Nejste přihlášen/a.
Ahojky zahrádkáři, upřednosťujete styl užitkový nebo spíše takový rekreační typ zahrádky? Máme malou zahrádku s bazénem, trávníkem a kytičkama. Letos jsem po mnoha letech zasadila tři rajčata a tři papriky, docela se jim daří.
Dobrý den, to záleží i na tom, jak je ta zahrada veliká. Já mám zahradu velkou, tak je ve stylu seriálu Byli jednou dva písaři . Ovšem, jinak jsem názoru, že zahrada je tu pro mě a já tu nejsem kvůli zahradě (tak, ať se udržuje skoro sama). Zdravím!
P.S. A tato paní je můj nedostižný vzor: cs.wikipedia.org/...
ildika - funkci poustevníka tam vykonávám občas já sám a cizí osobu neangažuji .
řídím se tím, aby mi zahrada přinášela radost...podle toho vypadá samá kytička. Kontrast vedle sousedů, kde vidíme řady rajčat a paprik, vedle řádky brambor , ale druhý soused to má jako my, trávník a kytky, kde má prostor malé díte a pes...
Tak já mám radost z vlastně vypěstovaných plodů. Taková rajčata jako jsou domácí nikdy v obchodě nekoupíte. Zároveň mám radost i pokud se posadím po dobře odvedené práci pod altánek v části dejme tomu "okrasné" zahrady. Dám si dobrou kávu, nebo si otevřu vychlazené pivo a můžu spokojeně odpočívat.
majsterjoe tomu rozumím, letos jsem po dlouhé době zasadila rajčata a když je rajčátko ješte ohřáté od sluníčku, vůně a chut je úžasná...a pak si též usednu a zírám na všechny ty rostlinky a do zeleně + káva ´= pohodička
Hlavně záleží na tom, zda chcete relaxovat a nebo kopat, trhat plevel, zalévat...Já jednu zahradu pronajala zadarmo tomu, co se chce od rána do večera dřít, druhou dala k dispozici slepicím a na třetí mám 15 rajčat, 20 jahod, 6 okurků, 20 kopců ranných brambor, libeček,medunku, saturejku a jiné bylinky a v rohu pro kočky šantu kočičí, na skalce několik druhů netřesků. Jediné co zůstává je ovocný sad, bohužel ani zadarmo ho nikdo obhospodařovat nechce. Kdysi jsem také každý kousek země osela a osadila, výsledek spíš k pláči a práce a práce. Lepší než se dřít na zahradě je jet s vnučkama na výlety.
Mám kolem domu zahradu .. celý den jsem v práci, poslední na co mám po práci náladu je otročit na zahradě. Takže mám všude trávník, s tím, že cca. jednou za měsíc jej poseču a chemicky ošetřím. Gril a posezení a to je vše.
Soused přijde sedřený domů a jde na zahradu okopávat, vytrhávat plevel, zalívat a je tam do večera, načež si po roce dřiny postěžuje, jak málo měl paprik a že příští rok už na to se*re (už asi 10let) .. Já si zeleninu a ovoce koupím buď v obchodě nebo na trzích - kvalita stejná nebo vyšší než doma za nižší cenu .. ale pokud to někoho baví - jediné co mám je květináč s jahodama.
maara když jsem chodila do práce, moje péče o zahradu byla také slabší,co delá váš soused, nemá cenu.Když se u nás něčemu nedaří, tak sázím neco jiného a je to
Musí tam být všechno.
Velké stromy - jabloně, třešeň, meruňka nebo broskev, švestka, kde nehrozí nemoc rez hrušková tak hrušeň.
Keře - josta, rybíz, angrešt, borůvka, muchovník, komu jde vinná réva, kiwi.
Jahody zahradní + lesní, pár brambor, hrášek, paprika, rajče, okurek, šnytlík, petržel, křen, topinambury atd., každý si doplní jestli zvládne cibuli, česnek, ředkvičky ...
Divoké a léčivé rostliny - šťovík, jitrocel, řebříček, sléz, máta, meduňka, medvědí česnek, třapatka, slunečnice, divoký špenát - lebeda ...
Pro motýly, čmeláky, včely jetel bílý, červený, černohlávek, ...
