslím, že u tak malé borovičky byste si prvních příznaků ( teček či podlouhlých skvrnek nebo dokonce černých přisedlých plodniček na jehlicích, určitě všimla.
Pokud by chorobou byla opravdu sypavka a máte-li borovičku hodně hustou, zavětvenou již od země,doporučuje se dvě spodní patra odřezat, aby se podpořilo proudění vzduchu.
Pravdou ale je, že špatnou podvečerní zálivkou v době vaší nepřítomnosti, při které jehlice zůstávaly vlhké po celou noc,se mohly příznivé podmínky pro vznik sypavky vytvořit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.