Pro oči - trvalky i jednoletky - kopretiny, zvonky, kosatce, pivoňky, zlatici, mahon, rhododendron, azalky, tulipány, sněženky, skalničky, listopádky a co se komu líbí.
Já mám raději přírodní zahradu. Ale kousek sekám a kousek nechávám ladem pro divokou květenu právě pro ten hmyz.
Ty moderní sterilní zahrady, s kůrou a kamínky nemusím. Raději mám pod stromem plno spadaných letních jablek, než tůje a smrčky.
Práce na zahradě je můj koníček a relax.
Když jsem chodila do práce, tak jsem také nestíhala, ale ale na důchod jsem si to neplánovaně naplánovala, bohužel přítel /již bývalý/ to neuznává a já bych mohla být od rána do večera venku. Plánuji, že si vykopu malé jezírko, a budu tam mít ještěrky a žabky.
To záleží na více faktorech. My máme na zahradě polodivočinu s hromadou drůbeže (většinou přes 100 ks - ale zahrada je velká, takže to nestíhají spásat). Zeleninu máme na poli za zahradou; květiny mám na jiném, bezpečném místě, protože jak na pole, tak na zahradu nám chodí divoká zvěř, takže i bez přičinění drůbeže by to přišlo vniveč. Pokud bych měla k dispozici jen tu zahradu, byla by mnohem více užitková, než je teď, ale na okrasnou funkci bych také nezapomínala. Mně se nejvíce líbí tzv. "udržovaná džungle" , a co bych naopak u sebe nesnesla, to jsou túje a 2x týdně sekaný trávník. To už raději pečlivě vyrovnané řádky rajčat a brambor.
Koule zajímavé, ale v té Africe se to moc nepovedlo, soudím podle nastalé současné situace, hlad a bída.
Také se mi líbí přírodní zahrady a snažím se alespoň něco aplikovat v mezích možností, ale to by mě sousedu sežrali, jak vidí ňaký bodlák, tak se jim to nelíbí, že se semení a budou to mít v trávníku.
Moje velká zahrada je okrasná, ale jen na venek. Mám na ní všechno, co potřebuju, jak z hlediska estetiky, tak užitkovosti, jen to užitkové mám dobře maskované, že to tu estetiku neruší. Takže, když mám kochací chvilku, vidím jen krásno a za tím krásnem je moje pastva. Mám Ovocné stromy, keře, bylinky, česnek, jahody, maliny, hrášek a hlavně hodně práce. Opravdu se někomu může zdát, že je rozumnější jezdit s vnoučaty na výlety, ale mně ta zahrada dává takovou radost, že bych neměnila. Na výlety jezdí neustále s rodiči a u mně se prohánějí po zahradě, skáčou na trampolíně, houpou se, hrají si na písku, nebo v domečku, koupou se v bazénu, chytají v jezírku čolky, pěstují hrášek a rádi mi pomáhají na zahradě, Vždycky se k nám hrozně těší. Můj muž by všechno prý zrušil a nechal jen trávu, nepozná narcis od růže a je mu to jedno. seká tu trávu a na ostatní jsem sama, potože ho to nebaví a nezajímá, Když už se to všechno tak rozrostlo, hlavně ty okrasné keře, ještě mu ubylo sekání trávy, ale začíná měknout, už i on přiznává, že je to hezké.
blesíku,to samé můj manžel, řeknu¨: ostříhala jsem levanduli ...on na to...copak vím, co to je? tak se to opakuje každý rok již dvacet let. Každoročně se mě ptá...a co to roste tady? ...já na to : zahradní ibišek...aha...a tak bych mohla pokračovat...ale když je celý dvorek jeden květ , tak si to fotí a asi někde ukazuje.
blesíku, taková zahrada, jakou popisuješ, je můj sen, podobnou jsem navštěvovala jako malé dítě, ale nebyla naše, můj děda se o ni staral, tam měli i altánek pro jejich dcerušky, tenkrát už i bazén i když takový starodávný, také kousek lesíku, každý strom jiný, skalka-z té jsem už jako malá byla hotová-kulatá lavička kolem kmenu obrovské jabloně a tak by se dalo pokračovat...ještě zajímavé - dva dvorky, jeden patřil psům a jeden byl pro slepice a králíkárnu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.